Hvad er en erhvervskonto?

Erhvervskonto

Der er flere måder, hvorpå du kan anskaffe dig en erhvervskonto. Det er derfor en god idé at sætte sig grundigt ind i markedet, inden man kaster sig ud i at starte egen virksomhed, og ønsker en særskilt konto fra sin private.

 

 

Hvad er en erhvervskonto?

En erhvervskonto er en særlig form for konto i et pengeinstitut. Erhvervskontoen er tilknyttet selskabets CVR-nummer og holder dermed ejerens privatkonto adskilt fra selskabets. Det er en god idé at oprette en erhvervskonto som erhvervsdrivende, så din virksomheds økonomi ikke blandes sammen med din private økonomi.

 

Hvorfor skal jeg have en erhvervskonto?

Alle erhvervsdrivende skal have en erhvervskonto, medmindre det er en personlig virksomhed. I dette tilfælde kan man søge om at få tilknyttet sit CVR-nummer som NemKonto. Grundet skærpede regler omkring hvidvaskning af penge, er dette dog sjældent muligt.

 

Hvad kan jeg bruge en erhvervskonto til?

En erhvervskonto giver dig mulighed for følgende:

  • Der kan knyttes en kredit til kontoen
  • Der kan knyttes et Visa/Dankort til kontoen
  • Der kan tilknyttes BetalingsService
  • Du kan overføre penge til andre konti – både i Danmark og i udlandet
  • Du kan administrere lønoverførsel fra kontoen
  • Der ydes ingen rente på en erhvervskonto

 

Oprettelse af en erhvervskonto

Det er muligt at åbne kontoen før stiftelsen af selskabet, men medfører i mange tilfælde et større gebyr fra pengeinstitutterne. Det mest almindelige er dog, at selskabet får oprettet en erhvervskonto efter selskabet har modtaget sit CVR-nummer.

Ved oprettelsen af en erhvervskonto, skal banken som minimum:

  • Sikre sig stifterens identitet (legitimation af ejeren og registreringsattest for selskabet)
  • Sikre sig at stifteren forstår formålet med selskabet (generel forretningsplan)
  • Sikre sig at stifteren forstår omfanget af selskabet (generelt budget)
  • I tilfælde af at banken ikke kender til stifteren, vil der typisk blive krævet oplysninger om stifteren som person. Dette sker bl.a. gennem et udskrift af årsopgørelsen fra SKAT.
Skal du stifte virksomhed?
Nemt, hurtigt og sikkert
Læs mere her

 

Er erhvervskonto et krav?

Starter du et anpartsselskab eller et aktieselskab, er det et krav at benytte sig af en erhvervskonto. Det er uanset om selskabet er oprettet som et drift- eller holdingselskab. Det er et krav at oprette en erhvervskonto, da selskabets økonomi skal være adskilt ejerens private økonomi. Det er i den forbindelse også kun muligt at oprette en erhvervskonto, hvis du ejer et gyldigt CVR-nummer, som erhvervskontoen kan knytte sig til.

I nogle tilfælde er det muligt at bruge en privatkonto til et selskab, men det anbefales ikke. Dette kan ske såfremt at en 3. mandsberetning sikrer, at det er tilladt at køre selskabets økonomi over en privatkonto.

Det kan være en god idé, når du laver din egen webshop og virksomhed, at oprette en erhvervskonto, separat for din private. Blander du din private økonomi med din forretningsøkonomi, er det næsten umuligt at afstemme posteringerne på kontoen med dine indtægter samt udgifter i din virksomhed. Det er vigtigt at gøre sig opmærksom på, at det kan være et lovkrav for nogle typer virksomheder at have tilknyttet en dedikeret erhvervskonto til formålet.

 

Kan jeg blive afvist en erhvervskonto?

Det forholder sig i nogle tilfælde, at man ikke altid har krav på en erhvervskonto. Din bank kan med deres gode ret afslå din forespørgsel vedrørende oprettelse af en separat erhvervskonto til din virksomhed. Det kan der være flere årsager til.

Er du eksempelvis registreret i RKI (Ribers Kredit Information), kan det blive vanskeligt at få lov til at oprette en erhvervskonto, ligeså at have erhvervstransaktioner på din privatkonto. Er dette tilfældet, er din eneste mulighed at skifte bank, og undersøge, hvorvidt en anden bank kan hjælpe.

Det er ikke unormalt at blive nægtet adgang til en erhvervskonto, hvorfor det er en god idé at indhente tilbud fra flere forskellige banker på samme tid.

 

Privatkonto vs. erhvervskonto

En privatkonto eller en personlig konto anbefales til personer, der handler og betaler på internettet eller ønsker at modtage eller videresende personlige betalinger for delte udgifter – Det kan eksempelvis bestå af restaurantregninger eller lejeudgifter.

En erhvervskonto anbefales til forhandlere, der ejer et firma- eller gruppenavn. En erhvervskonto tilbyder ekstra funktioner såsom at give op til 200 medarbejdere begrænset adgang til kontoen.

 

Overvejelser ved erhvervskonto

 

1) Hold øje med gebyret

Det kan anbefales at undersøge markedet grundigt inden du sætter dig fast på en bestemt bank, der skal oprette din erhvervskonto. Gebyret kan nemlig variere markant afhængig af, hvilken bank du vælger.

Bankerne kræver oftest et oprettelsesgebyr, der kan svinge mellem 700-2.000 kr. Hertil kan der være ekstra gebyrer, som er dyrere end, hvad man er vant til i forbindelse med private konti.

2) Ikke alle erhvervskonti er ens

Alt afhængig af om du er iværksætter eller har en mere veletableret virksomhed, er det vigtigt at stile efter den rette erhvervskonto, der passer til virksomhedens økonomi. De fleste banker lader dig vælge mellem tre basisløsninger alt afhængig af, hvor kompleks virksomhedens økonomi er.

3) Hvad koster en erhvervskonto?

En erhvervskonto kan svinge fra alt mellem 0-450 kr. pr. måned og 0-5.000 kr. i oprettelsen. Prisen varierer selvfølgelig alt efter, hvilken bank du vælger at gøre brug af. Det er derfor en god idé at hente flere forskellige tilbud, på samme tid.

Skal du stifte virksomhed?
Nemt, hurtigt og sikkert
Læs mere her
Læs også