sommerhuskøb

Sommerhus

Et sommerhus (eller et feriehus) er en fantastisk mulighed for at slippe lidt væk fra hverdagens almindeligheder og blot kunne læne sig tilbage og slappe af. Det er altså både, hvis man selv ejer et sommerhus eller blot lejer et for en periode. I dette blogindlæg vil vi uddybe alle de vigtige faktorer, der er værd at tage til overvejelse, inden du køber eller udlejer dit feriehjem.

 

 

Køb af sommerhus

I forbindelse med et køb af sommerhus, er der mange overvejelser, der skal gøres. Beslutningerne kan have stor betydning for dig selv, men også for den endelige salgspris. Det er ikke kun, når det kommer til helårsboliger, at der er mange beslutninger, der skal tages, og juridiske og praktiske overvejelser, man skal have in mente. Ved køb af sommerhus er der ligeledes mange tanker og beslutninger, man skal gøre sig. Med en boligadvokat ved din side kan disse blive langt nemmere.

Bestil køberrådgivning
6.000 DKK
Læs mere her

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Nødvendige dokumenter for køb af sommerhus

Når du køber et sommerhus er der en række dokumenter involveret i købsprocessen. Det er i langt de fleste tilfælde de samme dokumenter, der er tale om i forbindelse med køb af en almindelig helårsbolig.

Dokumenterne for et sommerhus (fritidsbolig) er følgende:

Dokumenterne bliver ikke sendt i en specifik rækkefølge, men bliver samlet af ejendomsmægleren/sælgers repræsentant.

Der er typisk oftere en grundejerforening tilknyttet til et sommerhusområde sammenlignet med i et alm. villakvarter. Derudover kan der på helårsboliger, være større sandsynlighed for være en nedgravet olietank eller bare olietanke, som man skal tage hensyn til. På sommerhuse/fritidshuse kan der også være lejekontrakter, hvis f.eks. huset bliver lejet ud via virksomheder, der specialiserer sig i sommerhusudlejning.

 

Tjekliste ved køb af sommerhus

Ligeså vel, at det er en god idé at have en tjekliste ved køb af en helårsbolig, kan det være en rigtig god idé at lave sig en tjekliste når man planlægger at købe et sommerhus/fritidshus. Vi har sammensat vores egen lille huskeseddel, som både kan tilpasses efter dine personlige behov og ønsker.

Det er altid vigtigt at tage fat i en bankrådgiver eller en boligadvokat for at sikre, at du har gjort dig alle de nødvendige overvejelser, inden du starter købsprocessen.

 

Vores bud på en tjekliste ved køb af sommerhus:

  1. Hvilken type sommerhus skal det være? Tæt på vand, skov, by?
  2. Sommerhusets størrelse, beliggenhed, faciliteter osv.
  3. Indgå et samarbejde med nogle, der har erfaring med køb af sommerhus
  4. Få et overblik over budgettet. Hvad har i råd til? Er der penge til evt. forbedringer?
  5. Salgsopstillingen. Er der givet de nødvendige oplysninger? Er der behov for ændringer?
  6. Løsøre. Hvad følger med ved købet af sommerhuset? Evt. indbygget skabe? Hårde hvidevarer?
  7. Bankens vurdering
  8. Underskrift af købsaftalen
  9. Fortrydelsesret
  10. Forsikring af sommerhuset. Bedre kendt som: fritidshusforsikring
  11. Mulighed for udlejning af dit sommerhus

 

Udlejning af sommerhus

Ønsker du at udleje dit feriehjem, så andre kan have fornøjelsen af at leje dit sommerhus når du ikke selv bruger det? Så er det en god idé at undersøge reglerne for udlejning af sommerhuse inden da. Det kan være en god investering af udleje sit sommerhus, men der følger oveni også en masse forpligtelser med.

Der er flere måder, hvorpå du kan udleje dit sommerhus. Du kan vælge at gøre det privat eller gennem et bureau, der hjælper dig med at udleje dit sommerhus for dig.

 

Hvor meget må jeg udleje mit sommerhus om året?

Køber man et sommerhus og ønsker at udleje det, er det vigtigt at sætte sig ind i de regler der gælder for udlejning af sommerhus. Det er nemlig ikke tilladt at udleje sit sommerhus eller feriehus hele året rundt.

Som sommerhusejer er det muligt at dele året op i, hvad man kalder: en sommerperiode og en vinterperiode. Sommerperioden går fra den 1. marts til den 31. oktober. Her er der ingen begrænsninger for, hvor meget du må udleje dit sommerhus. Det står altså frit for, om du ønsker at udleje sommerhuset hele sommerperioden. Vinterperioden går fra den 1. november til udgangen af februar. Her er de samme regler for sommerperioden ikke gældende. I vinterperioden er det nemlig kun lovlig at udleje sommerhuset i sammenlagt ni uger.

Det er i Danmark ulovligt kun at bruge sit sommerhus til udlejning, og kun bruge det som indtægtskilde. Det er ligetil strafbart, hvis man ikke overholder reglerne inden for de ovennævnte sommer- og vinterperioder og i stedet lejer sommerhuset året rundt.

Bestil køberrådgivning
6.000 DKK
Læs mere her

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Hvor mange sommerhuse må jeg eje og udleje?

