6. september 2024
SelskabsstiftelseBegrænset hæftelse betyder, at ejeren af et selskab ikke hæfter personligt for selskabets gæld. Dette beskytter din private formue, da kreditorer kun kan gøre krav på selskabets aktiver. Begrænset hæftelse er gældende for kapitalselskaber som anpartsselskaber (ApS) og aktieselskaber (A/S), og det gør denne hæftelsesform til et sikkert valg, hvis du ønsker at starte en virksomhed uden at risikere din personlige økonomi.
Indhold
Mads Lykke Hansen
Advokat, Afdelingsansvarlig for Erhverv
Når du stifter et selskab, er det vigtigt at forstå forskellen på begrænset og personlig hæftelse, da det kan have stor betydning for din privatøkonomi. Begrænset hæftelse betyder, at du som ejer af et selskab ikke hæfter personligt for selskabets gæld. Selskabet anses som en selvstændig juridisk enhed, hvilket beskytter dine personlige midler mod krav fra selskabets kreditorer.
Dette betyder, at hvis selskabet pådrager sig gæld eller går konkurs, kan kreditorer kun gøre krav på de midler og aktiver, som er i selskabet. Dine private ejendele som hus, bil eller opsparing vil ikke blive inddraget til at betale selskabets gæld. Dette er anderledes i virksomhedsformer med personlig hæftelse, hvor din personlige formue kan være på spil.
Kapitalselskaber som anpartsselskaber (ApS) og aktieselskaber (A/S) er eksempler på selskabsformer med begrænset hæftelse. Når du stifter et ApS, hæfter du kun for den kapital, du har indskudt i selskabet, som minimum er 40.000 kr. For et aktieselskab er minimumsindskuddet 400.000 kr., og her hæfter du tilsvarende kun for den indskudte kapital. Hvis selskabet går konkurs, er det derfor maksimalt disse beløb, du risikerer at miste.
Med begrænset hæftelse beskytter du altså din personlige formue. Hvis selskabet pådrager sig stor gæld, og ikke kan betale sine kreditorer, kan de kun gøre krav på selskabets aktiver som inventar, ejendom, penge på bankkontoen eller maskiner. Dette giver dig som ejer en høj grad af sikkerhed, da du ikke risikerer dine private ejendele.
Ejer du derimod en virksomhed med personlig hæftelse, såsom en enkeltmandsvirksomhed, hæfter du personligt med hele din formue. Det betyder, at kreditorer kan kræve, at du betaler selskabets gæld med dine personlige midler, som f.eks. dit hus eller din bil. Begrænset hæftelse giver altså en større tryghed, hvis man ønsker at beskytte sin privatøkonomi mod erhvervsmæssige risici.
Den største fordel ved at vælge en selskabsform med begrænset hæftelse er den økonomiske beskyttelse af ejeren. Skulle virksomheden komme i økonomiske vanskeligheder eller pådrage sig stor gæld, kan kreditorerne ikke tage dine private ejendele for at dække gælden. Dette gør begrænset hæftelse særlig attraktivt, hvis du planlægger at drive virksomhed i en branche med høj risiko, eller hvis du forventer at arbejde med store investeringer eller samarbejdspartnere.
For mange iværksættere er begrænset hæftelse derfor en afgørende faktor, når de vælger selskabsform, da det mindsker den personlige risiko og skaber en større grad af økonomisk sikkerhed.
Personlig hæftelse betyder, at du som ejer hæfter med hele din personlige formue for eventuel gæld, der opstår i virksomheden. Dette gælder blandt andet for enkeltmandsvirksomheder, interessentskaber (I/S) og personligt ejede mindre virksomheder (PMV). Ved personlig hæftelse kan kreditorer gøre krav på dine personlige ejendele for at dække virksomhedens gæld, hvilket kan være en stor risiko, hvis du ikke kan betale gælden.
Hvis du driver en virksomhed sammen med en eller flere partnere, kan I risikere at hæfte solidarisk. Dette betyder, at alle parter hæfter for hele gælden, hvis én part ikke kan betale sin andel. Hvis du starter virksomhed med en partner, er det vigtigt at overveje, hvordan I håndterer den fælles økonomi, og hvilke aftaler I laver om hæftelse, da det kan have store økonomiske konsekvenser.
En virksomhedsform med solidarisk hæftelse er f.eks. et interessentskab (I/S), hvor begge partnere hæfter med deres personlige formue for hele virksomhedens gæld. Dette kan være risikabelt, da man ikke kun hæfter for sin egen andel af gælden, men også for partnerens.
Mandag-fredag kl. 09-16
+45 70 20 41 61
© Nemadvokat 2024
CVR nr.: 33 38 30 53
Stationsparken 26. 2., 2600 Glostrup
© Nemadvokat 2024