selvsalg sommerhus

Guide til selvsalg af sommerhus

Ligesom med en andelsbolig eller et enfamilieshus kan du også vælge at foretage et selvsalg af sommerhus. Et selvsalg kan være en fornuftig løsning, hvis du vil spare salæret til ejendomsmægleren og dermed selv stå for at sælge dit sommerhus. I denne artikel kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil sælge dit sommerhus via selvsalg.

 

 

Hvad er et sommerhus?

Et sommerhus er et ferie- eller fritidshus, som folk ofte bruger i sommermånederne for at komme væk fra dagligdagen. Et af sommerhusets kendetegn er, at man ikke må bo i boligen hele året, da det netop betegnes som et feriehus.

Du kan dog, hvis du opfylder bestemte krav, alligevel få lov til at bo i sommerhuset hele året rundt. Disse krav er følgende:

  • Du modtager pension (inkl. Tjenestemandspension) og er fyldt 60 år.
  • Du er folkepensionist.
  • Du er efterlønsmodtager.
  • Du modtager fleksydelser.
  • Du har fået dispensation i kommunen.
  • Du er førtidspensionist.

Du kan læse mere om, hvad et sommerhus er, her.

Spar penge ved selvsalg Med sælgerpakken er der styr på det hele
DKK 8.995,-
Læs mere om selvsalg

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

 

Hvad koster et selvsalg af sommerhus?

Det er meget forskelligt, hvor mange og hvilke omkostninger der følger med et selvsalg af sommerhus. Hvor meget, du skal betale, kommer bl.a. an på, om du gør brug af en boligadvokat eller ej.

Når du sælger dit sommerhus via selvsalg, skal du selv stå for at markedsføre boligen. Dette kan komme til at koste penge, hvorfor du bør undersøge, hvordan du kan markedsføre din bolig – enten mod betaling i form af f.eks. annoncer på sociale medier eller via gratis online platforme.

Det er altså op til dig selv, hvor mange penge du vil bruge på at markedsføre din bolig.

 

Hvilke fordele og ulemper er der ved selvsalg af sommerhus?

Der findes både fordele og ulemper ved at sælge sit sommerhus selv. Derfor bør man opveje mulighederne for sit selvsalg, inden man bare springer ud i et selvsalg af sommerhus.
Nedenfor har vi lavet et overblik over, hvilke fordele og ulemper der er, når man skal sælge sit sommerhus selv.

 

Fordele ved selvsalg af sommerhus

Prissæt selv dit sommerhus

En af fordelene ved at sælge sit sommerhus selv er, at du selv kan prissætte boligen. Ved et selvsalg er du nemlig ikke begrænset af ejendomsmæglerens metoder. Dette gælder både ift. markedsføring og prissættelse.

Når du selv prissætter dit sommerhus, har du samtidig mulighed for at sætte udbudsprisen lavere, end hvis du skulle betale et salær til en ejendomsmægler. Du kan dermed ofte øge sandsynligheden af et salg ved at prissætte sommerhuset selv. Det skyldes, at ejendomsmæglerens salær lægges oveni prisen på selve boligen.

 

Spar penge

En af de helt store fordele ved et selvsalg af sommerhus er, at du sparer salæret til ejendomsmægleren. En ejendomsmægler kan typisk komme op at koste 50.000-100.000 kr., hvorfor du altså kan spare mange penge ved at sælge dit sommerhus selv.

Når du bruger en ejendomsmægler, vil vedkommende stå for at fremvise dit sommerhus til interesserede købere. Dette kan du dog let selv gøre og dermed sparer de mange penge.

Brug en boligadvokat 
Sælger du selv, kan du med fordel ofre lidt penge på en boligadvokat til dit selvsalg af sommerhus. Boligadvokaten kan klare alle de juridiske aspekter af dit selvsalg – f.eks. udarbejde og/eller gennemgå handlens dokumenter samt varetage korrespondancen med bank og sælgers rådgiver.

 

Du kender området bedst

Som sommerhusejer vil du højst sandsynligt kende området omkring dit sommerhus bedre, end en ejendomsmægler ville gøre.

Du har derfor bedre mulighed for at fortælle potentielle købere om alle de ting, som kun en, der bor i området, kan vide. Det kan f.eks. være informationer omkring den mindst befærdede vej til stranden, den hurtigste vej til den lokale købmand eller hvor de gode jordbær kan købes.

 

Ulemper ved selvsalg af sommerhus

Du står selv for alt arbejdet

En af de største ulemper ved et selvsalg er, at du som sælger står for salget selv. Det gælder både fremvisning af sommerhuset, indhentning af dokumenter, prissættelse af sommerhuset osv. Det kan virke uoverskueligt med et selvsalg, men hvis du vil spare pengene til en ejendomsmægler, er det en god løsning.

Du kan i den forbindelse alliere dig med en advokat, som kun tager en brøkdel for deres arbejde, end hvad en ejendomsmægler ville tage. Det eneste, du som sælger skal gøre, er at fremvise sommerhuset til interesserede købere. Boligadvokaten kan dermed ordne alle de andre praktiske elementer for dig.

 

Du har det fulde ansvar for fejl og mangler

Når du sælger dit sommerhus ved selvsalg, skal du være opmærksom på, at du selv står til ansvar for eventuelle mangelfulde oplysninger i f.eks. tilstandsrapporten.

Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig til eventuelle fejl og mangler ved dit sommerhussalg, kan du med fordel kontakte en advokat, som kan hjælpe dig.

 

Du skal selv finde en køber

Ved et selvsalg skal du selv finde en køber til sommerhuset. Det kan være en stor opgave at påtage sig, hvis ikke du ved, hvor du skal lede.

Du bør derfor sætte dig ind i, hvor du kan markedsføre sommerhuset samt hvilke regler, der gælder for sommerhuskøb og -salg.

Er du i tvivl om reglerne herfor, kan du kontakte en advokat, som kan rådgive dig.

 

Nødvendige dokumenter ved selvsalg af sommerhus

Når man sælger sit sommerhus, er det stort set de samme dokumenter, der skal indhentes og udarbejdes, som det er ved et almindeligt hussalg.
Den eneste forskel er, at der for sommerhuse ikke laves energimærke, hvorfor der ikke skal udarbejdes en energimærkerapport.

Dokumenterne i forbindelse med et køb/salg af sommerhus er følgende:

Dertil kommer købsaftalen, salgsopstillingen m.m. Det kan variere fra det ene sommerhus til det andet, hvilke dokumenter der er nødvendige at have med. Derfor er det en god idé at få hjælp af en advokat, som kan rådgive dig ifm. dit selvsalg af sommerhus.

Spar penge ved selvsalg Med sælgerpakken er der styr på det hele
DKK 8.995,-
Læs mere om selvsalg

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

Læs også