Samejeoverenskomst
om fast ejendom

 

En samejeoverenskomst er en aftale mellem to ugifte samlevende, som har købt fast ejendom sammen. Aftalen fastlægger, hvordan samejet skal afvikles, og hvordan udbudsprisen skal fastlægges. Dermed gør en samejeoverenskomst det trygt og sikkert at købe bolig med sin kæreste, søskende, venner eller familie.

Du får rådgivning om, hvordan du sikrer dig selv bedst muligt ved køb af fast ejendom med en ugift samlevende. Dertil sørger vi for at udarbejde samejekontrakten.

På den måde kan du trygt og sikkert lave et boligkøb med en person, du ikke er gift med – uden at være bange for økonomiske og juridiske problemer, når boligen skal sælges.

Samejekontrakten giver klarhed over, hvordan hver part kan råde over den fælles bolig. Derudover kan der klarlægges, hvordan eventuelle konflikter skal håndteres.

Opret samejekontrakt
Skab klarhed med en samejeoverenskomst
Fra DKK 5.000,-
bestil online nu

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

Opret samejeoverenskomst / samejekontrakt

Du får alt, hvad du skal bruge til at købe en fælles bolig nemt og sikkert:

 • Rådgivning
 • Oprettelse af samejeoverenskomst
 • Afslutning af sagen

Pris: Fra 5.000 kr. inkl. moms

 

Samejekontrakt pris

Hvad koster en samejekontrakt? Vores pris på samejekontrakt ligger fra 5.000 kr. inkl. moms. Du får rådgivning og oprettelse af samejekontrakten.

Din rådgiver sikrer, at alle relevante vilkår er belyst, så du opnår størst sikkerhed. Dertil sikres du, at de juridiske dokumenter udarbejdes korrekt.

Vi hjælper med tinglysning af samejeoverenskomst, hvis det ønskes. Som udgangspunkt er tinglysning ikke nødvendigt.

Vi tilbyder altid en gratis og uforpligtende samtale, inden vi indgår en eventuel aftale. Ring i dag på tlf. 70 20 41 61.

 

Hvad er en samejeoverenskomst?

En samejeoverenskomst, også kaldet samejekontrakt, er en skriftlig aftale, der regulerer ugifte samlevendes rettigheder og forpligtelser over en fælles ejendom.

Dermed gør aftalen det klart, hvordan samejet skal opløses. Der tages blandt andet højde for, hvis parterne ikke har betalt lige meget for boligen.

Derudover indeholder den for eksempel vilkår om, hvordan et salgsprovenu skal fordeles, og hvem der skal overtage ejendommen ved samlivsophævelse.

På den måde får du klarhed og tryghed, da der er opsat rettigheder og vilkår, som skal følges i tilfælde af konflikt.

En samejeoverenskomst er relevant for dig, som køber fast ejendom sammen med en, du ikke er gift med. Det kan for eksempel være kærester, venner, søskende og familiemedlemmer.

 

Samejeoverenskomst indhold

Hvad indeholder en samejekontrakt? Den kan indeholde mange forskellige vilkår, som for eksempel:

 • Hvordan er ejerforholdet fordelt mellem jer?
 • Hvordan skal boligudgifterne fordeles mellem jer?
 • Hvad sker der, hvis en af jer stopper med at betale boligudgifter?
 • Kan den ene af jer optage lån i sin andel af boligen?
 • Kan den ene af jer på eget initiativ udleje boligen til tredjemand?
 • Hvad sker der, hvis I har boet sammen i boligen og flytter fra hinanden?
 • Hvordan fungerer et salg fra en af jer til den anden?
 • Hvad sker der, hvis I er uenige om salgsprisen, hvis boligen skal sælges?
 • Hvad sker der, hvis en af jer afgår ved døden?

 

Hvem skal have en samejeoverenskomst?

Flere og flere køber fast ejendom som et sameje – uden at være gift. Det ses dog, at nogle er bekymrede for at købe hus, lejlighed, andelsbolig eller sommerhus med en kæreste eller ugift partner. Det skal dog ikke afholde jer fra at springe ud i det, da man sagtens kan købe hus sammen uden at være gift.

Købes et fælles hus eller lejlighed sammen, bør du sikre sig selv ved at indgå en samejeoverenskomst. Dermed sættes der trygge og sikre rammer for at foretage en stor investering sammen, da samejekontrakten indeholder begge parters rettigheder og vilkår for ejendommen.

Samejeoverenskomster anvendes til ugifte samlevende, dvs. ikke i ægteskab. Det skyldes, at ægtefæller, som udgangspunkt, har formuefællesskab, hvilket giver dem fælles råderet over deres bolig. De kan dog sikre sig selv ved skilsmisse med en ægtepagt om særeje.

Såfremt I senere hen skulle gå fra hinanden ved et samlivsophør eller blive uvenner, så er samejekontrakten jeres ven. Heri står jeres rettigheder og vilkår sort på hvidt med en dertilhørende underskrift, hvorfor I er sikre på, at I kan gå hver til sit på den bedst mulige måde.

 

Hvorfor lave en samejekontrakt?

Det kan få store økonomiske konsekvenser ikke at tage stilling til samejets vilkår. Selvom begge parter er på god fod lige nu, kan det være en rigtig god idé at beskytte sig mod mulige konflikter.

Dermed er samejeoverenskomsten et redskab til at få løst uoverensstemmelse hurtigt og fredeligt for at undgå store konflikter og kontroverser.

Hvis der for eksempel er uenighed om, hvorvidt den fælles bolig skal sælges eller ej, kan det få både økonomiske og tidskrævende konsekvenser.

Det skyldes, at begge ejere skal skrive under på at sælge boligen, før det er muligt. Er der uenighed, eller hvis en af parterne stopper med at betale, kan långiver i langt de fleste tilfælde opkræve betaling fra den anden ejer. Derudover kan man risikere, at sagen skal tages for retten, hvilket kan blive både dyrt og opslidende.

 

Opløsning af sameje

Hvis der er indgået en samejeoverenskomst, skal samejet opløses efter de aftalte vilkår. Uden en samejeoverenskomst skal samejet opløses efter de almindelige regler.

De almindelige regler for opløsning af sameje uden en samejekontrakt er, at alle beslutninger om samejet skal træffes ved enighed mellem parterne.

Hvis ikke der f.eks. er uenighed om, hvem der skal bo i samejet eller udbudsprisen, kan det resultere i en frivillig auktion, der kan medføre økonomisk tab.

 

Skab klarhed med en samejeoverenskomst
Fra DKK 5.000,-
bestil online nu

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Udvidet samlevertestamente

Hvis du ejer en bolig med din ugifte samlevende, er det især relevant at overveje et samlevertestamente. Aftalen gør det muligt at sikre, at din ugifte partner arver efter dig.

Dette er især relevant, når man ejer en bolig sammen. Det er nemlig kun gifte par, som automatisk arver efter hinanden medmindre der aftalt særeje. Dermed arver ugifte par ikke automatisk efter hinanden.

Længstlevende samlever risikerer at fraflytte den fælles bolig, hvilket kan undgås ved at oprette et udvidet samlevertestamente. Her er vi selvfølgelig behjælpelige.

 

Lad NEMADVOKAT hjælpe

Som din boligadvokat hos NEMADVOKAT – Danmarks Digitale Advokater sikrer vi dig en juridisk korrekt behandling og oprettelse af samejeoverenskomsten, så du er sikret juridisk og økonomisk.

Vi sørger for at reducere risikoen for fremtidige konflikter ved at udarbejde en aftale, som tager hånd om eventuelle uenigheder.