X Vores telefoner er lukket fra den 28. marts til og med d. 1 april. Vi besvarer nye henvendelser på e-mail. God påske.
fritidshus

Alt du skal vide inden du køber fritidshus

Når man investerer i et fritidshus, er det vigtigt, at man kender reglerne for opførelse af et fritidshus eller f.eks. hvor meget man må bo i et fritidshus om året. Herunder giver vi dig svar på disse spørgsmål samt mange flere, så du får et overblik over betingelserne ved at købe et fritidshus.

 

 

Hvad er et fritidshus?

Et fritidshus er en ekstra bolig, som typisk bruges i weekender eller ferier. Et fritidshus kan f.eks. være et sommerhus, en ferielejlighed eller lign.

Hvad er forskellen på et fritidshus og et sommerhus?
Et fritidshus er et sommerhus, og et sommerhus er et fritidshus. Du kan nemlig kalde denne boligtype for begge dele, da begge termer er korrekte. Dog er ordet sommerhus mest udbredt, da man tidligere kun brugte et sommerhus om sommeren – heraf navnet sommerhus.

I dag har de fleste fået isoleret deres sommerhuse, hvorfor de stort set kan bruges hele året rundt. Der er dog stadig regler for præcis, hvornår man må opholde sig i et sommerhus i længere tid ad gangen.

Udlev trygt og sikkert dine sommerhusdrømme Oplev hvor nemt vi har gjort dit fritidshuskøb
DKK 5.000
Læs mere

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

 

Hvor meget må man bo i fritidshus?

Reglerne for brugen af boligen er det samme, uanset om du kalder boligen for et sommerhus eller et fritidshus.

Som udgangspunkt har man lov til at bo i fritidshuset i hele perioden fra 1. marts til 31. oktober. Resten af året gælder det, at man kun må opholde sig i fritidshuset i forbindelse med kortere ferieophold – dvs. sammenlagt maksimalt 9 uger i perioden fra start november til februar, hvoraf dette også gør sig gældende for udlejning. En bolig i et sommerhusområde må kontinuerligt udlejes til skiftende brugeres kortvarige ferieophold – dog må perioden ikke overskride de 9 uger.

 

Kan man få tilladelse til helårsbeboelse i et fritidshus?

Ja, der kan i visse tilfælde gives dispensation fra kommunen, så man lovligt kan benytte fritidshuset som helårsbolig. Dog skal man opfylde kravet om, at man har ejet fritidshuset i minimum ét år samt opfylde ét af følgende betingelser:

  • Du er førtidspensionist.
  • Du er efterlønsmodtager.
  • Du har fået dispensation fra kommunen.
  • Du er folkepensionist.
  • Du modtager fleksydelser.
    Du modtager pension (herunder tjenestemandspension) og er fyldt 60 år.

Opfylder du nogle af disse krav, vil det være muligt at få tilladelse til helårsbeboelse i dit fritidshus. Ved overtrædelse af reglen, vil man få en frist på 14 dage til at fraflytte boligen. Herefter vil kommunen inddrage politiet, og dagbøder vil blive udleveret frem til fraflytningen finder sted.

 

Hvad er reglerne for opførelse af fritidshuse?

Ifølge Planloven er hele landet opdelt i byzoner, sommerhusområder og landzoner. Sommerhusområder dækker over områder, som i en bygningsvedtægt eller en byplanvedtægt er udlagt til sommerhusbebyggelse. Det dækker også over områder, som i en lokalplan er overført til sommerhusområde, eller områder som er opretholdt ved zonestatus som sommerhusområde gennem kommunalbestyrelsens beslutning. Derfor skal du være særligt opmærksom på, hvilken zone du ønsker at købe grund i til dit fritidshus, da dette spiller en faktor for, om huset må fremføres og benyttes som fritidshus.

 

Hvad koster det at bygge fritidshus, og hvad er fordelene ved dette?

