andelsbolig københavn

Alt du skal vide om at købe andelsbolig i København

Der findes mange andelsboliger i København, og det kan derfor være svært at finde hoved og hale i alle mulighederne. Herunder får du svar på de mest gængse spørgsmål omkring det at købe en andelsbolig i København.

 

 

Hvad er en andelsbolig?

Først og fremmest er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad en andelsbolig egentlig er. En andelsbolig er nemlig ikke det samme som en ejerbolig, og det er derfor vigtigt, at du kender forskellen på de to.

 

Andelsbolig

En andelsbolig er en boligtype, som ejes og drives af et fællesskab af mennesker. Når du køber en andelsbolig i København, er du dermed en andelshaver, hvorfor du vil deltage i et formuefællesskab sammen med de andre andelshavere i andelsboligforeningen. Det betyder, at alle andelshavere i fællesskab ejer ejendommen og sætter retningslinjer herfor.

Som andelshaver vil du ”kun” have brugsret til en bolig i foreningen – altså en andel af ejendommen. Dette er dog oftest ikke noget, som du vil lægge mærke til, så snart du er flyttet ind.

Andelsboligforeninger kan f.eks. være rækkehuse eller lejlighedskomplekser. Skal du købe andelsbolig i København, vil du oftest støde på lejligheder som andelsboliger, da det er begrænset med plads i de store byer.

Læs mere om andelsboliger her.

 

Ejerbolig

Når du køber en ejerbolig, ejer du boligen. Når du ejer en ejerbolig, skal der betales ejendomsværdiskat, hvorfor en ejerbolig typisk vil koste mere end en andelsbolig.

Ligesom ved en andelsbolig vil man som ejer af en ejerbolig også blive medlem af en ejerforening. Det betyder, at man som ejer af en ejerbolig også forpligter sig til at imødekomme flertallets ønsker samt tage del i diverse udgifter til f.eks. renovering af ejendommen.

Få en tryg og sikker bolighandel Køberrådgivning til andelsbolig
DKK 5.000,-
Læs mere

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Hvor meget kan jeg låne til andelsbolig i København?

Når du skal låne penge til en andelsbolig i København, vil beløbet afhænge af flere forskellige faktorer. F.eks. vil din privatøkonomi, boligens værdi og foreningens gæld alle have indflydelse på, hvor meget du kan låne. Det er derfor vigtigt, at du kontakter din bank, så de kan give en vurdering af den enkelte sag.

Derudover kan du bruge forskellige låneberegnere, som kan give dig et billede af, hvor meget du ca. kan låne til en andelsbolig i København. Skulle din bank sige nej til det beløb, du havde troet, du kunne låne, kan det være en idé at høre andre banker ad. Det varierer nemlig fra den ene bank til den anden, hvor meget de vil låne dig.

Når du skal låne til en andelsbolig, skal du desuden være opmærksom på, at der er et egenfinansieringskrav på 5 %. De 5 % udregnes på baggrund af købsprisen på andelsboligen + dens forbedringer + andelen af foreningens gæld set ud fra fordelingstallet.

Et eksempel herpå er følgende:

En andelsforening har et fordelingstal på 2 %. Det betyder, at boligens andel svarer til 2 % af foreningens gæld. Hvis foreningen har en gæld på 5 millioner kroner, så svarer 2 % til 100.000 kroner. De 5 %, man skal komme med i egenbetaling, er altså 5 % af de 100.000 kroner og ikke de 5 millioner kroner. Egenbetalingen i dette tilfælde er derfor 100.000 x 0,05 = 5.000 kroner.

Skal du låne til en andelsbolig i København, er det altså vigtigt, at du er opmærksom på foreningens økonomi. Derudover skal du snakke med din bank, som kan vurdere din privatøkonomi og forenings gæld og dermed give et bud på, hvor meget du kan låne.

 

Hvad er fordelene ved køb af andelsbolig?

Herunder finder du fordelene ved at købe en andelsbolig sammenlignet med en ejerbolig:

  • Ingen omkostninger til skøde
  • Oftest får du flere m2 for pengene
  • Der skal ikke betales ejendomsværdiskat
  • Oftest vil forbedringer af boligen få boligen til at stige i værdi.
  • Udgifter til vedligeholdelse af ejendommen deles med de andre andelshavere i foreningen.
  • Du vil oftest kun være ansvarlig for din egen del af gælden, såfremt andelsforeningen har gæld.

 

Hvad er ulemperne ved køb af andelsbolig?

Selvom der er mange fordele forbundet med at købe en andelsbolig, findes der også ting, som man skal tage op til overvejelse, hvis man tænker at købe en andelsbolig. Disse ting er bl.a.:

  • Du må højest sælge din andelsbolig til maksimalprisen.
  • Du ejer ikke boligen – du har i stedet retten til at bruge andelen.
  • Du har begrænset indflydelse på foreningens lån og økonomi.
  • Du har ikke fradragsret på foreningens renteudgifter, kun på dine egne.

I nogle tilfælde kan en ejerbolig måske være en bedre løsning for dig. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i både fordele og ulemper i forbindelse med køb af andelsbolig i København, så du kan finde ud af, hvilken boligtype der passer til dit behov.

 

Hvad koster en andelsbolig i København?

Det kan være svært at sætte en pris på, hvad en andelsbolig i København koster. Prisen kommer nemlig både an på andelskronen i andelsboligforeningen, de individuelle forbedringer, den specifikke placering af boligen samt størrelsen på boligen ift. kvadratmeterpris. Dog vil en andelsbolig i København oftest være dyrere end en andelsbolig beliggende udenfor København.

