Hvad er en besigtigelse?

Besigtigelse

Besigtigelse er i princippet en gennemgang af ejendommen med henblik på at fastsætte en købsvurdering heraf. Typisk vil besigtigelsen blive brugt af potentielle købere, som ønsker en gennemgang af boligen forud for den endelige købsbeslutning. Læs mere om, hvad besigtigelse er, her.

 

 

Når du får besigtiget en bolig, bliver den gennemgået med henblik på at give en samlet købsvurdering. Denne kan du bruge, når du skal beslutte dig for, om du er interesseret i boligen. Besigtigelsen er også praktisk, hvis du skal forhandle dig til et nedslag i prisen.

Besigtigelsen kan enten tage udgangspunkt i hele bygningen, eller den kan nøjes med at tage udgangspunkt i de punkter, som ikke er omfattet af tilstandsrapporten. På den måde har du et bedre grundlag for at træffe det rigtige valg i forbindelse med dit boligkøb.

Når du skal forhandle dig til en bedre pris, er det samtidig en god idé at være opmærksom på eventuelle fejl og mangler, som ikke er beskrevet i tilstandsrapporten. En ejendomsmægler er vant til at forhandle om prisen, hvorfor det er vigtigt, at du har argumenterne i orden, når du skal presse prisen ned.

 

Hvad er en besigtigelse?

En besigtigelse er en grundig gennemgang af en ejendom forud for et køb. Besigtigelsen har til formål at synliggøre eventuelle fejl og mangler, der kan have indflydelse på din købsbeslutning. Du bør derfor være grundig, når du besigtiger boligen.

I langt de fleste tilfælde er det en god idé at hyre en uvildig byggesagkyndig, når en bolig skal besigtiges. Dermed kan du være sikker på, at der bliver taget højde for alt. Besigtigelsen er væsentligt i forhold til, om købsprisen er retvisende i forhold til boligens egentlige værdi.

Med en besigtigelse er du altså bedre sikret i handlen, da du har bedre forudsætninger for, at du rent faktisk får det, du betaler for. Viser det sig eksempelvis, at der er fugtskader i bygningen, kan det ende med at koste dig mange penge, når du først er flyttet ind.

Tilstandsrapporten tager udelukkende udgangspunkt i synlige fejl, mangler og skader. Derfor bør du altid sikre dig, at boligen bliver kigget mere grundigt efter i sømmene. Besigtigelsen er relevant for alle slags boliger, men det er især væsentligt i huse, hvor du ejer hele bygningen og ikke kun dele af den.

Få en tryg og sikker bolighandel Brug en forsikret boligadvokat
Fra DKK 2.500
Få hjælp af boligadvokat

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

 

Vær grundig, når ejendommen besigtiges

Det er vigtigt, at du sørger for en grundig besigtigelse af boligen forud for den endelige købsbeslutning. Du har selv krav til at undersøge den, og det er ikke muligt at gøre indsigelser for ikke-synlige fejl og mangler, som ikke er påvist ved den almindelige besigtigelse, på et senere tidspunkt.

Hvis du selv står for besigtigelsen, bør du tage udgangspunkt i de punkter, der er beskrevet i tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten og energimærkerapporten. Det anbefales dog, at du rådgiver dig hos en byggesagkyndig, som kan hjælpe dig med at besigtige boligen grundigt. Dermed er du sikker på, at der er taget højde for alt.

 

Ejendomsmæglerens besigtigelse kan være mangelfuld

Det er vigtigt, at du husker på, at ejendomsmægleren varetager sælgers interesser. Det betyder, at han eller hun typisk vil fokusere på de positive ting, når du får fremvist ejendommen. Du bør derfor altid forholde dig kritisk, hvis ejendomsmægleren forsøger at bagatellisere fejl og mangler ved boligen.

Hvis du ikke selv er håndværker eller har erfaring på området, kan det være svært at stille sig kritisk overfor de informationer, du får fra ejendomsmægleren. Du bør derfor gennemgå boligen på egen hånd, så du er sikker på, at der foreligger en fyldestgørende besigtigelse, som du kan tage udgangspunkt i, når du beslutter dig for, om du vil købe eller ej.

Det kan være en god idé at tage ud til flere forskellige fremvisninger, før du lægger dig fast på én bestemt bolig. Dette giver dig et bedre kendskab til boligmarkedet. Du vil få et bedre udgangspunkt for at gøre en fornuftig handel, hvis du ikke vælger den første og bedste bolig, du får fremvist.

 

Før du skriver under på købsaftalen

Hvis du vil være sikker på, at du ikke accepterer en bolighandel på et uoplyst grundlag, bør du tage en håndværker, køberrådgiver, arkitekt eller anden relevant fagperson med til endnu en besigtigelse af boligen.

Vedkommende vil hjælpe dig med at gennemgå, om ejendommen og dens installationer rent faktisk lever op til de informationer, der fremgår af tilstandsrapporten. Hvis ikke denne tilkendegiver ejendommens reelle tilstand, bør du ikke skrive under på købsaftalen.

Du bør samtidig sørge for, at der foreligger en vurdering af prisniveauet for eventuelle istandsættelser, hvis det viser sig, at der er fejl og mangler. Det er vigtigt, da det har en indflydelse på den reelle salgsværdi.

Det kan desuden være en god idé at få indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen, så den ikke er bindende, medmindre din boligadvokat har gennemgået den uden at finde fejl, mangler eller forbehold. Først når din advokat har tilkendegivet sin accept af købsaftalen, vil den være juridisk gældende.

Med NEMADVOKATs køberrådgivning er du dækket helt ind. Din personlige rådgiver sørger både for at gennemgå alle handlens dokumenter og rådgiver dig samtidig, såfremt der er årsag til bekymring. Du kan derfor trygt benytte os som din advokat til boligkøb.

Få en tryg og sikker bolighandel Brug en forsikret boligadvokat
Fra DKK 2.500
Få hjælp af boligadvokat

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

Læs også