5. september 2024
Regnskab og økonomiDækningsgraden er et vigtigt nøgletal, der viser, hvor stor en del af virksomhedens omsætning, der er tilbage, når de variable omkostninger er fratrukket. Dette tal er afgørende for at forstå, hvor meget virksomheden har til at dække sine faste omkostninger og potentielt generere et overskud. I denne artikel kan du lære mere om, hvordan du beregner dækningsgraden, og hvad den betyder for din virksomhed.
Indhold
Dækningsgraden viser forholdet mellem virksomhedens omsætning og de faste omkostninger. Den giver et billede af, hvor meget af omsætningen der er tilbage til at dække de faste omkostninger efter, at de variable omkostninger er trukket fra. En høj dækningsgrad indikerer, at virksomheden har god mulighed for at dække sine faste omkostninger og generere overskud.
For at beregne dækningsgraden skal du kende to nøgletal: virksomhedens dækningsbidrag og den samlede omsætning.
Dækningsbidraget er den del af omsætningen, der er tilbage efter fradrag af de variable omkostninger. Det kan beregnes med følgende formel:
Dækningsbidrag = Omsætning - Variable omkostninger
Sådan beregner du dækningsgraden
Når du har dækningsbidraget, kan du beregne dækningsgraden ved at dividere dækningsbidraget med omsætningen og derefter gange med 100 for at få det i procent:
Dækningsgrad = (Dækningsbidrag / Omsætning) x 100
Eksempel:
Hvis du sælger en vare for 4.000 kr., og dækningsbidraget er 2.200 kr., er dækningsgraden:
(2200 / 4000) x 100 = 55%
Dette betyder, at 55% af omsætningen er til rådighed til at dække de faste omkostninger.
En optimal dækningsgrad varierer fra branche til branche. Generelt gælder det, at jo højere dækningsgraden er, desto bedre er det for virksomheden. En lav dækningsgrad kan gøre det svært for virksomheden at dække sine faste omkostninger og kan resultere i økonomiske udfordringer.
For at forbedre en lav dækningsgrad kan virksomheden reducere sine variable omkostninger eller øge prisen på sine varer eller ydelser.
Mens dækningsgraden bruges i produktionsvirksomheder til at måle, hvor meget af omsætningen der er tilbage til at dække faste omkostninger, bruges bruttoavanceprocenten i handelsvirksomheder. Bruttoavanceprocenten viser forskellen mellem indkøbspris og salgspris som en procentdel af salgsprisen.
Variable omkostninger er de omkostninger, der direkte kan tilskrives produktionen eller salget af en vare. Dette inkluderer f.eks. råvarer, fragt og emballage. Disse omkostninger varierer med produktionens eller salgets omfang og skal trækkes fra omsætningen for at finde dækningsbidraget.
Dækningsbidraget hjælper virksomheden med at forstå, hvor meget den tjener på hver solgt vare efter de variable omkostninger. Det er nyttigt til at sammenligne forskellige produkter og prioritere de mest rentable varer. Dækningsbidraget viser også, om der er tilstrækkelige midler til at dække de faste omkostninger.
Nej, dækningsgrad og dækningsbidrag viser, hvor meget af omsætningen der er til at dække de faste omkostninger, men de siger ikke noget om virksomhedens samlede overskud. For at finde overskuddet skal de faste omkostninger også trækkes fra dækningsbidraget.
Overskuddet kan bruges til at dække tidligere underskud, investere i virksomheden, udbetale løn eller øge egenkapitalen. Beslutningen om, hvad overskuddet skal bruges til, afhænger af virksomhedens mål og økonomiske situation.
Mandag-fredag kl. 09-16
+45 70 20 41 61
© Nemadvokat 2024
CVR nr.: 33 38 30 53
Stationsparken 26. 2., 2600 Glostrup
© Nemadvokat 2024