Hvad koster en ejendomsmægler?

Hvad koster en ejendomsmægler?

Der er mange udgifter forbundet med at sælge en bolig, og omkostningerne for ejendomsmægleren er ikke uvæsentlige i den forbindelse – men hvad koster en ejendomsmægler egentlig? Læs mere om, hvad du skal forvente at betale for ejendomsmægleren.

 

 

Når du planlægger at sælge din bolig, er der forskellige udgifter forbundet hermed. Den største udgift er typisk den pris, du skal betale ejendomsmægleren for at håndtere salget fra start til slut. Det er forskelligt, hvad en ejendomsmægler koster, da det afhænger af en lang række faktorer.

Ejendomsmægleren har forskellige udgifter i forbindelse med salget, ligesom vedkommende skal have løn for den tid, han eller hun bruger på markedsføring, fremvisninger og andre opgaver.

 

Hvad koster en ejendomsmægler?

Prisen for en ejendomsmægler er faldet markant over de seneste år, selvom salæret stadig udgør en betragtelig del af de samlede omkostninger, du skal betale, når du sætter din bolig til salg.

Som udgangspunkt bliver prisen for ejendomsmægleren fastsat på baggrund af boligens pris, lokale konkurrenceforhold og omsættelighed. Du bør dog gå ud fra, at en ejendomsmægler koster mellem 50.000-100.000 kr.

Samtidig er det værd at være opmærksom på, at der er nogle ejendomsmæglere, som tager et fast gebyr for salg af en bolig. Andre ejendomsmæglere tager en procentsats af den samlede salgspris for boligen. Der er således forskellige faktorer, der har indflydelse på, hvad en ejendomsmægler koster.

Generelt bør du altid forsøge at forhandle omkring prisen på ejendomsmægleren. Hvis du har en idé om, at det ikke vil være besværligt at sælge din bolig, eller der er hård konkurrence blandt de forskellige ejendomsmæglere i dit lokalområde, kan du ofte forhandle dig til en bedre pris.

Sørg samtidig for at indhente tilbud fra flere forskellige ejendomsmæglere, da det vil give dig et godt indblik i, hvad der er en fair pris. Indsigten i prislejet for lokale ejendomsmæglere vil give dig et godt forhandlingsgrundlag, når du skal forsøge at opnå den mest lukrative pris.

Sælg selv med sælgerpakken
DKK 8.995,-
Læs mere

ekskl. moms og gebyrer

 

Vær opmærksom på udsving i vurderingen

Du bør aldrig vælge en ejendomsmægler, blot fordi vedkommende har prissat huset højest. Selvom det kan være fristende med udsigten til en højere salgspris, bør du være påpasselig. Det kan være et trick, ejendomsmægleren bruger for at opnå en højere pris.

Når du indhenter tilbud fra flere forskellige ejendomsmæglere, vil du få et mere retvisende estimat på, hvad du kan forvente at sælge dit hus for. Hvis en ejendomsmægler prissætter din bolig væsentligt højere end de andre, kan du risikere, at ejendomsmægleren koster mere, ligesom du risikerer at salget trækker i langdrag, og/eller at prisen alligevel nedsættes over tid.

 

Hvorfor koster en ejendomsmægler så meget?

Ejendomsmægleren tager et salær for at sælge din bolig. Salæret dækker mæglerens tid og omkostninger til markedsføring, fremvisninger og indhentning af forskellige dokumenter. Du betaler ejendomsmægleren for at varetage salget fra det indledende møde, indtil boligen er solgt og overdraget til køber.

Du betaler samtidig for ejendomsmæglerens indsigt i boligmarkedet, som i sidste ende er det, der resulterer i en succesfuld bolighandel. Ejendomsmægleren vurderer, hvad din bolig er værd, står for alt det juridiske i forbindelse med salget, markedsføring af salgsannoncen og alt det andet, der gør, at din bolig i sidste ende bliver solgt.

Alt dette er medvirkende til at definere, hvad ejendomsmægleren koster. Du betaler ikke blot for at få solgt din bolig, når du vælger at sælge den gennem en ejendomsmægler, men også alle de processer, der gør boligsalget muligt.

 

En boligadvokat koster mindre end en ejendomsmægler

Hvis du synes, at en ejendomsmægler koster urimeligt mange penge, er der mulighed for at spare omkostningerne ved selv at sælge din bolig. Salg af bolig uden ejendomsmægler kaldes også for selvsalg, og det er de seneste år blevet mere og mere populært hos danske boligejere.

