iværksætter

Iværksætter-guiden

Går du med drømme om at blive iværksætter, eller vil du egentlig bare vide mere om, hvad det vil sige at være iværksætter, så bør du læse med her. Vi har lavet en iværksætter-guide, hvor du kan få svar på alle de spørgsmål, du måtte have til det at være en iværksætter.

 

 

Hvad er en iværksætter?

Der findes mange betegnelser for, hvad en iværksætter egentlig er. Det, der primært kendetegner en iværksætter, er, at det er en person, som starter ny virksomhed eller udvikler en forretningsidé til ren forretning. En iværksætter kan også kaldes for en entreprenør eller en selvstændig. Dermed dækker navnet “iværksætter” over en bred betegnelse af selvstændige erhvervsdrivende.

Som udgangspunkt kan man skelne mellem 3 former for iværksættere. De kaldes for henholdsvis; entreprenør, intraprenør og vækstiværksætter.

 

Hvad er en entreprenør?

En entreprenør er en person, som opstarter nye virksomheder og som driver virksomheden som selvstændig. Denne person er typisk en person, der har fundet en idé til en forretning og som derefter opstarter den nye forretning ud fra idéen.

 

Hvad er en intraprenør?

En intraprenør er modsat entreprenøren en person, som starter en forretningsidé eller forretningsområder i en allerede eksisterende virksomhed. Det er altså ikke en ny virksomhed, der bliver stiftet, men derimod en forretningsidé eller et forretningsområde, som udvikles i selskabet. Intraprenøren er ansat til at forretningsudvikle nye produkter, services eller lignende for den allerede eksisterende virksomhed.

 

Hvad er en vækstiværksætter?

En vækstiværksætter er en person, som har haft sin nyopstartede virksomhed i nogle år og har fået den til at vokse. Disse personer bliver oftest også kaldet gazeller.

 

Hvad kendetegner en iværksætter?

Nogle vil mene, at alle kan blive iværksættere, mens andre mener, at iværksættergenet er noget medfødt. Uanset hvad man mener, kan man ikke komme udenom, at der findes flere karakteristika, som er gode at have, hvis man ønsker at blive iværksætter.

Optimisme

Det at blive iværksætter er ofte en hård proces, der hurtigt kan blive uoverskueligt for mange. Iværksættere skal kunne se tingene fra den positive side og tro på gode resultater – også selvom det ser skidt ud.

Selvtillid

I forbindelse med ovenstående kan selvtilliden hjælpe til at bringe optimismen frem. Dertil kan en iværksætter bruge selvtilliden til f.eks. at overtale investorer eller andre potentielle partnere til at indgå et samarbejde med vedkommende. Selvtilliden skal altså være på plads, hvis du vil overbevise andre om, at dit produkt eller din forretning er noget værd.

Problemløsere

Dette hænger tæt sammen med, at en iværksætter bør have et optimistisk sind. Er man optimistisk og tror på, at tingene løser sig, er det oftest også nemmere rent faktisk at finde en løsning på eventuelle problemer.

Gåpåmod

Når man starter på sin iværksætterdrøm, vil man oftest hurtigt opdage, at man møder den ene forhindring efter den anden, før man føler, at man er på rette vej. Succesfulde iværksættere fortsætter arbejdet, også selvom tingene nogle gange går galt.

 

Ovenstående er blot nogle af de kompetencer, som en iværksætter bør have for at kunne blive succesfuld med sit projekt. Dertil vil en god forretningsplan, et godt overblik og selvfølgelig et godt produkt eller en god ydelse også kunne bidrage til, at din iværksætterdrøm bliver til virkelighed.

 

Stift din virksomhed i dag
Nemt, hurtigt og sikkert
Bestil online nu

ekskl. moms og gebyrer

 

Hvordan bliver man iværksætter?

Du behøver ikke en særlig uddannelse for at blive iværksætter, hvorfor du kan starte en virksomhed inden for det fagområde, som interesserer dig mest. Det eneste, du som udgangspunkt skal bruge, er en idé, som du kan føre ud i livet og lave en forretning ud af.

Dog skal du være opmærksom på, at der er mange forbehold og regler, som du skal have styr på, hvis du vælger at starte en ny virksomhed op.

 

Økonomi

Uanset hvilken slags forretning du gerne vil starte, vil du højest sandsynligt have behov for kapital – f.eks. til indkøb af materialer eller lignende. Det er derfor oftest en god idé at sørge for, at du har nok penge på kontoen, før du starter dit liv som iværksætter.

I mange tilfælde kan man også få hjælp af investorer til at starte sin forretning. Du kan læse mere om rådgivning eller mulighederne for tilskud via Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

 

Forretningsidé

Hvis du allerede har fået en forretningsidé, kan du f.eks. snakke med venner, familie eller andre i dit netværk om din idé. På den måde kan du få feedback fra dit netværk og dermed få nye indsigter.

Har du ikke allerede en idé, kan du eksempelvis finde inspiration i din hverdag. Hvis du prøver at tænke mere over, de ting du oplever i hverdagen, kan du måske få en ahaoplevelse og finde en løsning til et givent problem, du oplever.

