Bolighandlens begreber
—
I en bolighandel vil der være mange forskellige begreber, som dukker op. Mange af dem kan skabe forvirring, medmindre du har en juridisk baggrund eller et indgående kendskab til boligmarkedet. Som førstegangskøber kan det derfor være vanskeligt at forstå indholdet af eksempelvis købsaftalen, hvis du ikke på forhånd har sat dig ind i de enkelte begreber.
Herunder har vi samlet en liste over nogle af de begreber, som du typisk vil støde på, når du skal købe en bolig. Du vil med sikkerhed støde på begreber, som ikke fremgår herunder. Ikke desto mindre fungerer listen som et mindre opslagsværk, hvor du kan finde en definition på nogle af de mest gængse begreber i en bolighandel.
Hvad er løsøre?
Løsøre er en betegnelse for de ting, som følger med i en bolighandel, men som ikke er en del af selve boligen. Det kan eksempelvis være et skab, som ikke er indbygget, hvorfor det ikke kan betegnes som værende en del af boligen.
Det er vigtigt, at det står tydeligt beskrevet i købsaftalen, hvis den tidligere ejer efterlader genstande til dig, som ikke er en del af boligen. Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at det er op til dig selv, om du ønsker, at der følger løsøre med i købet.
Det er op til sælger at aftale, om der følger løsøre med, samt hvorvidt disse skal indgå som en del af købesummen eller købes separat. Hvis du ikke får succes med at forhandle dig til et afslag i prisen, kan du i stedet foreslå, at der følger en række løsøre med.
Læs mere om løsøre her.
Hvad er et advokatforbehold?
Et advokatforbehold er et forbehold, som indskrives i købsaftalen. Det betyder, at du kan skrive under på købsaftalen, før du har fået den gennemgået af en boligadvokat eller -rådgiver. Hvis din rådgiver ikke kan godkende handlen, fordi der er forhold eller vilkår, som du ikke bør acceptere, skal sælger rette op på disse, hvis handlen skal være bindende.
Hvis sælger ikke ønsker at imødekomme dine krav, kan du frit udtræde af handlen, når der er indskrevet et advokatforbehold. Gør du brug af din almindelige fortrydelsesret ved boligkøb, skal du betale sælger en godtgørelse på 1% af købesummen, hvis du vil annullere boligkøbet, efter du har skrevet under. Det undgår du med advokatforbeholdet.
Læs mere om advokatforbehold her.
Hvad er en ejerudgift?
En ejerudgift er en fællesbetegnelse for de udgifter, som du betaler på årlig basis, når du ejer en bolig. Ejerudgiften består f.eks. af ejendomsværdiskat, ejendomsskat, grundskyld og udgifter til ejer- eller grundejerforeningen. Udgifter til vand, varme og elektricitet medregnes ikke i ejerudgiften.
Ejerudgiften fremgår af salgsopstillingen. Du har derfor mulighed for at se, hvilke udgifter du forpligter dig til at betale, hvis du ender med at købe boligen, før du skriver under på købsaftalen. Derfor bruger banken bl.a. også ejerudgiften til at vurdere, om du har råd til den pågældende bolig.
Læs mere om ejerudgift her.
Hvad betyder berigtigelse?
Berigtigelse af en bolighandel er en juridisk betegnelse, som dækker over, at handlen gennemføres i overensstemmelse med de handelsvilkår, som er blevet aftalt. Berigtigelsen resulterer i, at du køber ejendommen og dermed får fuld ejendomsret til ejendommen ved et anmærkningsfrit skøde. Til gengæld frigives købesummen til sælger.
Berigtigelse af bolighandel med NEMADVOKAT:
- Vi udarbejder og tinglyser skødet.
- Vi varetager al dialog med mægler og bank.
- Vi sikrer, at bankerne korrigerer aflysning og tinglysning af lån, når skødet er tinglyst.
- Vi sikrer, at alt er på plads, når du skal overtage boligen.
- Vi minder dig om, at du skal tegne en hus- og ejerskifteforsikring inden overtagelsesdagen.
- Vi udarbejder eller gennemgå refusionsopgørelse og godkender denne.
- Vi frigiver eller overvåger købesummen til sælger ved anmærkningsfrit skøde.
- Vi afslutter handlen.
Læs mere om berigtigelse af ejendomshandel her.
Hvad er tinglysning?
Tinglysning er den officielle registrering af dig som ejer. Det er samtidig en sikringsakt, hvor du som rettighedshaver sikrer din rettighed (ejendomsret, pant og lignende) mod andre rettigheder, som stiftes efterfølgende og som strider imod din egen rettighed.
Du er først den officielle ejer af en bolig, når skødet er blevet tinglyst. Der er krav om tinglysning af alle rettigheder over fast ejendom for at være gyldige mod aftaler om ejendommen og retsforfølgning. Herudover er der andre rettigheder, som skal tinglyses, hvis de skal være gyldige mod aftaler og retsforfølgning – herunder pant i motorkøretøjer.
