23. september 2024

Love lidt nemmere

Nybyggeri: Hvad skal du vide

Indhold

Drømmer du om at bygge en ny bolig – f.eks. et enfamiliehus, rækkehus eller lignende, er det vigtigt, at du kender til de regler og love, der gælder for nybyggeri.

Inden du kan realisere dine byggedrømme, skal du indsende en ansøgning om byggetilladelse. Her får du et overblik over de regler og love, der er relevante i forbindelse med nybyggeri.

Når du ønsker at bygge et nyt hus, er der mange faktorer, du skal være opmærksom på. Det gælder både placeringen og størrelsen af dit hus samt de love og regler, du skal overholde. Det er dit ansvar som husejer at sikre, at dit byggeri lever op til gældende lovgivning, og det er vigtigt, at du sætter dig ind i de relevante love, før du begynder.

Derudover skal du være opmærksom på regler for larm og støj fra din byggeplads, da disse kan variere fra kommune til kommune.


De vigtigste regler og love for nybyggeri:

• Byggeloven

• Bygningsreglementet

• BBR-loven

• Lov om udstykning og anden registrering i matriklen

• Planloven

• Kommuneplaner, lokalplaner og servitutter

Hvis du ikke overholder disse regler, risikerer du, at dit byggeri enten må standses eller i værste fald rives ned – for egen regning. Derfor kan det være en god idé at alliere sig med en rådgiver, der kan hjælpe med at sikre, at alle love og regler overholdes.


Byggeloven

Byggeloven fastsætter generelle retningslinjer og regler for byggeri. For eksempel må der ikke udstykkes grunde mindre end 700 kvadratmeter, og et parcelhus må som hovedregel ikke have mere end to etager eller være højere end 8,5 meter. Det er vigtigt at kende disse regler, før du påbegynder dit byggeri.

Bygningsreglementet

Bygningsreglementet tager udgangspunkt i byggeloven og opstiller konkrete krav til nybyggeri. Det indeholder krav til eksempelvis afstand til skel, bygningshøjde og konstruktion, og gælder både for nybyggeri, tilbygninger og renoveringer. Det er lovpligtigt at overholde de minimumskrav, som reglementet stiller.

BBR-loven

BBR-loven kræver, at du som ejer indberetter oplysninger om din ejendom til Bygnings- og Boligregistret (BBR). Det omfatter blandt andet beliggenhed, anvendelse, areal og installationsforhold. Du skal også indberette ændringer som nybyggeri eller ændret anvendelse af bygningen.

Lov om udstykning og anden registrering i matriklen

Denne lov indeholder regler for arealoverførsel, sammenlægning, udstykning og anden registrering i matriklen.

Planloven

Planloven fastsætter, hvordan arealer må anvendes i Danmark, og dit byggeri skal overholde kravene i denne lov. Planloven sikrer, at byggeri og udvikling sker bæredygtigt og i overensstemmelse med samfundets interesser, natur og miljø.

Kommuneplaner, lokalplaner og servitutter

Inden du bygger, skal du sikre, at dit projekt overholder den lokale kommune- og lokalplan samt eventuelle servitutter. Lokalplaner kan have stor betydning for, hvordan og hvad du må bygge – eksempelvis krav til farve på tag eller husets højde.

Bebyggelsesprocent

Bebyggelsesprocenten angiver, hvor stor en del af din grund der må bebygges. Denne procentdel er fastsat i bygningsreglementet og kan også være reguleret af lokalplaner og servitutter. Det er dit ansvar som grundejer at sørge for, at bebyggelsesprocenten ikke overskrides, da kommunen kan kræve, at dele af byggeriet fjernes.

Zoner

Afhængigt af om din grund ligger i byzone, sommerhuszone eller landzone, gælder forskellige regler for bebyggelse. For eksempel må bebyggelsesprocenten i byzone være mellem 30-40 %, i sommerhuszone 15 %, og i landzone skal du ofte have en landzonetilladelse for at bygge.

Energiklasser og energiforbrug ved nybyggeri

Nybyggeri skal opfylde energikrav for at få en ibrugtagningstilladelse. Der findes syv energimærker, fra A til G, hvor A er det bedste. Energiforbruget til el- og varmeinstallationer skal medregnes, og en energirammeberegning viser husets energibehov. Det er vigtigt at aftale med byggefirmaet, hvilket energimærke huset skal have, og få dette indskrevet i kontrakten.

Energikrav til nybyggeri

Der er fire væsentlige krav, som skal opfyldes for at sikre, at nye bygninger er velisolerede og har et lavt energibehov: energiramme, lufttæthed, transmissionstab og mindstekrav til klimaskærmen. Disse krav sikrer, at bygninger er energivenlige og teknisk i orden.

Bygningens indretning

Der er også krav til indretningen af bygningen, som f.eks. minimumshøjde på loftet, bredden af døre og gange samt badeværelsernes indretning. Disse krav er fastsat i bygningsreglementet og skal overholdes.

Byggetilladelse

En byggetilladelse er en godkendelse fra kommunen, som sikrer, at dit byggeri opfylder de tekniske krav og ikke strider mod lokalplanen. Du skal ansøge om byggetilladelse, hvis du f.eks. vil bygge nyt hus, en førstesal eller udvide boligens areal.

Byggeskadeforsikring

Når du bygger nyt, skal der tegnes en byggeskadeforsikring, som gælder i 10 år fra byggeriets færdiggørelse. Forsikringen dækker eventuelle skader, der opstår efter byggeriets afslutning.

Krav til autoriserede håndværkere

Der er ikke krav om autoriserede håndværkere til alle dele af nybyggeri, men visse installationer som VVS- og el-arbejde kræver autorisation.