I 2019 blev peberspray gjort delvist lovligt i Danmark. Betyder det så, at du må have en peberspray med i tasken, når du skal i byen? Slet ikke. Men hvilke regler gælder så for peberspray? I denne artikel kan du læse om, hvordan du må opbevare peberspray, og hvornår du må bruge den.

En ændring af våbenlovgivningens bestemmelser den 1. februar 2021 har gjort det ulovligt at købe og opbevare peberspray i hjemmet uden en speciel tilladelse fra politiet. 

Har du anskaffet dig en peberspray før den 1. februar 2021, skal du enten søge tilladelse om at beholde den eller aflevere den til politiet inden den 31. marts 2021.

 

 

Hvis du vil være sikker på, at du ikke ender med at foretage dig noget, der strider mod loven, når du besidder en peberspray, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i reglerne. I denne artikel får du svar på alle de regler, der er væsentlige, når du planlægger at anskaffe dig en peberspray.

 

Hvad er peberspray?

Peberspray er en lille spraydåse, som i de fleste tilfælde indeholder en stærk koncentration af cayennepeber eller chili. Dette er blandet sammen med vand eller olie, som gør, at det kan sprøjtes ud som spray.

Når en person bliver ramt i ansigtet eller øjnene, vil vedkommende blive ramt af midlertidig blindhed samt øjenkramper. Det tager et par timer, før blindheden er aftaget helt, og personen vil samtidig rammes af hoste, tårer og svie.

Peberspray virker i en afstand på op til 7 meter, og virkningen indtræder øjeblikkeligt. Derfor er peberspray utroligt effektiv til selvforsvar. Samtidig får offeret ikke varige mén, hvilket er den primære grund til, at det er blevet gjort lovligt at bruge peberspray som selvforsvar i eget hjem – hvis man vel at mærke har en tilladelse fra politiet.

 

Er peberspray lovligt i Danmark?

Peberspray bliver, som tidligere nævnt, betegnet som et våben, og det er derfor Våbenloven, som regulerer reglerne for peberspray. En ændring af våbenlovgivingens bestemmelser den 1. februar 2021 har gjort det ulovligt at købe og opbevare peberspray i hjemmet uden en speciel tilladelse fra politiet.

Har du anskaffet dig en peberspray før den 1. februar 2021, skal du enten søge tilladelse om at beholde den eller aflevere den til politiet inden den 31. marts 2021.

 

Reglerne for peberspray er følgende:

  • Peberspray må kun bruges til selvforsvar, hvis du eller en anden person bliver angrebet.
  • Det er kun politiet, der kan udstede peberspray.
  • Det er ulovligt at være i besiddelse af peberspray uden en gyldig tilladelse.
  • Det er ulovligt at fremstille sin egen peberspray.
  • Du må gerne købe peberspray i udlandet – men for at tage det med ind i Danmark skal du have en speciel våbentilladelse.

 

Der skelnes mellem jet, tåge og gel

Der findes flere forskellige former for peberspray, og generelt skelner man mellem jet, tåge og gel. Indholdet i de tre typer er det samme, men de har hver især særlige funktioner, som primært findes i deres virkning.

  • Jet: Jet-peberspray skyder med en tynd stråle, som typisk rækker i op til 5 meter. Denne model er god til længere afstande, hvor du skal kunne ramme målet præcist.
  • Tåge: Tåge-peberspray laver en sky, som er god på korte afstande, fordi den spreder indholdet. Når du bruger denne, er der derfor også risiko for, at du rammer dig selv.
  • Gel: Gel-peberspray fungerer som en jetstråle, der rettes mod dit mål. Forskellen på denne og jet-pebersprayen, er, at den er mere modstandsdygtig overfor vind og har en længere virketid, fordi den klistrer.

 

Hvor kraftig må pebersprayen være?

Trods peberspray er ulovligt at være i besiddelse af, uden en godkendt tilladelse fra politiet, er der stadig regler for, hvor stærk en pebersprayen må være. Ifølge lovgivningen må styrken maksimalt være på 500.000 Scoville Heat Units. Det er den samme måleenhed, der anvendes til at måle styrken på chili. Det samme gælder, hvis du erhverver dig en peberspray i udlandet og ønsker at bringe den tilbage til Danmark.

Hvis du køber hos en godkendt forhandler i Danmark, kan du nemlig være sikker på, at styrken ikke overskrider det, der er lovligt. Det kan dog alligevel være en god idé at sikre dig, at den overholder lovgivningen. Ansvaret ligger nemlig hos dig, også selvom du har handlet i god tro.

 

Hvor skal jeg opbevare peberspray?

Har du fået tilladelse til at være i besiddelse af peberspray, er det en god idé at sikre sig, at man ikke opbevare den i et usikkert miljø.

Det er først og fremmest vigtigt, at pebersprayen er uden for børns rækkevidde til hver en tid. Du bør altid opbevare din peberspray et forsvarligt sted, der er utilgængeligt for uvedkommende. Da peberspray anses som værende et våben, er det vigtigt, at andre i husstanden (uden godkendt tilladelse) ikke kommer i besiddelse af sprayen.

Da formålet med en peberspray er selvforsvar, er der ikke noget reelt krav til, hvor eller hvordan den skal opbevares. Der er altså ikke noget krav til, at den skal være låst inde.

 

Hvornår må jeg bruge pebersprayen?

Du må bruge peberspray som selvforsvar – altså i situationer, hvor du skal beskytte dig selv eller en andre mod en trussel. Peberspray må derfor udelukkende bruges til nødværge, hvis der er fare for, at du selv eller en anden i husstanden kommer til skade.

Brugen af peberspray skal desuden være den eneste udvej for at stoppe et angreb. Du må derfor ikke bare bruge peberspray på en indbrudstyv, hvis ikke der er fare for, at du eller en anden i husstanden kommer til skade, fordi vedkommende går til angreb.

Du bruger pebersprayen på samme måde som spraymaling eller en deodorant. Ret den mod målet og tryk på knappen – og gerne i strakt arm, så du ikke selv bliver ramt af indholdet. Ventilen skal pege væk fra dig, så du ikke rammer dig selv.