5. september 2024
BolighandelEt pantebrev anvendes, når du optager et lån med sikkerhed i fast ejendom. Formålet med pantebrevet er at give långiveren eller panthaveren en sikkerhed i ejendommen til gengæld for lånet. Når du låner til en bolig, sikrer pantebrevet, at långiveren kan begære huset på tvangsauktion, hvis du ikke overholder dine forpligtelser i forbindelse med lånet. Pantebrevet fungerer som långiverens sikkerhed for at kunne dække sit tab, hvis du ikke kan betale lånet tilbage.
Indhold
Stine Bendsen
Partner, Afdelingsansvarlig for Privat
Et pantebrev er et dokument, der beviser, at ejeren af en ejendom stiller sikkerhed overfor en långiver. Der findes flere typer pantebreve i forbindelse med bolighandler, herunder sælgerpantebreve, realkreditpantebreve og ejerpantebreve. Disse vil blive gennemgået senere i teksten.
Pantebreve bruges i forbindelse med boliglån, hvor der stilles sikkerhed i fast ejendom. Det er almindeligt at optage lån til køb af huse og ejerlejligheder, da de færreste har mulighed for at betale hele købesummen kontant. Finansieringen sker ofte via realkreditlån, banklån eller pantebrevslån.
Alle lånetyper kræver, at du giver pant i boligen som sikkerhed for lånet. Pantebrevet bliver gyldigt, når det er tinglyst, og der betales en afgift på 1,45 % af lånesummen samt et tinglysningsgebyr. Afgifterne betales normalt af långiveren som en del af låneprocessen.
Pantebrevslån anvendes ofte som alternativ til realkreditlån, især hvis banken ikke vil godkende et realkreditlån. Dette er ofte tilfældet i provinsen, hvor kreditpolitikken kan være strengere. Pantebrevslån giver mulighed for finansiering udenom banken og er derfor blevet mere udbredt efter finanskrisen i 2008.
Der findes tre hovedtyper af pantebreve i forbindelse med bolighandler:
Når gælden er betalt, skal pantebrevet aflyses. Dette kan gøres via Tinglysning.dk, hvis pantebrevet er udstedt efter 2009. For ældre, papirbaserede pantebreve kræves en underskreven aflysning, som indsendes til Tinglysningsretten. Det er ofte en god idé at få en boligadvokat til at hjælpe med aflysningen, især for ældre pantebreve.
Mandag-fredag kl. 09-16
+45 70 20 41 61
© Nemadvokat 2024
CVR nr.: 33 38 30 53
Stationsparken 26. 2., 2600 Glostrup
© Nemadvokat 2024