X Vores telefoner er lukket fra den 28. marts til og med d. 1 april. Vi besvarer nye henvendelser på e-mail. God påske.
Førstegangskøber

Førstegangskøber guiden

Aktiviteten på det danske boligmarkedet stiger hele tiden, hvorfor det er nødvendigt at være godt forberedt, når du skal købe bolig. Især som førstegangskøber er der mange faldgruber, du skal være opmærksom på. Herunder følger en ‘huskøb for begyndere’-guide til dig, der er førstegangskøber.

 

 

Det er vigtigt, at du forbereder dig grundigt, når du skal købe bolig – uanset, hvor mange gange du har prøvet det før. Er du førstegangskøber, er det helt essentielt, at du får sparring fra en uvildig boligrådgiver, der kan varetage dine interesser gennem boligkøbet. Du ender derfor ikke med at blive snydt.

Selvom du som førstegangskøber har en rådgiver på din side, er det alligevel vigtigt, at du så vidt muligt forsøger at sætte dig ind i de mange økonomiske og juridiske aspekter af et boligkøb. Med denne “huskøb for begyndere”-guide får du indblik i de mange forskellige vilkår, betingelser og andre faktorer, der gør sig gældende, når du skal købe bolig for første gang.

 

#1: Som førstegangskøber bør du overveje dine krav grundigt

Når du går i gang med din boligsøgning, kan det hurtigt komme til at virke uoverskueligt, fordi der ofte er mange boliger til salg. Derfor kan det betale sig at gøre dig nogle tanker omkring, hvad det er, du søger.

Hvis du har særlige krav til boligtype, beliggenhed, størrelse og andre faktorer, bør du skrive dem ned, så du kan indsnævre din boligsøgning. Det vil gøre det lettere for dig at finde boliger, der rent faktisk er interessante for dig.

Helt lavpraktisk bør du udarbejde en liste, der dækker de krav, du har til din bolig. Hvis du eksempelvis leder efter et parcelhus med minimum fire værelser og en have, er der ingen grund til, at du også kigger på ejerlejligheder.

Når du har en liste over krav til din bolig, får du nemmere ved at filtrere de boliger, der ikke er interessante, fra. Det gør din boligsøgning langt mere overskuelig, hvis ikke du kan se boliger, der alligevel ikke lever op til dine krav.

Overvej blandt andet følgende punkter:

  • Leder du efter en lejlighed, et hus, et rækkehus eller en andelsbolig?
  • Hvilke behov har du i forhold til boligens størrelse?
  • Hvilket område vil du gerne bo i?
  • Skal der være plads til familieudvidelse på sigt?
  • Er det nødvendigt med en have?
  • Hvor langt må du maksimalt have til job, institutioner og fritidsinteresser?

Der er mange ting, du skal tage stilling til, hvis du vil være sikker på, at du gør et godt køb, som du vil blive glad for i mange år ud i fremtiden. Det er især vigtigt, at du som førstegangskøber overvejer dine ønsker nøje, da du ikke kan trække på tidligere erfaring.

Få en tryg og sikker bolighandel Brug en forsikret boligadvokat
Fra DKK 2.500,-
Få hjælp af boligadvokat

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

 

#2: Som førstegangskøber er din økonomi altafgørende

Hvis du ønsker at købe en bolig, er det vigtigt, at du har forberedt dig grundigt. Du skal gå i gang med at spare op i god tid, så banken kan se, at du rent faktisk har et overblik over din økonomi og ikke bruger alt, hvad du får ind, hver måned. Det gør sig også gældende for din partner, hvis I skal købe bolig sammen.

Start med at lægge et budget, så du kan danne dig et overblik over din økonomi. Det er vigtigt, at der er et økonomisk råderum af en vis størrelse over nogle måneder. Dermed kan banken se, at du har en stabil økonomi, og at du formår at beherske dit forbrug.

Hvis du har gæld, bør du se, om du kan nedbringe denne forud for dit møde med banken. Det gælder, uanset om du har et studielån, et billån, en kassekredit eller et andet lån. Gældsfaktoren fortæller noget om, hvor meget du skylder i forhold til din indkomst. Jo lavere, din gældsfaktor er, desto flere penge kan du typisk låne.

For en låneudbyder er det vigtigste, at din økonomiske situation er stabil. Derfor har din indkomst også en stor indflydelse på, hvor meget du kan låne. Det nytter ikke noget, at du er i stand til at spare penge sammen og holde dit forbrug nede, hvis ikke du har en stabil indtægt.

 

#3: Indhent tilbud fra flere forskellige banker

Mange førstegangskøbere gør den fejl, at de ikke taler med flere forskellige pengeinstitutter. Når du skal købe bolig for første gang, er du typisk ikke erfaren i forhold til lånevilkår og rentesatser, hvorfor det er en god idé at tale med flere forskellige banker, så du har et sammenligningsgrundlag. Det er sjældent det første tilbud, du får, der er det bedste.

Det handler i bund og grund om at oprette det lån, der er mest fordelagtigt i lige netop din situation. Din økonomi kan se forskellige ud, afhængig af hvilke lånetyper og rentesatser der er tale om. Hvis du vil have et fastforrentet lån, er det en god idé at have noget at sammenligne med, hvorfor du bør indhente tilbud fra flere forskellige banker og sparekasser.