Læs mere om tinglysning her.
Hvad er fejl og mangler?
Fejl og mangler er en betegnelse for forhold ved en ejendom, som strider imod den aftale, som er indgået mellem køber og sælger. Sælger har som udgangspunkt et ansvar for fejl og mangler på ejendommen i 10 år, efter vedkommende har solgt den. Der kan dog gøres visse ting for at blive fritaget for ansvaret. Eksempelvis kan sælger fremlægge en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport til køber.
Det kan være vanskeligt vurdere, hvad der defineres som en mangel. Et tag, som er slidt ned og derfor skal udskiftes, er eksempelvis ikke nogen mangel, hvis tagets tilstand er alderssvarende. Derfor må man tage udgangspunkt i de oplysninger, som er videregivet i forbindelse med købet, samt hvad der kan defineres som værende forventeligt i forhold til boligens oplyste alder og stand.
Læs mere om fejl og mangler her.
Hvad er en tinglysningsafgift?
Når du skal tinglyse et skøde, skal du betale en afgift til staten. Dette kaldes for en tinglysningsafgift, og denne udgøres af både en fast og en variabel udgift. Den faste tinglysningsafgift ligger på 1.720 kr. (2020-sats), mens den variable afgift afhænger af, hvad der tinglyses.
Hvis der er tale om fri handel af en ejerlejlighed, vil den variable afgift udgøres af 0,6% af købesummen. Er der tale om tinglysning af et realkreditlån, vil den variable udgift være på 1,5% af det beløb, som er pantsikret.
Læs mere om tinglysningsafgift her.
Hvad er et ejendomsforbehold?
Et ejendomsforbehold sikrer sælger, da køber først betegnes som værende ejer af den vare, som er solgt, når han eller hun har opfyldt de betingelser, som gør sig gældende for salget. Ejendomsforbeholdet indskrives i købsaftalen, når du sælger en ejendom – f.eks. et hus, en bil eller en båd.
Læs mere om, hvad et ejendomsforbehold er her.
Hvad er en bankgaranti?
En bankgaranti er en garanti, som banken stiller. Den sikrer, at køber rent faktisk har råd til at finansiere boligen gennem et lån, mens sælger samtidig får stillet sikkerhed for betalingen. Den kommer derfor både køber og sælger til gode.
Det er derfor også købers bank, som står for at udstede garanti. Det sker ved, at banken foretager en grundig kreditvurdering af køber. Banken undersøger købers økonomiske situation, hvorefter det vurderes, om vedkommende kan afdrage på boliglånet.
Læs mere om bankgaranti her.
Hvad betyder deponering?
Deponering er et begreb, som betyder, at en tredjepart (eksempelvis ejendomsmægleren) opbevarer købesummen, indtil denne frigives til sælger, så handlen endeligt kan afsluttes. Deponering bliver ofte anvendt i forbindelse med handler, som involverer store summer – f.eks. en ejendomshandel.
Deponering sikrer køber, som ved, at han eller hun får pengene tilbage, hvis handlen alligevel ikke bliver til noget. Samtidig sikrer den sælger, som ved, at pengene er til rådighed, hvis handlen afsluttes. Deponering kommer således både køber og sælger til gode.
Læs mere om deponering er her.
Hvad betyder hjemfaldspligt?
Hjemfaldspligt er en klausul, som en kommune har mulighed for at tinglyse på en grund eller ejendom, som de har solgt på et tidligere tidspunkt. Hjemfaldspligten kaldes også for tilbagekøbsret, da den giver kommunen mulighed for at købe ejendommen tilbage.
Køber opnår således udelukkende begrænset brugsret til ejendommen, da kommunen har mulighed for at købe ejendommen tilbage efter en bestemt række år. Hvis du køber en ejendom med hjemfaldspligt, har du mulighed for at udskyde denne, men det er ikke gratis og kan potentielt komme til at koste dig mange penge.
Du bør derfor undersøge grundigt, om der er hjemfaldspligt på den bolig, du planlægger at købe. Hvis det viser sig, at der er hjemfaldspligt på ejendommen, kan din rådgiver hjælpe dig med at vurdere, hvorvidt du bør købe boligen eller ej.
Læs mere om hjemfaldspligt her.
Hvad er en lokalplan?
En lokalplan er en plan, som indeholder en række bestemmelser, kommunen har vedtaget for et bestemt område. Den udarbejdes som en del af kommuneplanen, som dermed sætter rammerne for lokalplanen.
Når du skal investere i en bolig, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i lokalplanen for det område, hvor boligen er beliggende. Der kan være punkter, som begrænser dig i dine boligplaner – f.eks. hvis du planlægger at ombygge eller renovere boligen.
Kommunen kan kræve, at du laver byggeriet om, så det bliver lovligt, hvis du går imod lokalplanen. I slemme tilfælde kan de kræve, at du river ned igen, hvis du ikke har overholdt de punkter, som er angivet i lokalplanen.
Du kan læse mere om lokalplaner her.