Ejerbolig

Køb af ejerbolig

Køb af ejerbolig er en stor beslutning, og processen fra indledning til afsluttet handel kan være kompliceret – særligt, hvis ikke du har erfaring på området. I nedenstående guide får du et overblik over de trin, du skal igennem i forbindelse med køb af ejerbolig.

 

 

Der er mange ting, du skal tage højde for ved køb af ejerbolig. Først og fremmest skal du have styr på din økonomi, så du ved, hvad du har råd til, ligesom du skal finde en bolig, der matcher dine krav og ønsker.

Herudover er der forskellige faldgruber, du skal navigere udenom, så du ender med en fair og fornuftig handel. Nøglen til det succesfulde boligkøb ligger i en grundig forberedelse. Bliv klogere på, hvordan processen for køb af ejerbolig er, herunder.

 

#1: Find ud af, hvad du har råd til

Det første og mest væsentlige ved køb af ejerbolig er at finde ud af, hvad du har råd til. Du bør derfor starte med at skabe et realistisk overblik over din økonomi. Det vil gøre det langt nemmere at finde den rigtige bolig og finansiering. Dertil giver det dig en sikkerhed for, at dit budget stadig hænger sammen, når du har fået nøglerne til din bolig.

Når du har lagt et realistisk budget, der er retvisende i forhold til din økonomiske situation, bør du aftale et møde med banken med henblik på at finde ud af, hvad du har råd til at låne.

Det er vigtigt, at du forud for mødet har lagt penge til side, så banken kan se, at du kan holde dit forbrug nede. Det vil give dig de bedste forudsætninger for at blive forhåndsgodkendt til et boliglån.

 

#2: Find interessante ejerboliger

Hvis du bliver forhåndsgodkendt til et lån, kan du gå i gang med at lede efter en bolig, der lever op til dine krav og ønsker. Det kan være en god idé at skrive ned, hvilke krav du har i forhold til din kommende bolig, da formålet med at købe en ejerbolig som regel er at blive boende i længere tid.

Når du har skrevet dine krav ned, har du nemmere ved at finde ud af, hvad du skal kigge efter. Det er en god idé at begynde din boligsøgning i god tid. Dermed har du mulighed for at vurdere, hvornår en pris er attraktiv eller ej.

 

#3: Book en fremvisning – og tag en byggesagkyndig med

Når du har fundet en ejerbolig, som lever op til de forventninger, du har, skal du booke en fremvisning. Du vil typisk skulle igennem flere fremvisninger, før du finder den helt rigtige bolig. Det kan virke som tidsspilde at se en bolig, som ikke lever op til dine forventninger. Du bør dog huske på, at du bliver klogere på, hvad det er, du leder efter, hver gang du er til en fremvisning.

Hvis du stadig er interesseret i boligen efter en fremvisning, kan det være en god idé at tage en byggesagkyndig med ud at se boligen. Han eller hun kan hjælpe dig med at gennemgå den og fortælle, hvorvidt den lever op til det, der er angivet i tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten.

Tilstandsrapporten gælder som udgangspunkt kun for huse, og den har til formål at give indsigt i synlige fejl og mangler. Elinstallationsrapporten, derimod, giver indsigt i, om boligens elinstallationer er lovlige og funktionsdygtige. Hvis det viser sig, at rapporterne er mangelfulde, kan det give dig en fordel, når du skal forhandle dig til et afslag i prisen.

Læs mere om tilstandsrapporten her.

 

#4: Forstå de dokumenter, der relaterer sig til køb af ejerbolig

Når du har fundet den rigtige bolig, og banken har bevilliget dig et lån, skal du underskrive købsaftalen. Det er ejendomsmægleren, der står for at udarbejde købsaftalen, hvorfor du bør være bevidst om, at den primært tilgodeser sælgers interesser.

Hvis du vil være sikker på, at der ikke er faldgruber, du bør være opmærksom på, bør du få en boligadvokat eller køberrådgiver til at gennemgå købsaftalen med dig. Når først du har underskrevet købsaftalen, er den bindende. Ønsker du alligevel at annullere handlen, skal du betale sælger 1 % af den købesum, sælger ellers var berettiget til.

Du kan dog undgå at skulle betale noget, hvis du sørger for, at der bliver indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen. Et advokatforbehold betyder i praksis, at handlen ikke er bindende, før din boligadvokat har gennemgået og godkendt købsaftalen.

Læs mere om advokatforbehold her.

Læs mere om købsaftalen her.

Få en tryg og sikker bolighandel Brug en forsikret boligadvokat
Fra DKK 2.500,-
Få hjælp af boligadvokat

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

 

#5: Husk ejerskifteforsikringen ved køb af ejerbolig

Når du køber et hus, er det en god idé at tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med handlen. Ejerskifteforsikringen dækker dig, hvis det viser sig, at der alligevel er fejl og mangler ved bygningen, som ikke er angivet i tilstandsrapporten.

Du kan spare mange penge ved køb af ejerbolig, hvis du tegner en ejerskifteforsikring, og det viser sig, at der eksempelvis er problemer med konstruktionen eller fugtskader i huset. Der er stor forskel på de forskellige forsikringer, så husk at undersøge, hvad den enkelte forsikring rent faktisk dækker.

Læs mere om fejl og mangler her.

 

#6: Overtagelse af ejerboligen

Når overtagelsesdagen oprinder, er det en god idé at gennemgå boligen sammen med sælger, samtidig med at du får udleveret nøglen. Tjek om hårde hvidevarer fungerer, som de skal, og sørg for at aflæse el, vand og varme.

Sælger har ansvaret for, at aflæsningerne sendes til forsyningsselskaberne og melde sin flytning. Når du flytter ind, skal du samtidig huske at melde flytning og tilmelde dig de relevante forsyningsselskaber.

På overtagelsesdagen skal de penge, der er deponeret hos banken eller ejendomsmægleren, ligeledes udbetales til sælger. Når de er betalt, kan du betragte dit køb af ejerbolig som værende gennemført, og du kan nu flytte ind.

 

#7: Refusionsopgørelse

Når du er flyttet ind, bliver der udarbejdet en refusionsopgørelse. Denne har til formål at skabe overblik over de udgifter, der er i forbindelse med ejendommen – eksempelvis hvad sælger har betalt forud, og hvad du har betalt bagud.

Det er en udligning af det mellemværende, der er mellem dig og sælger, så I hver især udelukkende betaler for eget forbrug.

Læs mere om refusionsopgørelsen her.

 

Få hjælp af en boligadvokat ved køb af ejerbolig

Det er vigtigt at huske på, at ejendomsmægleren er sælgers mand. Ejendomsmægleren varetager således sælgers interesser og forsøger så vidt muligt at sikre ham eller hende de bedst mulige vilkår for handlen.

Når du køber en ejerbolig, er det derfor en god idé at alliere dig med en boligadvokat, som kan varetage dine interesser og sikre dig en fair handel. Du kan ende med at tabe mange penge, hvis de juridiske dokumenter er mangelfulde, når du køber bolig.

Vælger du køberrådgivning hos NEMADVOKAT, vil din personlige rådgiver gennemgå alle handlens dokumenter, herunder købsaftalen. Derudover vil din rådgiver rådgive dig i tilfælde af, at der er årsag til bekymring.

Få en tryg og sikker bolighandel Brug en forsikret boligadvokat
Fra DKK 2.500,-
Få hjælp af boligadvokat

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

Læs også