forældrekøb andelsbolig

Køb af andelsbolig som forældrekøb

Overvejer du at købe en andelsbolig som forældrekøb, så er der flere ting, du skal være opmærksom på. Der gælder nemlig andre regler ift. for eksempel finansiering og skat, end hvis der var tale om køb af ejerbolig som forældrekøb. I denne artikel kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på ifm. andelsbolig som forældrekøb.

 

 

Hvad er et forældrekøb?

Når forældre køber en bolig, som de derefter udlejer til deres barn, er der tale om et forældrekøb. Oftest ser man forældrekøb af ejerlejligheder eller andelsboliger i de større studiebyer som f.eks. København, Odense og Århus.

Det skyldes, at der i disse byer ofte er rift om studieboligerne eller kollegieværelserne, hvorfor mange vælger at foretage et forældrekøb. På den måde kan forældrene sikre barnet et sted at bo, mens de studerer.

Du kan læse mere om, hvad et forældrekøb er, her.

Få hjælp til dit forældrekøb i dag
DKK 6.000
Læs mere

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Forældrekøb andelsbolig

Overvejer du at foretage et forældrekøb, hvor formålet ikke er at investere i en bolig, men snarere at sikre dit barn et sted at bo under deres studietid, så kan et forældrekøb i form af en andelsbolig være en fornuftig løsning.

I modsætning til en ejerbolig, kan en andelsbolig ikke give de samme investeringsmuligheder, når man taler om et forældrekøb. Til gengæld er et forældrekøb af en andelsbolig typisk en billigere løsning, end hvis man køber en ejerbolig.

 

Bopælspligt andelsbolig

En af forskellene mellem at foretage et forældrekøb af en ejerbolig og en andelsbolig er, at der typisk er bopælspligt for andelsboliger.

Bopælspligt betyder, at det er et krav, at vedkommende, som ejer boligen, også bor på bopælen. Dette vil fremgå af andelsforeningens vedtægter. Såfremt andelsforeningens vedtægter oplyser om bopælspligt, vil det samtidig fremgå, at det ikke er tilladt for ejeren af udleje sin bolig. Derfor vil det ikke være muligt at foretage et forældrekøb af en bolig med bopælspligt.

 

Ophævelse af bopælspligt

Det er i dag mere almindeligt, at andelsforeninger foretager en ophævelse af bopælspligt eller i hvert fald laver om på reglen. Oftest er der tale om, at andelsforeninger laver reglen om til, at man kun må leje ud ”i lige linje”.

Det betyder, at ejeren af andelsboligen kun må leje ud til sine børn eller andre i familien, hvilket giver mulighed for forældrekøb. Dog kan du ikke gå ud fra, at lige netop den andelsforening hvori den bolig, som du er interesseret i, ligger, har ophævet bopælspligten. Det er derfor vigtigt, at du undersøger foreningens vedtægter, inden du beslutter dig for at købe boligen som forældrekøb.

 

Familielån til boligkøb

Såfremt der er bopælspligt i den andelsbolig, du overvejer at købe som forældrekøb, findes der en metode til at komme uden om bopælspligten. Det kræver i stedet, at det er dit barn, der køber andelen, men du kan stadig stå bag finansieringen af andelsboligen som forældrekøb. Dette gøres via et såkaldt familielån.

Et familielån betyder, at du som forældre låner dit barn penge til andelsboligen. På den måde finansierer du købet, mens dit barn står som ejer på andelsbeviset. I stedet for at afdrage til banken, vil dit barn i stedet afdrage til dig. Vælger du denne løsning, opretter du et afdragsfrit familielån på boligen pris.

Finder I den helt rigtige andelsbolig, der dog har bopælspligt, kan denne løsningen synes passende. Dog skal du være opmærksom på, at såfremt du opretter et familielån til et forældrekøb i en andelsbolig, kan dit barn ikke søge om boligstøtte. Læs mere om boligstøtte nedenfor.

 

Udlejning af andelsbolig skat

Når du udlejer din andelsbolig, vil du kun skulle betale skat af den af lejeindtægten, som overstiger bundfradraget. Lejeindtægten defineres som den samlede betaling for lejeudgifter. Dette er inklusiv udgifter til el, gas, varme, vand og telefon.

Bundfradraget er 2/3 af ens samlede boligafgift (husleje) inkl. aconto varme og evt. boligstøtte. Du skal dog være opmærksom på, at man ikke kan regne udgifter til ens egne lån med i en andelsbolig. Det er f.eks. renter og afdrag på ens andelsboliglån.

 

Boligsikring andelsbolig

Når man lejer en lejlighed, herunder også en andelsbolig, kan man søge om boligstøtte. Dette gøres på SKATs hjemmeside.

For at kunne søge om boligstøtte, skal der udarbejdes en lejekontrakt mellem forældrene og barnet. Selvom det kan virke unødvendigt at udarbejde en lejekontrakt mellem dig og dit barn, såfremt dit barn ikke skal søge om boligstøtte, er det alligevel en god idé at få det gjort.

Når I har en lejekontrakt, vil dit barn ikke kun kunne søge om boligstøtte, I vil samtidig sikre jer, at der er klare bestemmelser for lejeforholdet mellem jer.

 

Husleje

En anden grund til, at lejekontrakten er en fordel, er, at du som forældre kan bevise, at du har sat huslejen korrekt.

Sætter du f.eks. huslejen for lavt, kan du risikere at blive beskattet for differencen mellem markedslejen og den husleje, du har sat. Markedslejen finder man ved at kigge på blandt andet beliggenhed, værelser, stand mv.

 

Salg af andelsbolig

Når dit barn er færdig med sine studier, kan det være, at du ønsker at sælge andelsboligen. Dog skal du være opmærksom på, at du ikke kan benytte dig af 15%-reglen – dvs. sælge boligen til 15% under markedsprisen, hvis du ønsker at sælge andelsboligen til dit barn. Dette gælder kun, hvis der er tale om en ejerlejlighed.

Salg af en andelsbolig sidestilles med afståelse af aktier. Det betyder, at avancen beskattes på samme måde efter reglerne i ejendomsavancebeskatningsloven.

 

Få hjælp til dit forældrekøb

Overvejer du at foretage et forældrekøb, og har du svært ved at finde rundt i alle de gældende regler? Så vælg os som din boligadvokat og modtag kompetent køberrådgivning.

Hos NEMADVOKAT har vi flere års erfaring med forældrekøb, hvorfor vi ved, hvilke ting du skal være opmærksom på ved et forældrekøb.

Vores boligrådgivere kan hjælpe dig med at få styr på de ofte kringlede juridiske aspekter af et forældrekøb.

Kontakt os i dag og få en uforpligtende snak med en af vores rådgivere om din sag.

Få hjælp til dit forældrekøb i dag
DKK 6.000
Læs mere

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Kilde:
Retsinformation.dk
Læs også