hvad er løsøre

Løsøre

Løsøre er betegnelsen for flytbare ting og genstande, der følger med en bolig, men som ikke nødvendigvis er en del af boligen. Det skal fremgå af købsaftalen, hvis der er løsøre, som følger med i handlen. Samtidig er der forskel på, hvorvidt der er tale om en fritidsbolig eller en helårsbolig, når det kommer til løsøre.

 

 

Hvad er løsøre?

Løsøre er ting, som følger med i forbindelse med en bolighandel, men som ikke er en del af boligen. Som udgangspunkt er dette genstande, som ikke er fastgjort til boligen. Det kan eksempelvis være et skab, som ikke er indbygget.

Er der tale om et indbygget skab, hører det med til boligen. Dette betegnes derfor ikke som værende løsøre. En god tommelfingerregel er, at der er tale om løsøre, hvis genstanden kan fjernes uden brug af værktøj.

Når du flytter ind i en ny bolig, må ejeren ikke bare efterlade sine gamle genstande til dig, medmindre det er angivet i købsaftalen. Typisk er løsøre betegnelsen for ting, som har en vis værdi for den person, der overtager ejendommen.

Få en tryg og sikker bolighandel Brug en forsikret boligadvokat
Fra DKK 2.500,-
Få hjælp af boligadvokat

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

 

Skal løsøre være beskrevet i købsaftalen?

Køber og sælger kan frit aftale, om der følger løsøre med. Det er også op til køber og sælger at aftale indbyrdes, hvorvidt de indgår som en del af den samlede bolighandel, eller om de skal købes separat.

Hvis der er tale om løsøre af en høj værdi som designermøbler, ægte tæpper, kunstgenstande eller lignende, kan det være en god idé at undersøge, om forsikringen dækker. Dette gælder, hvis der eksempelvis bliver begået indbrud i boligen.

Det er samtidig en god idé at indskrive i købsaftalen, hvis der følger løsøre af en vis værdi med i bolighandlen. Er der blot tale om mindre og ubetydelige genstande, kan det typisk undlades at blive indskrevet i købsaftalen.

Som køber er det en god idé at få indskrevet i købsaftalen, hvilke løsøre der følger med boligen, såfremt der er nogle. Hvis det ikke er angivet i købsaftalen, har du intet juridisk grundlag for at kræve de løsøre, du ellers ville være berettiget til.

Læs mere om købsaftalen, her.

 

Er der forskel på løsøre i fritids- og helårsboliger?

Som udgangspunkt følger der løsøre med, når du investerer i et sommerhus eller en anden form for fritidshus. Det modsatte gør sig gældende, hvis der er tale om en helårsbolig. Her følger det typisk udelukkende løsøre med, hvis det er angivet i købsaftalen.

Hvis du køber en helårsbolig, og du ikke har mulighed for at få et nedslag i prisen, kan du forsøge at forhandle dig til, at der bliver efterladt løsøre i stedet. Der er ingen formelle krav til, hvad løsøre kan bestå af. Derfor kan der i princippet være tale om alt fra havemøbler og hvidevarer til spejle og kunstværker.

 

Hvilke løsøre følger typisk med en bolig?

Der er stor forskel på, hvilke løsøre der følger med en bolig, afhængigt af hvor i verden du befinder dig. I Danmark er der dog typisk tradition for, at sælger lader hårde hvidevarer stå til køber i forbindelse med et boligsalg.

Hårde hvidevarer vil derfor typisk indgå som en del af den samlede købesum. Der er dog ikke noget lovmæssigt krav til, at sælger skal lade hårde hvidevarer blive stående, så køber kan overtage disse.

Ofte vil hårde hvidevarer som vaskemaskine, køleskab og opvaskemaskine altid indgå i købsprisen, når du investerer i fast ejendom. Det sker også ofte, at sælger lader gardiner, persienner og lignende stå til køber, som så betaler en pris for at overtage dem.

 

Skal vi hjælpe dig med dit boligkøb?

Som din boligadvokat sikrer vi dig en  tryg og sikker bolighandel. Med vores køberrådgivning tager vi os af alt i forbindelse med dit boligkøb. Kontakt os i dag og få en uforpligtende samtale. Det koster ikke noget at spørge.

Få en tryg og sikker bolighandel Brug en forsikret boligadvokat
Fra DKK 2.500,-
Få hjælp af boligadvokat

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

Læs også