Der er mange aspekter, du skal have styr på, når du selv skal sælge din bolig, hvorfor det kan være en uoverskuelig proces. En boligadvokat koster væsentligt mindre end en ejendomsmægler, fordi boligadvokaten udelukkende tager sig af de juridiske vilkår for handlen.

En boligadvokat kan desuden også hjælpe med køb af bolig, hvor du typisk både kan få gennemgået alle de juridiske dokumenter samt få professionel køberrådgivning.

Ønsker du selv at stå for markedsføring og fremvisningen af din bolig, er der mange penge at spare ved selvsalg. Udsigten til at kunne spare op mod 100.000 kr. på ejendomsmæglerens salær gør, at flere vælger at sælge deres bolig på egen hånd i samarbejde med en boligadvokat, der sikrer, at der er styr på papirarbejdet.

Det kan være en dyr affære, hvis du vælger selv at sælge din bolig uden at have styr på papirerne. Viser det sig, at de juridiske dokumenter er mangelfulde, kan du risikere, at boligsalget ryger i vasken – eller i værste tilfælde, at du skal betale erstatning til køber.

Sælg selv med sælgerpakken
DKK 8.995,-
Læs mere

ekskl. moms og gebyrer

 

Få udarbejdet en købsaftale ved selvsalg

Hvis du beslutter dig for, at du vil spare pengene på ejendomsmægleren, og har fundet en interesseret køber, skal der udarbejdes et udkast til en købsaftale. Denne vil din boligadvokat typisk udarbejde i samråd med dig.

Det er dit ansvar, at den indeholder alle relevante oplysninger, der kan have relevans for købsbeslutningen. En købsaftale kan udformes på mange måder, og det er ikke uden risiko at udarbejde den selv, hvis ikke du har den nødvendige erfaring.

Når du hyrer en boligadvokat til at hjælpe dig med at udarbejde en detaljeret og juridiske gældende købsaftale, er der naturligvis også omkostninger, du skal tage højde for. Disse er dog stadig meget lavere end det, en ejendomsmægler koster, hvorfor det i langt de fleste tilfælde godt kan betale sig, hvis du vil spare penge på salget.

Læs mere om købsaftalen her.

 

Hvad koster en ejendomsmægler ud over salæret?

Du skal ikke kun betale et salær til ejendomsmægleren, når du skal sælge din bolig. Der er også andre udgifter; når der eksempelvis skal indhentes offentlige dokumenter, tegnes forsikringer og udarbejdes rapporter.

Disse skal du selv stå for, hvis du vælger at sælge på egen hånd. Dog vil der typisk være færre udgifter forbundet med dette, når du går uden om ejendomsmægleren.

  • Tilstandsrapport og elinstallationsrapport

Det er essentielt, at du får udarbejdet både en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport, når du skal sælge din bolig. Disse er desuden forudsætningen for, at der kan tegnes en ejerskifteforsikring. En tilstandsrapport koster typisk mellem 4.000-10.000 kr. Læs mere om tilstandsrapporten her.

  • Offentlige dokumenter

Der skal indhentes offentlige dokumenter, når du skal sælge din bolig. Det gælder eksempelvis tingbogsattest, skattebillet, restgældsoplysninger og kommuneoplysninger. Det koster dig penge, når ejendomsmægleren skal indhente offentlige dokumenter, selvom flere af dem er gratis at indhente hos kommunen.

  • Energimærke

Det er obligatorisk, at din bolig har et energimærke, når den skal sælges. Hvis det nuværende energimærke er mere end syv år gammelt, skal der udarbejdes et nyt. Prisen for at få udarbejdet et energimærke er forskellig, da der fastsættes nye priser hvert år. Læs mere om energimærker her.

  • Ejerskifteforsikring

Der er ingen lovmæssige krav til, at der skal tegnes en ejerskifteforsikring, men det er en fornuftig løsning, der både sikrer køber og sælger. Den dækker, hvis der er fejl og mangler i huset, som ikke er blevet beskrevet i rapporterne. Læs mere om ejerskifteforsikring her. 

Sælg selv med sælgerpakken
DKK 8.995,-
Læs mere

ekskl. moms og gebyrer

Læs også