Reglerne for mundbind kan være svære at navigere i, for hvor og hvornår er det egentligt påkrævet, at du bærer et? Og hvem er i grunden undtaget for at bære mundbind? I denne artikel kan du læse mere om reglerne for mundbind, så du er sikker på, at du følger anvisningerne korrekt.

Mundbind er et supplement til forebyggelsen af corona-smitte, der dog udelukkende har en effekt, hvis det anvendes korrekt og i overensstemmelse med de øvrige tiltag, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Men hvordan er det nu lige reglerne er? Det kan være svært at finde hoved og hale i, men bare rolig – herunder følger en opsummering af reglerne for mundbind. Når du har læst denne artikel, er du ikke i tvivl om, hvor og hvornår du skal bære mundbind.

 

 

Hvornår skal jeg bære mundbind?

Regeringen har valgt at følge Epidemikommissionens indstilling om, at corona ikke længere er en samfundskritisk sygdom. Det betyder bl.a., at der ikke længere er krav om mundbind de fleste steder i Danmark fra tirsdag d. 1. februar 2022.

 

Det betyder, at du ikke længere behøver at bære mundbind eller visir i følgende situationer: 

  • Detailhandel

Når du skal ned og handle eller tager i shoppingcentret for at shoppe, er det ikke længere et krav, at du skal bruge mundbind eller visir. Dette gælder også for ansatte i butikkerne.

    • Kollektiv trafik

    Skal du tage bus, tog, metro eller anden offentlig transport, er det ikke længere et krav, at du bruger mundbind eller visir.

    OBS! Dog skal du være opmærksom på, at der kan forekomme andre regler om mundbindskrav i f.eks. lufthavne, da disse følger de europæiske retningslinjer. 

    • Serveringssteder, restauranter m.m.

    Skal du på café, bar, restauranter eller hente takeaway, behøver du ikke længere at bruge mundbind. Dette gælder, både når du sidder ned og når du står op.

    • Idræts-, kultur-, og foreningsaktiviteter

    Det er nu ikke længere et krav, at du bruger mundbind i forbindelse med følgende; besøg til museer, biblioteker, teatre, spillesteder, biografer, kunsthaller, svømmehaller, fitnesscentre, idrætshaller, foreningslokaler, Folkeuniversiteter, musik- og kulturskoler, aftenskoler, daghøjskoler, stadions, videregående kunstneriske uddannelser samt lokaler i zoologiske anlæg, akvarier og lignende.

    • Uddannelsesinstitutioner

    Kravet om mundbind afskaffes også ved uddannelsesinstitutioner såsom ungdomsuddannelser, videregående uddannelser, voksen- og efteruddannelser, køreskoler osv.

     

    Steder, hvor det stadig er anbefalet, at du bærer mundbind eller visir

    Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man stadigvæk bærer mundbind eller visir ved teststeder; hvis man er smittet; har symptomer eller er nær kontakt og er nødt til at bryde selvisolationen f.eks. i forbindelse med lægebesøg eller test. Derudover anbefales det, at du fortsat bære mundbind ved besøg i sundhedssektoren eller på f.eks. plejehjem, da der disse steder kan være ekstra sårbare personer.

    Du bør også være opmærksom på evt. at bære mundbind i situationer, hvor mange mennesker samles stående indendørs, anbefaler Sundhedsstyrelsen.

         

        Coronapas

        Et coronapas er en dokumentation for, at du enten er vaccineret, er tidligere smittet og dermed immun, eller du er testet negativ inden for de seneste 48 timer (72 timer, hvis du er blevet PCR-testet).

         

        Fra tirsdag den 1. februar 2022, er der ikke længere krav om coronapas de fleste steder i Danmark.

        Dog er der stadig krav om coronapas på følgende områder:

        • På rejser 

        Skal du ud at rejse, skal du stadig bruge dit coronapas. Det skyldes, at den danske coronapas-app bruges som europæisk coronapas på rejser. Du kan også blive bedt om at vise dit coronapas, når du vender tilbage fra en rejse. Hvis ikke du har et coronapas, skal du følge de krav og regler, som gælder for isolation og test ved indrejse.

        • Sårbare og udsatte personer 

        Skal du besøge sårebare beboere/brugere på f.eks. plejehjem eller sygehuse, kan du stadig blive bedt om at fremvise coronapas. Om du skal kunne fremvise et coronapas ved besøg, er dog op til den enkelte ledelse på de respektive plejehjem eller sygehuse. Det samme gælder for ansatte, der arbejder med sårbare personer.

        • Private aktører 

        Private aktører – herunder private erhvervsdrivende eller private foreninger og kulturinstitutioner har lov til at stille strengere krav om f.eks. coronapas eller mundbind til sine gæster, end hvad loven fremskriver. Dog må kravet ikke være diskriminerende, f.eks. på grund af handicap.

