Amalie Thingholm

Tag en snak med Amalie

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning

6. september 2024

Selskabsstiftelse

Momsregistrering

Momsregistrering er en proces, som de fleste danske virksomheder skal gennemgå. Når din virksomhed er momsregistreret, er du forpligtet til at lægge moms på dine varer og ydelser. Samtidig får du mulighed for at fradrage momsen på de varer og ydelser, du selv køber til virksomheden.

Indhold

Amalie Thingholm

Amalie Thingholm

Cand.jur.

SelskabsstiftelseDrift af virksomhed

Hvornår skal du momsregistreres?

Der er to krav, der skal være opfyldt for, at du skal momsregistreres:

  • Kvalitative krav: Din virksomhed skal beskæftige sig med aktiviteter som fremstilling, udlejning, salg af ydelser, eller andre kommercielle aktiviteter beskrevet i momsloven.
  • Kvantitative krav: Hvis du forventer en omsætning over 50.000 kr. inden for de næste 12 måneder, skal du momsregistreres. Det betyder, at hvis du regner med at omsætte for mere end ca. 4.000 kr. om måneden, er momsregistrering nødvendig.

Selvom det ikke er et krav for alle, er det i praksis en fordel for de fleste virksomheder at være momsregistreret, især når du handler med andre virksomheder, som også er momsregistrerede.

Hvilke brancher er fritaget for moms?

Nogle brancher er fritaget for moms, herunder:

  • Hospitalsbehandling og lægevirksomhed
  • Social forsorg og bistand
  • Undervisning og kulturelle aktiviteter
  • Finansielle ydelser
  • Velgørende arrangementer

En komplet liste over momsfritagede aktiviteter findes i momslovens §13.

Hobbyvirksomheder og momsregistrering

Hvis SKAT vurderer, at din virksomhed er en hobbyvirksomhed, kan du ikke blive momsregistreret. Hobbyvirksomheder er kendetegnet ved begrænset aktivitet og ofte en større momsfradrag end, hvad der kan retfærdiggøres ud fra salgsaktiviteterne.

Hvordan foregår momsregistreringen?

Hvis din virksomhed opererer i en momspligtig branche og forventer en årlig omsætning på over 50.000 kr., skal du momsregistreres. Din branche fastlægges ud fra en branchekode, som beskriver virksomhedens formål. Momsregistreringen foretages via Erhvervsstyrelsen, hvor du angiver alle relevante oplysninger.

Hvis du udlejer fast ejendom til erhvervsmæssige formål, skal du følge en særlig procedure for momsregistrering, hvor du oplyser detaljer om den udlejede ejendom.

I nogle tilfælde kan SKAT kræve, at du stiller en økonomisk sikkerhed, før din momsregistrering kan godkendes, især hvis der er risiko for, at fremtidige skattekrav ikke vil blive betalt.

Momsregistrering er en vigtig del af det at drive virksomhed i Danmark, og det er vigtigt at forstå kravene for at undgå bøder eller sanktioner fra SKAT.

Amalie Thingholm

Tag en snak med Amalie

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning