24. september 2024
BolighandelDet er normal procedure, at købers bank stiller en bankgaranti ved boligkøb. Bankgarantien er en sikkerhed for, at købesummen rent faktisk bliver udbetalt. Som køber er det din bank, der stiller garantien til sælger i forbindelse med et boligkøb. En bankgaranti ved boligkøb er en sikkerhed, som købers bank stiller for købesummens betaling. Denne anvendes typisk ved køb af fast ejendom. Med en bankgaranti er sælger sikret, at pengene bliver overført, og det er samtidig en garanti for køber, at vedkommende kan gennemføre købet af ejendommen.
Indhold
Stine Bendsen
Partner, Afdelingsansvarlig for Privat
En bankgaranti er sælgers sikkerhed for, at købesummen bliver deponeret i sælgers bank senest på overtagelsesdagen. I de fleste købsaftaler aftales det, at ejendommen handles som kontanthandel.
Køber optager ofte et lån for at finansiere købesummen, og det er sælgers ansvar at sørge for, at de tinglyste lån på ejendommen aflyses. Køber vil typisk betale en mindre del af købesummen som udbetaling inden for en kort frist. Udbetalingen deponeres normalt hos ejendomsmægleren og må ikke overstige 7 % af købesummen, dog minimum 35.000 kr. og maksimalt 200.000 kr. Den resterende del af købesummen stilles der bankgaranti for hos købers bank.
En bankgaranti fungerer som enhver anden garanti, men her er det banken, der påtager sig ansvaret for betalingen. Når der er udstedt en bankgaranti, er både køber og sælger sikre på, at handlen kan gennemføres. Køber får mulighed for at købe ejendommen, og sælger har sikkerhed for betalingen.
Hvis der stilles krav om bankgaranti ved boligkøb, skal køber først kontakte sin bank, som vil foretage en kreditvurdering. Banken vurderer købers økonomi og beslutter, om der kan stilles garanti. Når garantien er på plads, kan boligkøbet fortsætte.
I alle bolighandler indgås der en købsaftale, og sælger kræver ofte en bankgaranti, da der ofte er tale om store beløb. En bankgaranti kaldes også købesumsgaranti, og den udstedes af købers bank. Sælger får dermed sikkerhed for, at købesummen bliver betalt, og handlen kan fortsætte.
Senest på overtagelsesdagen skal bankgarantien erstattes af en kontant deponering. Købesummen overføres til sælgers bank, men sælger får først adgang til pengene, når skødet er blevet tinglyst, og eventuelle forbehold er opfyldt.
Tinglysningen sikrer, at ejerskabet af ejendommen er registreret, og at sælger ikke har rettigheder over boligen længere. Formålet med deponeringen er at sikre, at sælger ikke kan disponere over pengene, før køber juridisk har overtaget ejendommen.
Selvom det ikke er et krav, er det normal praksis ved langt de fleste boligkøb. Sælger ønsker ikke at risikere, at køber ikke kan betale, og bankgarantien fungerer som en uigenkaldelig sikkerhed. Når både bank og køber har stillet garantien, kan handlen ikke annulleres.
En bankgaranti er en almindelig procedure i handler, hvor køber ikke betaler kontant. Den garanterer, at sælger får den aftalte betaling.
Køber betaler normalt for bankgarantien, men prisen varierer afhængigt af forskellige faktorer. Typisk beregnes prisen som en procentdel af det beløb, der stilles garanti for, og den ligger normalt mellem 0,56 % og 1,6 % pr. kvartal.
Det er vigtigt at undersøge prisen hos sin bank, da omkostningerne kan variere.
Hvis overtagelsesdagen nærmer sig, kan det i stedet være muligt at deponere kontant med det samme. Dette er ofte en billigere løsning end en bankgaranti, hvis sælger accepterer det. Du bør sikre dig, at dette er nævnt i købsaftalen, hvis der er kort tid til overtagelsen.
Når du vælger køberrådgivning hos Nemadvokat, gennemgår din personlige rådgiver alle handlens dokumenter og rådgiver dig, hvis der er grund til bekymring. Du kan derfor trygt udleve dine boligdrømme med os som din advokat ved boligkøb.
Mandag-fredag kl. 09-16
+45 70 20 41 61
© Nemadvokat 2024
CVR nr.: 33 38 30 53
Stationsparken 26. 2., 2600 Glostrup
© Nemadvokat 2024