At bygge et fritidshus kan være svær at sætte en konkret pris på, da prisen i høj grad afhænger af en lang række faktorer, som kan have indflydelse på prisen. Disse faktorer er følgende:

  • Geografisk placering
  • Antal kvadratmeter på fritidshuset
  • Antal kvadratmeter på grunden
  • Designtype og materialevalg
  • Nedrivning af tidligere bebyggelse på grunden
  • Vil du på sigt kunne bo i fritidshuset?

Især den geografiske placering kan være en stor spiller i forhold til prisfastsættelse. Ønsker du at bygge et fritidshus i Hornbæk, vil prisen være af en anden kalibre end, hvis du ønsker et fritidshus på Lolland. Hertil kan man også overveje, om der er tale om et fritidshus med havudsigt eller det skal være med pool. Derudover er det også relevant at fundere over, hvor stort selve huset skal være, da dette også giver et udslag i forhold til pris og mængde af materialer til anvendelse, samt præferencer til disse.

Den endelige pris for at bygge et fritidshus afhænger også af, om du vælger et typehus, der er tegnet på forhånd, eller om du ønsker det tegnet af en arkitekt fra bunden. Ud over dette skal du indregne prisen for en eventuel nedrivning, såfremt der er et eksisterende fritidshus på grunden. Den endelige pris for dit fritidshus vil desuden også afhænge af, om du ønsker at kunne bebo det i fremtiden, da der hertil er nogle lovmæssige krav for årlig beboelse af fritidsboliger.

 

Byg dit fritidshus selv

Der er flere gode fordele ved at bygge et nyt fritidshus selv fremfor at købe et eksisterende. Hertil er der større garanti for ikke at rende ind i en lang række uforudsete udgifter i forbindelse med vedligeholdelse af boligen. Du kan også implementere energibesparende løsninger, som kan spare dig økonomisk på sigt. Det giver også en frihed til at kunne udvælge bestemte materialer som netop falder i din smag, og du skal i mindre grad gå på kompromis med egne forventninger til fritidsboligen. Der kan derfor være nogle fremtidige økonomiske fordele ved at bygge et nyt fritidshus selv fremfor at købe et nøglefærdigt fritidshus.

 

Hvor meget kan jeg låne til fritidshus?

Først om fremmest skal du have økonomien på plads. Derfor er et budget afgørende for, at du kommer i mål med fritidshuset inden for de økonomiske rammer, du har sat dig. Dermed kommer du ikke til at bruge flere penge på huset end, hvad du har budgetteret. Derudover afhænger din hovedstol for lånet af en individuel vurdering og kreditgodkendelse. Belåningsgraden – hvor stor del af fritidshusets værdi, du kan belåne – bliver fastsat i forbindelse med den individuelle behandling af din lånesag.

Som udgangspunkt kan man låne op til 75 pct. af fritidshusets værdi med et bankboliglån eller et realkreditlån. Resten af husets værdi kan finansieres med et banklån eller en eventuel opsparing. Når du køber et fritidshus, skal du have en udbetaling på minimum 5 pct. af boligens pris, hvortil du i forbindelse med købet oftest har udgifter til blandt andet advokat, byggesagkyndig og tinglysning af skødet.

Er der et ønske om at skulle leje fritidshuset ud dele af året, kan dette betyde, at udgifterne ved at erhverve fritidshuset kan virke relativt lave. Dog skal du være opmærksom på, at der er særlige regler for beskatning af din indtægt i forbindelse med udlejningen.

 

NEMADVOKAT hjælper dig med køb af fritidshus

Vi har mange års erfaring og viden inden for køb og salg af fritidshuse. NEMADVOKAT kan derfor yde kompetent rådgivning, når du skal købe dit fritidshus. Vores boligrådgivere hjælper dig gennem hele forløbet og sikrer dig en god handel.

 

Udlev trygt og sikkert dine sommerhusdrømme Oplev hvor nemt vi har gjort dit fritidshuskøb
DKK 5.000
Læs mere

inkl. moms og ekskl. gebyrer.

Kilde:
Retsinformation.dk
Læs også