Derudover er der et loft på, hvor meget en andelsbolig kan koste. Det skyldes, at andelsboliger lovmæssigt er bundet op på en fast maksimalpris, som en sælger må tage for sin andelsbolig. De vil derfor ikke i lige så høj grad blive påvirket af efterspørgslen, som en ejerbolig vil. Af denne grund er kvadratmeterprisen på en andelsbolig også typisk en del lavere end på en ejerbolig.

 

Hvorfor købe andelsbolig i København?

Som Danmarks hovedstad har København meget at byde på. Hvis du køber en andelsbolig i København, vil du kunne opleve masser af liv, mange spisesteder og seværdigheder.

Du kan f.eks. opleve koncerter i Royal Arena, tage i Zoologisk Have eller Tivoli, shoppe løs på Strøget, dase i Kongens Have eller spise en is i Nyhavn. Der er mange ting at se i København, men med gode transportmuligheder i byen, har du nemt mulighed for at komme til din ønskede destination. Som studerende har du også nemt ved at komme til både KU, KEA og CBS og samtidig opleve bylivet tæt på.

Det er en god idé at undersøge, hvilken bydel der passer bedst til dit behov, og som du kan se dig selv bo i. Skal du eksempelvis bosætte dig i det populære Islands Brygge, det hippe Vesterbro, det travle Centrum eller det grønne Østerbro?

Køber du en andelsbolig i København er du dermed tæt på alt, og der er samtidig mange studie- og arbejdspladser, hvorfor København kan være en fornuftig by at købe bolig i.

 

Kan man blive skrevet op til en andelsbolig i København?

Mange andelsboligforeninger vælger at gøre brug af ventelister for potentielle købere til deres andelsboliger. Brugen af ventelister kan oftest være brugbare ift. at undgå useriøse købere eller handler med penge under bordet.

Der findes overordnet 3 slags ventelister, som man kan skrive sig op til, når man leder efter en andelsbolig i København. Disse tre er intern venteliste. lukket venteliste og ekstern venteliste.

 

Intern venteliste

En intern venteliste er til de nuværende andelshavere, som eventuelt ønsker at stå i kø til en andelsbolig i foreningen. Det kan f.eks. være, hvis man har en 2-værelses og gerne vil have en 3-værelses i samme ejendom.

Det er her vigtigt at undersøge, hvorvidt andelsboligforeningen, som du gerne vil bo i, har en intern venteliste. Har den det, kan det nemlig have betydning for, hvorvidt du kan ”få foden indenfor”.

 

Lukket venteliste

Du kan kun blive skrevet op til en lukket venteliste, hvis du kender andelshaveren i forvejen. Ofte bruger andelsboligforeninger en lukket venteliste, hvis de vil sikre, at en nuværende andelshaver kan stå inde for kommende andelshavere.

Ønsker du at blive skrevet op i en andelsforening, der benytter sig af en lukket venteliste, skal du kontakte den andelshaver, som du kender.

 

Ekstern venteliste

En ekstern venteliste er til udefrakommende, som er interesseret i at købe en af andelsboligforeningens boliger. Som udgangspunkt kan alle skrive sig op til denne type venteliste, men du skal være opmærksom på, at nogle andelsboligforeninger tager et månedligt eller årligt gebyr for at være skrevet op til deres forening.

Ønsker du at købe en bolig i en andelsforening, som benytter sig af en ekstern venteliste, skal du derfor kontakte foreningens bestyrelse.

 

Hvordan køber man andelsbolig i København?

Når du skal købe en andelsbolig i København, bør du som noget af det første undersøge andelsforeningens økonomi. Dette indebærer f.eks. foreningens lån, opsparing samt vurdering, som alle kan være med til at give dig et godt overblik over andelsforeningens økonomi. Foreningens økonomi har nemlig betydning for, hvor meget du skal regne med at betale i boligafgift.

Det er nemlig værd at huske på, at man som andelshaver indgår i et fællesskab, hvorfor alle andelshaverne i en forening er fælles om udgifterne til eksempelvis renoveringer. Hvis andelsboligforeningen f.eks. ikke har sparet op til en fremtidig renovering, kan du risikere, at boligafgiften stiger, så renoveringen dermed kan gennemføres.

 

Hav styr på din egen økonomi

Udover at undersøge foreningens økonomi, bør du også have styr på din egen økonomi. Dette gælder især, hvis du skal finansiere boligkøbet via et banklån. Før du kan tage et banklån, vil banken vurdere din privatøkonomi og derefter give en vurdering af, hvor meget du kan låne til en andelsbolig i København.

I den forbindelse er det en god idé at få hjælp af en boligadvokat, som kan varetage den juridiske proces for dig og samtidig rådgive dig om handlen.

 

Lad NEMADVOKAT hjælpe

Hos NEMADVOKAT har vi mange års erfaring med køb af andelsbolig i København, hvorfor vi kan yde professionel og kompetent rådgivning i dit boligkøb.

Vi kan både gennemgå købsaftalen og rådgive dig om væsentlige forhold ved ejendommen, som du skal være opmærksom på. Vi bistår dig gennem hele handlen, så kan føle dig tryg.

Derudover ordner vi alt det praktiske og juridiske for dig, så du har mere tid til hverdagen. Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale om lige netop din situation og få en sikker og tryg bolighandel.

Få en tryg og sikker bolighandel Køberrådgivning til andelsbolig
DKK 5.000,-
Læs mere

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

Læs også