Læs mere om, hvordan man udarbejder en forretningsidé, her.

 

Markedsanalyse

Så snart du har en forretningsidé, er det altid en god idé at undersøge markedet, inden du investerer dine penge i en ny virksomhed. For at teste markedet af kan du med fordel lave en markedsanalyse, så du har en bedre forståelse for, hvordan det specifikke marked fungerer. Dertil også, om din idé vil kunne “overleve” på markedet.

I den forbindelse er det en god idé at undersøge, hvilke leverandører du eventuelt har brug for, når du skal starte din virksomhed.

Læs mere om, hvordan man laver en markedsanalyse, her.

 

Virksomhedsform

Når du har undersøgt markedet og er sikker på, at din idé vil kunne overleve der, skal du til at overveje, hvilken virksomhedsform du skal stifte.

Det er vigtigt, at du har din økonomiske situation i baghovedet, når du skal vælge virksomhedsform. Der er nemlig forskel på, hvordan du hæfter for eventuel gæld i en virksomhed, afhængigt af om du stifter f.eks. en enkeltmandsvirksomhed (EVS) eller et anpartsselskab (ApS). Dertil er der også forskel på, om der er krav til startkapital eller ej.

 

Enkeltmandsvirksomhed

En enkeltmandsvirksomhed (EVS) er en personlig virksomhed, hvilket vil sige, at ejeren hæfter personligt og ubegrænset for al gæld i selskabet. Vælger du at starte en enkeltmandsvirksomhed, skal du derfor være opmærksom på, at du kan risikere at skulle af med dine personlige ejendele, såfremt der opstår gæld i virksomheden.

Dog er der intet kapitalkrav til stiftelsen af en enkeltmandsvirksomhed, hvorfor det kan være en nem og hurtig løsning, hvis du ønsker at starte din forretning snarest.

Læs mere om, hvad en enkeltmandsvirksomhed er, her.

 

Anpartsselskab

Et anpartsselskab (ApS) er et selskab, hvilket betyder, at der er begrænset hæftelse i selskabet. Ejerne af selskabet hæfter derfor kun begrænset for eventuel gæld, som selskabet opbygger. Vælger du at starte et anpartsselskab i forbindelse med dine iværksætterdrømme, er du dermed bedre sikret ift. hæftelsen.

Dog er der et krav til en startkapital på minimum 40.000 kr., når man vil stifte et ApS. Har du ikke de fornødne 40.000 kr. i kontanter, har du dog også mulighed for at stifte selskabet med andre værdier, som har en økonomisk værdi. Dette kaldes for apportindskud.

Læs mere om, hvad et anpartsselskab er, her.

 

Iværksætterselskab

Førhen havde iværksættere mulighed for at stifte et IVS, som er betegnelsen for et iværksætterselskab. Fordelen ved denne selskabsform var, at kravet til selskabskapitalen kun lå på 1 kr. samtidig med, at man kunne opnå begrænset hæftelse.

Dog konkluderede Erhvervsstyrelsen i 2018 i deres ”Analyse af iværksætterselskaber”, at selskabsformen var blevet misbrugt adskillige gange, hvorfor regeringen og Dansk Folkeparti den 9. april 2019 afskaffede iværksætterselskabet som selskabsform.

IVS’er skal derfor enten lukkes ned eller blive omregistreret inden den 15. oktober 2021 – ellers vil de blive tvangsopløst.

Læs mere om omregistrering af IVS her.

Læs mere om de forskellige virksomhedsformer her.

 

Forretningsplan

Når du har fundet ud af, hvilken selskabs- eller virksomhedsform der passer bedst til din situation, er det en god idé at lave en forretningsplan.

Du kan også lave en forretningsplan som noget af det første i din iværksætter-rejse. Dette gælder især, hvis du skal bruge investorer til at kunne starte dit iværksætterprojekt. Investoren vil som oftest have en vis sikkerhed for, at vedkommende kan få sin andel af det, I nu har aftalt.

En forretningsplan vil derfor kunne vise investoren, at du har regnet på det, og at du og din forretning derfor er en god investering for vedkommende.

Dertil kan forretningsplanen også hjælpe dig selv med at bevare overblikket. Du kan blandt andet skrive alle dine idéer og undersøgelser ned, så du ikke taber overblikket over din forretning.

Læs mere om, hvordan du laver en forretningsplan, her.

 

Få hjælp fra NEMADVOKAT

Når du skal starte din iværksætterdrøm, er der som sagt mange ting at holde styr på. Derfor kan det være en fornuftig idé at kontakte en advokat, der kan hjælpe dig med de juridiske aspekter af en selskabsstiftelse.

Hos NEMADVOKAT kan vi blandt andet hjælpe dig med at stifte og registrere dit nye selskab eller din nye virksomhed. Afhængigt af om du vælger at stifte en personlig virksomhed eller et selskab, kan vores rådgivere også hjælpe med momsregistrering samt udarbejdelse af vedtægter og ejerbog.

Stift din virksomhed i dag
Nemt, hurtigt og sikkert
Bestil online nu

ekskl. moms og gebyrer

Kilde:
Erhvervsstyrelsen.dk
Læs også