5. september 2024
BolighandelEjendomsskat, også kendt som grundskyld, er en skat, der pålægges den grund, du ejer, uafhængigt af bygningerne på den. Ejendomsskatten opkræves af kommunen og udgør en procentdel af grundens afgiftspligtige værdi.
Indhold
Stine Bendsen
Partner, Afdelingsansvarlig for Privat
Ejendomsskatten beregnes på baggrund af den værdi, Vurderingsstyrelsen fastsætter for grunden, kendt som grundværdien. Hvert år modtager du en opkrævning fra din kommune, som dækker det følgende års ejendomsskat. Typisk skal ejendomsskatten betales i to rater.
Folketinget vedtog i 2017 en boligskattereform, der oprindeligt skulle træde i kraft i 2021, men som nu er udskudt til 2024. Indtil de nye regler træder i kraft, er der indført en indefrysningsordning, hvor stigninger i ejendomsskatten indefryses, hvilket betyder, at du ikke skal betale de øgede skatter før ved et senere salg af ejendommen.
Ejendomsskatten beregnes ud fra grundens værdi, som fastsættes af Vurderingsstyrelsen. Skatten afhænger af den såkaldte grundskyldspromille, som fastsættes af den enkelte kommune. Grundskyldspromillen udtrykkes i promille (1 promille = 0,1 procent), og den kan variere mellem 16 og 34 promille.
For eksempel, hvis din grundværdi er vurderet til 1.000.000 kr., og din kommune har fastsat grundskyldspromillen til 30, skal du betale 30.000 kr. i ejendomsskat årligt (3% af 1.000.000 kr.).
Grundværdien fastsættes af Vurderingsstyrelsen, og denne vurdering opdateres normalt hvert andet år. For boligejere anvendes dog ofte en tidligere vurdering, typisk fra 2011, med et nedslag på 2,5%, grundet tidligere fejl i ejendomsvurderingerne.
Din ejendomsskat beregnes ud fra den laveste værdi mellem den seneste offentlige vurdering og grundskatteloftsværdien, der justeres med en årlig reguleringsprocent.
Grundskatteloftværdien er et loft over, hvor meget grundværdien kan stige årligt. Dette loft er blevet indført for at sikre, at stigninger i ejendomsskatten ikke bliver for høje. Reguleringsprocenten, der bestemmer denne stigning, varierer fra år til år, men kan maksimalt være 7%.
Siden 2018 er stigninger i ejendomsskatten blevet indefrosset, hvilket betyder, at du ikke behøver at betale de øgede skatter, før du sælger din ejendom. Indefrysningsordningen har været tvungen, men fra 2021 er det blevet frivilligt, om du vil betale de ekstra beløb løbende eller vente til ejendomssalget. Lånet fra kommunen er rente- og gebyrfrit.
Når du får indefrosset din ejendomsskat, stiller du sikkerhed i form af et skadesløsbrev eller ejerpantebrev, som kommunen bruger som sikkerhed for lånet.
Stigninger i ejendomsskatten kan skyldes enten en højere vurderet grundværdi eller en stigning i kommunens grundskyldspromille. Der er dog et loft på 34 promille, og reguleringsprocenten kan maksimalt være 7%.
Mandag-fredag kl. 09-16
+45 70 20 41 61
© Nemadvokat 2024
CVR nr.: 33 38 30 53
Stationsparken 26. 2., 2600 Glostrup
© Nemadvokat 2024