23. september 2024
Guides til erhvervIndhold
Når du har en holdingstruktur, er det vigtigt at forstå de gældende skatteregler, især dem, der omhandler udbytte og løn. I denne artikel gennemgår vi, hvordan du kan trække penge ud af dit holdingselskab, og hvad du skal være opmærksom på.
Et holdingselskab er ikke en specifik selskabsform, men snarere en betegnelse for et selskab, der ejer aktier eller anparter i andre selskaber – de såkaldte driftsselskaber, som står for den daglige drift. Holdingselskabet har ingen omsætning og skal derfor heller ikke momsregistreres.
Holdingselskabet er et kapitalselskab, som kan være et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S). Personligt ejede virksomheder, som f.eks. enkeltmandsvirksomheder, kan ikke fungere som holdingselskaber.
Som ejer af et kapitalselskab er din personlige økonomi adskilt fra selskabets økonomi. Dette betyder, at du som ejer ikke blot kan overføre penge fra selskabet til din private konto. Der findes to måder, hvorpå du kan trække penge ud af dit holdingselskab: enten som udbytte eller som løn.
En stor fordel ved holdingselskabet er, at du skattefrit kan overføre udbytte fra driftsselskabet til holdingselskabet, hvis holdingselskabet ejer mindst 10 % af driftsselskabet. Før overskuddet kan overføres, skal der dog betales selskabsskat på 22 %.
Dette kan være en fordel, hvis du ønsker at beskytte overskuddet mod eventuelle økonomiske problemer i driftsselskabet, da overskuddet vil være sikret i holdingselskabet.
Uden en holdingstruktur skal der betales udbytteskat på 27 % af de første 56.600 kr. og 42 % på beløb derover, når udbytte udbetales direkte fra driftsselskabet til ejeren. Med en holdingstruktur kan udbyttet dog overføres skattefrit fra driftsselskabet til holdingselskabet.
Hvis du ønsker at udbetale udbytte fra holdingselskabet til dig selv, skal du betale udbytteskat. Satserne er de samme: 27 % af de første 56.600 kr. og 42 % på beløb derover. Udbyttet beskattes som aktieindkomst.
Hvis du er ansat i driftsselskabet, modtager du løn på almindelige vilkår og bliver beskattet af lønnen. Som direktør i holdingselskabet kan du også vælge at udbetale løn derfra. Hvis du gør det, gælder de samme regler som ved almindelig ansættelse, og du skal betale indkomstskat af lønnen.
I mange tilfælde har holdingselskaber ingen ansatte, men i nogle situationer kan det give mening at ansætte sig selv, for eksempel i forbindelse med salg af virksomheden. I så fald kan du modtage løn for at administrere investeringer eller lignende.
Uanset om du er ansat som direktør eller medarbejder, er det vigtigt at have en ansættelses- eller direktørkontrakt på plads, så dokumentationen er i orden.
Mandag-fredag kl. 09-16
+45 70 20 41 61
© Nemadvokat 2024
CVR nr.: 33 38 30 53
Stationsparken 26. 2., 2600 Glostrup
© Nemadvokat 2024