Artikel af NEMADVOKAT

Stempelafgift ved skøde

Hvad er stempelafgift, og hvordan beregnes stempelafgift? Bliv klogere her.
Ved handel med fast ejendom skal der betales en stempelafgift til staten – også kaldet tinglysningsafgift. Læs her, hvordan du nemt og enkelt beregner din stempelafgift.

 

Beregn tinglysningsafgift / stempelafgift

Afgiftens størrelse afhænger af ejendommens handlede værdi, da stempelafgiften på et skøde udgøres af en variabel og en fast afgift. De udgør samlet set den totale skødeafgift.

Fast afgift:
1.850 kr. (2023-niveau)

Variabel afgift:
0,6 % af købesummen ved almindelig bolighandel.
0,6 % af købesummen ved en familiehandel; købssum dog udregnet som offentlig vurdering minus 15 %, hvis købesummen er mindre end dette beløb; ellers købesummen.

 

Eksempel på tinglysningsafgift på skøde

Køber du eksempelvis en bolig til 3.000.000 kr. i en almindelig bolighandel, vil udregningen af din stempelafgift se således ud:

Fast afgift: 1.850 kr.

Variabel afgift: 3.000.000 kr. x 0,006 (0,6%) = 18.000 kr.

Samlet stempelafgift: 19.570 kr.

Prøv vores tinglysningsberegner her

Gør det nemt med NEMADVOKAT
Vores rådgivere hjælper hvert år tusindvis af danskere med køb af bolig.
Vi har en fast lav pris, og du har samme rådgiver under hele forløbet.
Få køberrådgivning i dag

 

Få professionel hjælp til din bolighandel

Som din boligadvokat står vi klar til at hjælpe dig videre med dit boligkøb. Du får komplet køberrådgivning, så du får en sikker handel i hus. Vores 3 mest populære løsninger:

Skødeskrivning og berigtigelse af handlen
Vi udfærdiger og tinglyser skødet og refusionsopgørelsen

Køberrådgivning
Vi gennemgår købsaftalen og servitutter for ejendommen for at sikre, at du som køber ved, hvad du køber.

Køberpakken
Her hjælper vi også efter salget er gennemført med eventuelle uoverensstemmelser foranlediget af købsaftalen. Dette giver en øget sikkerhed for dig som køber, som langt de fleste af vores kunder vægter højt.

Læs mere om vores løsninger her

 

Afgifter

Stempelafgiften – såvel den faste del som den variable – er obligatoriske i forbindelse med køb og salg af fast ejendom. Du betaler også stempelafgift (tinglysningsafgift) i forbindelse med pantebreve og andre ejendomsforbehold, hvor stempelafgiften udgør 1.660 kr. samt 1,5 % af det pantsikrede beløb. Udover stempelafgift på skøde skal der også betales en tinglysningsafgift i forbindelse med stiftelsen af et realkreditlån.

Foruden tinglysningsafgifter betaler du i forbindelse med køb og salg af fast ejendom stiftelsesprovision til banken for lånestiftelse, eventuel stempelafgift for boliglån og eventuelt halvdelen af en ejerskifteforsikring. Som sælger betaler du bl.a. for en tilstandsrapport, anden halvdel af en eventuel ejerskifteforsikring og for ejendomsmæglerens salær i forbindelse med boligsalget. Beløbet reguleres med jævne mellemrum – sidst fra 2014-2015. Den faste afgift er den samme, som du betaler i forbindelse med tinglysning af ægtepagt.

 

Tinglysning af skøde
2.500 DKK
bestil online nu

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Lad NEMADVOKAT hjælpe dig

Overvejer du at købe eller sælge bolig, kan du med fordel kontakte NEMADVOKAT, allerede inden du finder drømmeboligen. Derved kan din rådgiver sørge for, at du får de bedste vilkår for handlen fra start af. Kontakt os og få en gratis og uforpligtende snak om dine muligheder.

Læs også