X Vores telefoner er lukket fra den 28. marts til og med d. 1 april. Vi besvarer nye henvendelser på e-mail. God påske.
forældrekøb lejlighed

Køb af lejlighed som forældrekøb

Skal dit barn flytte hjemmefra og er det svært at finde en lejlighed til en overkommelig pris? Så kan et forældrekøb være en fornuftig løsning. I denne artikel kan du læse mere om forældrekøb af lejlighed.

 

 

Hvad er et forældrekøb?

Et forældrekøb betyder kort fortalt, at du køber en lejlighed til dig selv, som du derefter udlejer til dit barn. Det er dermed forældrene, der ejer lejligheden, mens det er barnet, der bor i den.

Forældrekøb i form af ejerlejlighed eller andelslejlighed er ofte udbredt i de større studiebyer, hvor det ofte kan være svært for studerende at finde en bolig, da der er rift om studieboliger og kollegier. Forældrekøbet kan derfor være med til at sikre, at dit barn har et sted at bo, mens han/hun studerer.

Du kan læse mere om, hvad et forældrekøb er, her.

Få hjælp til dit forældrekøb i dag
DKK 6.000
Læs mere

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Forældrekøb lejlighed

Når man taler om et forældrekøb af en lejlighed, er der i princippet tale om et helt normalt køb af en lejlighed.

Derfor skal du være opmærksom på de almindelige vilkår ved et lejlighedskøb, når du foretager et forældrekøb.

Du bør f.eks. tjekke, om der er tinglyste servitutter på lejligheden. Det kan eksempelvis være, at der i ejerforeningens vedtægter står, at det ikke er tilladt at udleje lejligheden, hvorfor der ikke kan foretages et forældrekøb.

I den forbindelse kan det være en god idé at få indsat et advokatforbehold i købsaftalen, såfremt du er i tvivl om, hvorvidt udlejning af lejligheden er tilladt. På den måde kan du frit fortryde købet, hvis du finder ud af, at udlejning af lejligheden ikke er tilladt.

Du skal dermed ikke betale sælger en godtgørelse på 1 % af købesummen, som ellers er tilfældet, såfremt du gør brug af din almindelige fortrydelsesret ved boligkøb.

Du kan læse mere om den almindelige fortrydelsesret ved boligkøb her.

 

Udlejning af lejlighed

Når du har fundet en lejlighed, som er egnet til forældrekøb, skal du huske på, at SKAT nu ser dig som udlejer. Dette gælder, også selvom der er tale om et barn/forældre forhold.

Lejeforholdet er dermed underlagt lejeloven og vil derfor fungere som en normal udlejning af en lejlighed. I den forbindelse er det en rigtig god idé at få udarbejdet en lejekontrakt mellem barn og forældre. På den måde er der ingen tvivl om vilkårene i lejeforholdet.

 

Forældrekøb husleje

En af fordelene ved et forældrekøb er, at du som udlejer kan sætte huslejen til et attraktivt niveau. Dog skal du være opmærksom på, at huslejen hverken må sættes for højt eller for lavt.

Sætter du f.eks. huslejen for lavt, kan du risikere at blive beskattet af differencen mellem den husleje, du har fastsat, og markedslejen. Derfor er det en god idé allerede fra start at sætte huslejen til et passende niveau.

 

Boligsikring/boligstøtte

Da dit barn lejer lejligheden i forbindelse med et forældrekøb, har vedkommende mulighed for at søge om boligstøtte.

For at kunne søge om boligstøtte kræves det, at man bor i en bolig med køkken hele året. Hvorvidt dit barn er berettiget til boligsikring, afhænger af flere forskellige faktorer.

Dette gælder blandt andet lejlighedens størrelse (herunder kvadratmeter), husleje, hvor mange der bor på adressen og lejerens personlige formue og indkomst.

På Borger.dk kan du finde en beregner, så du kan beregne ca. hvor meget, dit barn kan få i boligstøtte.

 

Forældrekøb skat

Når du udlejer en lejlighed til dit barn, vil det blive betragtet som en selvstændig udlejningsvirksomhed. Det betyder, at du beskattes af det overskud, som du får i forbindelse med udlejningen af lejligheden.

Du kan vælge mellem tre forskellige beskatningsformer; de almindelige personskatteregler, virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen.

Du kan læse mere om kapitalafkastordningen her.

Vælger du virksomhedsordningen, skal du være opmærksom på, at der fra 1. januar 2021 er nye regler for forældrekøb ifm. virksomhedsordningen. Du vil stadig kunne købe og udleje en lejlighed til dit barn, men du vil fremover ikke kunne opnå særlige skattemæssige fordele, som var tilfældet førhen.

Du kan læse mere om virksomhedsordningen her.

Få hjælp til dit forældrekøb i dag
DKK 6.000
Læs mere

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Når lejligheden skal sælges igen

Hvis du som forældre sælger lejligheden til mere end købsprisen, vil din fortjeneste blive beskattet, da du ikke har boet i lejligheden. Dog vil din fortjeneste ikke blive beskattet, såfremt du har boet i lejligheden.

Ønsker dit barn at købe lejligheden f.eks. i forbindelse med afslutning af vedkommendes uddannelse, kan du som forældre sælge lejligheden til dit barn til 15 % under den offentlige ejendomsvurdering. Heller ikke her vil fortjenesten blive beskattet.

 

Omvendt forældrekøb

Det er i dag mere og mere populært at foretage et såkaldt omvendt forældrekøb af lejlighed. Det betyder blot, at det i stedet er barnet, der køber en bolig og derefter udlejer denne til sine forældre.

Vilkårene i forbindelse med et omvendt forældrekøb af lejlighed er de samme som ved et almindeligt forældrekøb.

Læs mere om det omvendte forældrekøb, her.

 

Få hjælp til dit forældrekøb

Har du brug for en boligadvokat der kan hjælpe med de juridiske aspekter af et forældrekøb? Så lad NEMADVOKAT hjælpe.

Vi har mange års erfaring med køberrådgivning i forbindelse med forældrekøb og ved derfor hvilke faktorer, du skal være ekstra opmærksom på samt hvilke regler der gælder for f.eks. dokumenter ifm. køb af lejlighed som forældrekøb.

Kontakt os i dag og få en uforpligtende samtale om din situation. Husk – det koster ikke noget at spørge!

Få hjælp til dit forældrekøb i dag
DKK 6.000
Læs mere

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Kilde:
Retsinformation.dk
Læs også