fordele forældrekøb

Hvilke fordele og ulemper er der ved forældrekøb?

Går du og overvejer at foretage et forældrekøb? Så er det vigtigt, at du kender til både fordelene og ulemperne ved et forældrekøb, inden du bare springer ud i selve købet. I denne artikel forklarer vi, hvilke fordele og ulemper der er ved et forældrekøb.

 

 

Hvad er et forældrekøb?

Et forældrekøb er når du, som forælder, køber en bolig, som du herefter udlejer til dit barn. Forældrekøb er i de seneste år blevet populære, da det ofte kan være svært for de unge at finde en passende bolig til en fornuftig pris f.eks. mens de studerer.

Dertil er der ofte rift om studieboligerne i de store studiebyer som f.eks. København, Århus eller Odense,  hvorfor et forældrekøb kan være med til at sikre, at dit barn har et sted at bo under deres studietid.

Læs mere om, hvad et forældrekøb er, her.

Få hjælp til dit forældrekøb i dag
DKK 6.000
Læs mere

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Fordele ved forældrekøb

Der findes flere fordele ved at foretage et forældrekøb. Dette gælder ikke kun for barnet, men også jer som forældre.

Det er vigtigt, at du gennemgår både fordele og ulemper ved et forældrekøb, så du ved, om det kan betale sig for dig i din situation.

 

Husleje

En af fordelene ved et forældrekøb er, at du kan sætte huslejen til en attraktiv pris for dit barn. Dog skal du være opmærksom på, at huslejen skal matche markedslejen. Derfor er det vigtigt, at man følger reglerne i lejeloven.

Sætter du huslejen for lavt ift. markedslejen, kan du som forælder risikere at blive beskattet af det, lejen burde være.

Det kan være svært at finde ud af, hvordan huslejen skal sættes og hvad der er et passende niveau. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal sætte huslejen, kan du blandt andet sammenligne med andre tilsvarende boliger i området, så du kan få en idé om, hvad der er en rimelig husleje.

 

Boligstøtte

Ved et forældrekøb er der mulighed for, at dit barn kan søge om boligsikring. Dette kræver dog, at du og dit barn udarbejder en lejekontrakt. Dertil kræver det, at man bor hele året i en bolig med køkken. Dette er dog oftest tilfældet i de fleste boliger, som bliver købt som forældrekøb.

Det kan synes unødvendigt at udarbejde en lejekontrakt, når der er tale om et forældre/barn forhold. Dette skal dog gøres, hvis dit barn ønsker at søge om boligstøtte.

Hvor meget dit barn kan få i boligstøtte afhænger af flere forskellige faktorer. Det gælder eksempelvis lejers (barnets) økonomi, hvor mange der bor på adressen, boligens størrelse m.m.
På Borger.dk kan I udregne, hvor meget dit barn ca. kan få i boligstøtte. Vær opmærksom på, at disse beregninger ikke er bindende, hvorfor de ikke viser det egentlige tal.

 

Boligpriserne kan stige

En anden ting, som kan ende med at være en fordel for dig som forælder er, at boligpriserne kan stige. Det betyder, at såfremt boligpriserne stiger og du på dette tidspunkt ønsker at sælge forældrekøbsboligen igen, kan du opnå en gevinst ved salget.

 

Sælg boligen billigt til dit barn

Ønsker du på et tidspunkt at sælge boligen til dit barn, kan det ofte gøres til en fordelagtig pris. Såfremt der ikke er tale om en andelsbolig, vil du kunne sælge boligen til dit barn til 15 % under den seneste offentlige ejendomsvurdering.

Dermed kan du sikre dig, at dit barn får en billigere bolig, end hvis de skulle ud at købe en ny bolig af andre.

Få hjælp til dit forældrekøb i dag
DKK 6.000
Læs mere

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Ulemper ved forældrekøb

Selvom der findes en masse fordele ved et forældrekøb, kan man ikke komme uden om, at der også findes flere ulemper.

 

Skat af overskud på eventuelt salg

Når I som forældre skal sælge boligen igen til andre end jeres barn, skal I betale skat af det eventuelle overskud, I får ved et salg.

Dette er såfremt, I ikke selv har boet i boligen. Eftersom der er tale om et forældrekøb, vil I altså blive beskattet, når I sælger boligen.

Du kan læse mere om, hvilke skatteregler der gør sig gældende ved et forældrekøb, her.

 

Vedligeholdelse

Som udlejere af boligen, er det jer, der har ansvaret for at vedligeholde boligen, hvorfor I vil have nogle bestemt vedligeholdelsesomkostninger. I skal derfor være opmærksomme på, at I som forældre kommer til at have en ekstra månedlig udgift.

 

Undersøg dine muligheder

Det afhænger af den specifikke situation, hvilke fordele og ulemper der er ved et forældrekøb. Derfor bør du undersøge situationen, inden du køber en bolig, som du udlejer til dit barn.

Hertil er det vigtigt, at såfremt du ønsker at købe en andelsbolig som forældrekøb, bør du tjekke andelsforeningens vedtægter først.

Læs mere om køb af andelsbolig som forældrekøb, her.

 

Få hjælp af en advokat

Et forældrekøb kan ofte være en kompliceret størrelse. Der gælder nemlig mange regler i forbindelse med f.eks. skat, udlejning, salg m.m. Derfor er det en rigtig god idé at få køberrådgivning hos en boligadvokat, når man foretager et forældrekøb.

Hos NEMADVOKAT har vi mange års erfaring med forældrekøb og vi ved derfor, hvad du skal være opmærksom på.

Dertil klarer vi alt det praktiske og juridiske arbejde for dig, så du ikke skal bekymre dig om det.

Kontakt os i dag og få en gratis og uforpligtende samtale med en af vores rådgivere.

Få hjælp til dit forældrekøb i dag
DKK 6.000
Læs mere

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Kilde:
Retsinformation.dk
Læs også