Det er tilladt at eje lige så mange sommerhuse som du har lyst til. Ligeså vel som at du må eje lige så mange helårsboliger, som du lyster. Dog må du ikke udleje mere end to sommerhuse ad gangen – som du i øvrigt også selv skal gøre brug af. Udlejer du derimod mere end to sommerhuse ud af gangen, betragtes det som værende en erhvervsmæssig udlejning. Er du gift, er det tilladt at både du og din ægtefælle, hver især udlejer to sommerhuse. Altså 4 sommerhuse tilsammen.

 

Privat vs professionel udlejning

Hvis du vælger at udleje dit sommerhus kan du gøre det på to forskellige måder. Du kan vælge at udleje dit sommerhus privat, hvor du selv står for udlejningen. Eller du kan udleje dit sommerhus “professionelt” ved hjælp fra et udlejningsbureau.

De fleste udlejningsbureauer sørger for at opkræve leje og evt. forbrugsafregning fra de gæster, der lejer dit sommerhus. Nogle bureauer sørger også for en tryghedsforsikring i tilfælde af, at noget skulle blive ødelagt imens huset bliver brugt af feriegæster.

 

Bundfradrag ved udlejning af sommerhus

Bundfradraget for udlejningen af sommerhuse og ferieboliger bliver reguleret hvert år. I 2021 er bundfradraget for sommerhusudlejning gennem et udlejningsbureau fastsat til 42.700 kr. Altså er de første 42.700 kr., du tjener på udlejning af dit sommerhus, skattefrit.

Når du lejer dit sommerhus ud, skal du betale skat af dine lejeindtægter, hvis lejeindtægterne overstiger bundfradraget på 42.700 kr. Derudover er der altså et skattefrit fradrag på yderligere 40 % på den indtægt, der overstiger bundfradraget på de 42.700 kr. (hh. til reglerne for 2021).

 

Eksempel på skatteberegning ved 40 % reglen, udlejning af sommerhus:

Lad os sige, at huslejeindtægten for dit sommerhus er 60.000 kr. Bundfradraget (Sats 2021: 42.700 kr.) trækkes da fra huslejeindtægten, der efterlader lejeindtægten på 17.300 kr. Derudover er der yderligere fradrag på 40% af de 17.300 kr., der bliver 6.920 kr. Ved at trække det yderligere fradrag (6.920 kr.) fra lejeindtægten (17.300 kr.), efterlades du hermed med 10.380 kr., der udgør lejeindtægten til beskatning.

60.000 kr. (huslejeindtægt) – 42.700 kr. (bundfradrag 2021) = 17.300 kr. (lejeindtægt af bundfradrag) – 6.920 (yderligere fradrag 40%) = 10.380 kr. (lejeindtægt til beskatning)

 

Økonomi og husets vedligeholdelsesstand

Der er flere ting, der skal tages til overvejelse, når man beslutter sig for at købe et sommerhus. Herunder blandt andet sommerhusets placering og faciliteter. Ligesom med en helårsbolig har placeringen af sommerhuset en stor betydning i forhold til personlige præferencer. Heriblandt prisen, men også hvorvidt huset blot skal bruges til privat brug eller udlejning. Dertil kommer størrelsen af boligen og ikke mindst sommerhusets tilstand på tale. Skal boligen være nyrenoveret, eller ønsker du en lavere købspris med mulighed for at renovere og lave forbedringer? Det er sjældent, at der er råd til det hele. Det er derfor vigtigt at fastlægge nogle prioriteter, så du som køber ved, hvad du vægter højest.

Selve betalingen af sommerhuset kan ske via en blanding af udbetaling, banklån og realkreditlån.

Der er mange fordele ved at være sommerhusejer, men ikke desto mindre er det også vigtigt at sikre sig, at selve købet af ejendommen bliver udført så sikkert som overhovedet muligt. Her er det vigtigt, at dine interesser bliver beskyttet og taget hånd om. Her kan en boligadvokat være til stor hjælp.

 

Advokatforbehold ved køb af sommerhus

En af de ting, der gør det favorabelt at indgå et samarbejde med en boligadvokat i forbindelse med køb af sommerhus er advokatforbeholdet. Med et advokatforbehold, har køber muligheden for at lade en advokat gennemgå alle dokumenterne, selvom købsaftalen allerede er underskrevet.

Finder advokaten nogle forhold, der gør, at du ikke længere ønsker at købe boligen alligevel, kan du med advokatforbeholdet gratis bakke ud af aftalen, uden at det vil have nogle økonomiske konsekvenser.

Uden et advokatforbehold kan det blive dyrt at fortryde et boligkøb, da en godtgørelse til sælger ellers skal betales på 1%, samt en skriftlig meddelelse om fortrydelsen skal fremsende inden for seks hverdage.

 

Få juridisk rådgivning fra NEMADVOKAT

Lad NEMADVOKAT bistå dig med juridisk rådgivning og lad os håndtere alt fra købekontrakten og finansieringen til advokatforbehold, så du kan slappe af og blot fokusere på din boligdrøm. NEMADVOKAT har mange års erfaring og viden inden for køb og salg af boliger, herunder sommerhuse, og sikrer dig som kunde altid kompetent køberrådgivning til din bolighandel.

Bestil køberrådgivning
6.000 DKK
Læs mere her

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

Læs også