        Du kan læse mere om coronapasset på coronasmitte.dk.

         

        Skal mine børn bære mundbind?

        Som udgangspunkt skal børn ikke bære mundbind, hvis de er under 12 år. Vær opmærksom på, at det ikke decideret frarådes, at børn bærer mundbind, hvorfor det i sidste ende er op jer selv at træffe beslutningen.

        Hvis I vælger, at barnet skal bære mundbind, er det vigtigt, at mundbindet ikke sidder for tæt, så barnet selv har mulighed for at tage det af og på. Generelt gælder de samme anbefalinger som hos voksne, når barnet bærer mundbind.

        Uanset, hvad I finder frem til, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du hjælper dit barn med at holde en god håndhygiejne. På den måde minimere I risikoen for smitte. Det kan du gøre ved at hjælpe barnet med at vaske og spritte hænder med jævne mellemrum.

        Vær opmærksom på, at det frarådes, at mindre børn bærer mundbind, da det kan udgøre en risiko for barnet. Du bør samtidig ikke tage dit barn med, når du færdes på de steder, hvor det er påkrævet, at du har mundbind på, hvis du kan undgå det.

         

        Hvem er undtaget for at bære mundbind?

        Hvis du oplever, at mundbindet påvirker din funktionsevne, eller hvis det medfører et betydeligt ubehag, kan du undlade at bære det. Det anbefales udelukkende, at mundbind bæres af personer, som kan bære det korrekt og som selv har mulighed for at tage det af og på.

        Sundhedsstyrelsen har defineret en række anbefalinger for, hvornår en person er fritaget for ansvaret om at bære mundbind. Husk på, at der altid kan være en god grund til, at en person ikke bærer mundbind – også selvom grunden ikke er synlig.

         

        Undtagelserne for mundbind gælder for følgende personer:

        • Børn under 12 år
        • Personer, som ikke kan bære mundbindet korrekt grundet fysiske eller mentale forhold – eksempelvis ved fysisk handicap, lammelser, nedsat synsevne eller lignende.
        • Personer, som oplever et betydeligt ubehag ved at være mundbind – eksempelvis fordi det giver eksem, forværrer allergi, medfører vejrtrækningsproblemer eller lignende.

         

        Midlertidige undtagelser gælder i følgende situationer:

        • Når du indtager mad og drikke.
        • Når politiet beder dig om det.
        • Når du fører en samtale med en person, som skal mundaflæse.
        • Når du skal berolige personer med psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse.

         

        Skal jeg dokumentere det, hvis jeg er fritaget for at bære mundbind?

        Du skal ikke have en lægeerklæring klar, så du kan dokumentere, at du er undtaget reglerne omkring brug af mundbind. Der er ingen, som kan kræve, at du dokumenterer, at du ikke skal bruge mundbind.

        Samtidig anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke, at personer, der ikke bærer mundbind, bliver nægtet adgang eller bortvises. Det er dog op til de enkelte steder at vurdere, om du skal have adgang eller ej.

        Det er derfor en god idé at sørge for, at du har argumenterne i orden, hvis du vil være sikker på, at der ikke opstår konflikter. Der bliver lagt vægt på, om din forklaring virker troværdig, når du skal argumentere for, hvorfor du ikke bruger mundbind.

        Som udgangspunkt skal tvivlen komme personen, som ikke bærer mundbind, til gode. Hvis din forklaring virker utroværdig, og du nægter at forlade et sted, hvor du skal have mundbind på, kan du dog alligevel risikere, at politiet bliver tilkaldt.

         

        Hvordan anvender jeg mundbind korrekt?

        Det er vigtigt, at du anvender mundbindet korrekt, hvis du vil bidrage til at forebygge smitten. Bruger du mundbindet forkert, risikerer du at sprede bakterier og virus til dig selv og andre mennesker.

        Ifølge Sundhedsstyrelsen skal du anvende mundbind på følgende måde:

        • Vask hænder eller brug håndsprit, før du tager mundbindet på.
        • Find forsiden af mundbindet, så du vender det korrekt.
        • Hold i øreelastikkerne, når du tager mundbindet på – og sørg for, at det dækker både næse og mund.
        • Rør ikke ved mundbindet, når du har det på.
        • Skift mundbindet ud eller vask det efter brug.
        • Vask hænder eller brug håndsprit, når du har taget mundbindet af.

        Generelt bør du sørge for at udskifte dit mundbind, hver gang du har brugt det, hvis du har et engangsmundbind. Har du et stofmundbind, bør du vaske det ved 60 grader minimum én gang om dagen, hvis du vil være på den sikre side.