Lånebevis (Boligkøbsbevis)

Lånebevis (boligkøbsbevis)

Et lånebevis er et skriftligt dokument, hvori aftalen mellem långiver og låntager er beskrevet. Det er således en bindende aftale, der beskriver de gældende vilkår for lånet. Det er altid en god idé at udarbejde et lånebevis, uanset om du giver eller modtager et lån. Lånebeviset sikrer, at der er klare linjer omkring lånet, samt at låneaftalen er juridisk gyldig.

 

 

Uanset om du giver eller modtager et lån, er det vigtigt, at der udarbejdes et lånebevis, hvis lånet udgør en vis størrelse. Lånebeviset fungerer som dokumentation for lånet og beskriver de vilkår, der gør sig gældende for lånet.

Når der foreligger et gyldigt lånebevis, som er underskrevet af alle parter, er det juridisk gyldigt således, at der er klare rammer for lånet. Med et lånebevis undgår alle parter uoverensstemmelser, misforståelser og konflikter.

Der udarbejdes ofte et lånebevis i forbindelse med en bolighandel. Dette kaldes for et boligkøbsbevis. I denne artikel kan du læse mere om, hvad et lånebevis er, hvilke oplysninger der skal fremgå af lånebeviset, samt hvornår det er en god idé at udarbejde et.

 

Hvad er et lånebevis?

Et lånebevis er et skriftligt dokument, der, som navnet antyder, udarbejdes i forbindelse med et lån. Lånebeviset beskriver de vilkår, der gør sig gældende for låneaftalen. I et lånebevis angives oplysninger om lånets størrelse og vilkår.

Et lånebevis består som minimum af disse oplysninger:

  • Hvor stor en sum udgør lånet?
  • Hvornår skal lånet tilbagebetales?
  • Hvad er rentesatsen for lånet?

Lånebeviset er aktuelt i alle forbindelser, hvor der udlånes penge. Hvis det er et lån blandt familiemedlemmer eller venner, vil lånet ofte blive indgået på vilkår, der giver låntageren en fordel i forhold til et lån fra eksempelvis banken eller et realkreditinstitut.

Typisk vil der ikke indgå en specifik dato for, hvornår lånet skal være tilbagebetalt. Dertil vil der heller ikke blive pålagt renter. Dog skal det indeholde en række faste vilkår, men den specifikke låneaftale afhænger af långiverens individuelle valg.

 

Hvad er et boligkøbsbevis?

Det er ikke kun i privat sammenhæng, at der udarbejdes lånebeviser. I forbindelse med et boligkøb er det normalt, at der udstedes et lånebevis fra banken. Dette kaldes for et boligkøbsbevis og indeholder oplysninger om, hvor meget du er i stand til at låne.

Det er således ikke et lånebevis i samme forstand, som når der udarbejdes et lånebevis mellem venner eller familie. Boligkøbsbeviset er blot et dokument, der beskriver, hvor meget banken er villig til at låne dig, når du skal købe ny bolig.

Når du skal låne penge til køb af fast ejendom, er det vigtigt at være opmærksom på, at du typisk ikke får det bedste tilbud med det samme. Nogle banker er mere konservative end andre, og herudover er der stor forskel på deres forskellige retningslinjer.

Derfor er det en god idé at indhente tilbud fra flere forskellige banker, før du vælger, hvor du vil oprette et lån. Boligkøbsbeviset er således ingen bindende aftale. Det er derimod en dokumentation, der beskriver, hvor meget du har råd til at købe bolig for.

Selvom det ikke er en bindende aftale, kan du stadig bruge det, når du skal købe bolig. Ikke alene, fordi du har en klar idé om, hvad du kan købe for, men også fordi det giver dig en fordel i forhold til andre interesserede købere, der ikke har et boligkøbsbevis.

Få en tryg og sikker bolighandel Brug en forsikret boligadvokat
Fra DKK 2.500,-
Få hjælp af boligadvokat

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

 

Hvilke oplysninger skal banken bruge for at udarbejde et lånebevis?

Lånebeviset bliver i forbindelse med et boligkøb udarbejdet på baggrund af din privatøkonomi. Hvis du har en samlever eller er gift, udarbejdes boligkøbsbeviset på baggrund af jeres fælles økonomi.

Typisk skal banken bruge de tre seneste lønsedler og den seneste årsopgørelse fra SKAT, når de skal udstede et boligkøbsbevis. Herudover skal du også medbringe et budget, der beskriver dine faste udgifter til privatforbrug og dine indtægter.

På baggrund af disse oplysninger beregner bankrådgiveren, hvor meget du har råd til at bruge på boligudgifter. Dermed også, hvor stort et lån du kan få. Der er stor forskel på, hvor meget bankerne er villige til at låne. Det er derfor en god idé at få udarbejdet flere lånebeviser, før du vælger, hvilken bank du vil låne af.

 

Hvor lang tid tager det at få et lånebevis?

Det er vanskeligt at give et konkret bud på, hvor lang tid det tager at få udarbejdet et lånebevis fra banken, når du skal købe bolig. Hos nogle banker får du svar efter et par timer, mens andre banker er flere dage eller uger om at udarbejde et lånebevis.

Som regel går der dog et par dage, efter du har været til møde i banken, før du får svar på, hvor meget du kan låne. Den konkrete behandlingstid afhænger desuden af, hvor travlt de enkelte banker har i den periode, hvor du anmoder om et lånebevis.

 

Hvorfor skal jeg have et lånebevis?

Der er mange forskellige aspekter af et boligkøb, og der er meget, du skal have styr på. Dog afhænger det hele af, hvor meget du er i stand til at låne. Hvis du ikke ved det, kommer du ikke langt med din boligsøgning, da du risikerer at famle i blinde.

Et lånebevis – eller et boligkøbsbevis, som det kaldes i forbindelse med en bolighandel – giver dig klarhed over, hvor meget du er godkendt til at købe bolig for. Det kommer dig til gode i din boligsøgning, da det giver dig en tryghed i din boligsøgning.

Når først banken har udstedt et lånebevis, er det din garanti på, at du kan købe en bolig til det beløb, der er angivet i lånebeviset. Du ved derfor på forhånd, hvilke vilkår der gør sig gældende, samt hvor meget du kan låne for – også selvom der ikke er tale om en bindende aftale.

Lånebeviset giver dig et overblik over dine økonomiske muligheder, som er essentielle i din boligsøgning. Samtidig giver det dig mulighed for at sammenligne lånetilbud fra forskellige banker, så du er sikker på, at du vælger det lån, der er mest attraktivt i forhold til din privatøkonomi.

 

Brug for hjælp til dit boligkøb?

Som boligadvokat sikrer vi dig en tryg og sikker bolighandel. Med vores komplette køberrådgivning fra A-Z tager vi os af alt det praktiske i forbindelse med dit boligkøb, så du ikke skal bekymre dig om andet end hvordan dit nye hjem skal indrettes. Kontakt os i dag og få en uforpligtende samtale. Det koster ikke noget at spørge.

Få en tryg og sikker bolighandel Brug en forsikret boligadvokat
Fra DKK 2.500,-
Få hjælp af boligadvokat

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

Læs også