 

#4: Ejendomsmægleren varetager sælgers interesse

Flere og flere boliger bliver solgt via selvsalg, men de fleste bolighandler foregår stadig gennem en ejendomsmægler. Når du har fundet en bolig, du er interesseret i, skal du derfor som udgangspunkt lave en aftale med ejendomsmægleren.

Det er vigtigt, at du er bevidst om, at ejendomsmægleren ikke er forpligtet til at videregive alle informationer om boligen. Det er i stedet sælgers ansvar, hvorfor ejendomsmæglerens eneste interesse er at sikre sælger de bedste vilkår i handlen.

Selvom det kan virke grænseoverskridende for en førstegangskøber, bør du derfor forholde dig kritisk og følge din mavefornemmelse. Ejendomsmægleren varetager sælgers interesser, hvorfor du aldrig bør stole blindt på, at du får alle detaljer omkring huset med.

Når du har lavet en aftale omkring en fremvisning, vil du i samme anledning få tilsendt salgsopstillingen sammen med tilstandsrapporten og andre vigtige dokumenter, der relaterer sig til boligen. Det er vigtigt, at du er grundig, når du læser dem igennem, da det er på baggrund af disse, at du forhandler dig til den endelige pris. Hvis der eksempelvis er meget, der skal sættes i stand, vil du typisk kunne forhandle dig til en bedre pris.

Huskøb for begyndere kan være en uoverskuelig proces, og det er derfor en god idé at rådgive dig hos en boligadvokat. Uanset, om du er førstegangskøber eller har et eller flere boligkøb bag dig, bør du have en boligadvokat på din side, som varetager dine interesser. Din boligadvokat vil blandt andet hjælpe dig med at sikre, at de fremsendte dokumenter ikke er mangelfulde.

 

#5: Få en byggeteknisk rådgiver til at gennemgå boligen

Selvom der følger en tilstandsrapport med, når du får tilsendt salgsopstillingen, er der ingen garanti for, at den ikke er mangelfuld. Det er derfor en god idé at få en byggesagkyndig til at gennemgå boligen, før du underskriver købsaftalen.

Den byggetekniske rådgiver vil gennemgå boligens fysiske tilstand, så du får et fuldt overblik over alt fra tagkonstruktionen til elinstallationerne. Vedkommende vil kunne give dig et estimat på, hvor lang tid boligens nuværende stand vil holde. Dertil kan du også få indsigt i eventuelle skader samt de omkostninger, en renovering vil medføre.

Uanset, om du vil købe et hus, en ejerlejlighed, en villa, et sommerhus, et rækkehus eller en andelsbolig, er en byggeteknisk rådgiver relevant. Hvis du ikke rådgiver dig hos en rådgiver, risikerer du, at der dukker byggetekniske udfordringer op, når handlen er gået igennem.

 

#6: Få en boligadvokat til at gennemgå dokumenterne

Når du har fundet din drømmebolig og på baggrund heraf ønsker at afgive et bud, er det en god idé at alliere dig med en boligadvokat. Det gør sig gældende, ligegyldigt om du har erfaring med køb af fast ejendom eller ej. Det et dog især en god idé for førstegangskøbere.

Din boligadvokat vil gennemgå sagen fra ende til anden. En ejendomsmægler er sælger og har interesse i at sætte boligen i et så godt lys som muligt. Det betyder dog ikke, at der kan være forskellige faldgruber relateret til alt fra købsaftale til bilag og lokalplaner, servitutter og forureningsforhold.

Som førstegangskøber har du ikke noget grundlag for at kunne spotte de fælder, der kan være i sådanne dokumenter. Derudover kan det juridiske sprog være vanskeligt at forstå. Din boligadvokat vil kunne give dig et fuldt overblik over de forskellige aspekter, der er værd at være opmærksom på. Dermed er du sikker på, at du har taget højde for alle detaljer.

Hvis du skal underskrive købsaftalen, før du har talt med din boligadvokat, skal du altid huske at få indskrevet et advokatforbehold. Advokatforbeholdet er din sikkerhed for, at du kan annullere handlen, hvis ikke din advokat godkender og underskriver aftalen.

Ønsker du at annullere købsaftalen uden et advokatforbehold, koster det 1 % af boligens købesum. Det kan derfor ende med at blive en dyr fornøjelse at annullere handlen uden et advokatforbehold. .

 

Skal vi hjælpe dig med et fair boligkøb?

Hos NEMADVOKAT tilbyder vi uvildig advokatrådgivning for førstegangskøbere, så du er sikker på, at dit boligkøb bliver så fair som muligt. Vi tilbyder forskellige pakker, der inkluderer alt fra gennemgang af købsaftalen til korrespondance med mægler, pengeinstitut og andre relevante personer.

Med vores køberrådgivning får du en komplet løsning. Din personlige rådgiver vil gennemgå alle handlens dokumenter og samtidig rådgive dig gennem hele dit sagsforløb.

Få en tryg og sikker bolighandel Brug en forsikret boligadvokat
Fra DKK 2.500,-
Få hjælp af boligadvokat

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

Læs også