Opret firma

Opret firma

Drømmer du om at oprette dit eget firma og springe ud i livet som iværksætter, så er en enkeltmandsvirksomhed muligvis den rigtige løsning. I denne artikel finder du praktisk information om, hvordan du opretter et firma – og hvordan du vælger den rigtige virksomhedsform.

Leder du efter hvordan vi kan hjælpe dig med selskabsstiftelse? KLIK HER

 

Når du opretter dit eget firma, får du mulighed for at springe ud i livet som iværksætter. Der er flere forskellige former for virksomheder og selskaber, du kan oprette, men enkeltmandsvirksomheden er blandt de nemmeste at starte.

I denne artikel får du mere at vide om, hvordan du opretter dit eget firma med udgangspunkt i enkeltmandsvirksomheden. Du får også praktisk information omkring, hvad der karakteriserer de øvrige virksomhedsformer, så du er sikker på, at du vælger den rigtige. Det er ikke altid, at enkeltmandsvirksomheden er den rigtige virksomhedsform at stifte.

 

Hvorfor oprette en enkeltmandsvirksomhed?

Det nemmeste og mest simple form for firma, du kan oprette, er en enkeltmandsvirksomhed. Her stilles der ikke krav omkring indskudskapital, hvorfor det er den, der er hurtigst at komme i gang med.

Du kan enten vælge at oprette dit firma selv eller at hyre en advokat til at gøre det for dig. Vælger du sidstnævnte mulighed, betaler du udelukkende for stiftelsesdokumenter og registrering, når du opretter dit firma.

Når du opretter dit firma som en enkeltmandsvirksomhed, forpligter du dig til at bogføre i overensstemmelse med det, der fremgår af bogføringsloven. Det betyder blandt andet, at der skal udarbejdes et skatteregnskab for virksomheden.

Modsat mange andre selskabstyper, forpligter du dig hverken til at udarbejde et årsregnskab eller lade det blive revideret af en revisor. Du kan derfor selv stå for at bogføre dine posteringer, hvorfor det er en billig måde at oprette et firma på.

Du skal dog være særligt opmærksom på, at du hæfter personligt, når du driver en enkeltmandsvirksomhed. Det betyder, at du – i modsætning til kapitalselskaber, der opererer med begrænset hæftelse – personligt hæfter for virksomhedens forpligtelser.

Opstår der gæld i virksomheden, som du ikke er i stand til at betale, kan dine kreditorer stille krav om, at du hæfter med din personlige formue eller ejendele. Ønsker du ikke at hæfte med din personlige forme, bør du overveje at oprette et anpartsselskab eller aktieselskab i stedet.

 

Fordele ved en enkeltmandsvirksomhed:

  • Det er nemt at oprette dit firma.
  • Hvis der er underskud i virksomheden, kan dette dækkes af din eller din ægtefælles indkomst.
  • Der er ingen lovkrav omkring revision og offentliggørelse af årsregnskab.
  • Der skal ikke indskydes startkapital.

 

Ulemper ved en enkeltmandsvirksomhed:

  • Du hæfter personligt, hvis der opstår gæld i virksomheden.
  • Du kan ikke få en partner med i ejerkredsen.
  • Du kommer hurtigt til at betale topskat, hvis der er et stort overskud i virksomheden.
  • Det kan blive dyrt at overføre en enkeltmandsvirksomhed i forbindelse med generationsskifte.

 

Hvordan opretter jeg et firma?

Det er ikke specielt kompliceret at oprette et firma, hvis du vælger en enkeltmandsvirksomhed. Hvis du ikke føler dig tryg ved det, kan du få en advokat til at klare det praktiske og juridiske for dig. På den måde kan du have ro i maven og være sikker på, at du kommer godt fra start.

Hvis du selv vil stå for at oprette dit firma, følger her en udførlig guide til, hvordan du gør. Det er gratis, og du kan komme i gang i løbet af kort tid, såfremt de informationer, du indsender, er retvisende.

Opret firma ved at følge denne fremgangsmåde:

  1. Gå til Virk.dk og vælg “Start virksomhed”.
  2. Klik på “Start selvbetjening” og log på med NemID.
  3. Acceptér betingelserne.
  4. Vælg den virksomhedsform, du ønsker at starte.
  5. Udfyld oplysningerne.
  6. Indsend din anmodning til Erhvervsstyrelsen.

Det er er forholdsvist simpelt at registrere en enkeltmandsvirksomhed, men du bør være sikker på, at de informationer, du indsender, er korrekte. Hvis ikke det er tilfældet, vil din registrering ikke blive godkendt, hvorfor du skal starte forfra.

Det tager typisk 1-2 uger, fra du har indsendt din anmodning om at oprette firma, før du modtager dit CVR-nummer. Hvis oplysningerne ikke er udfyldt korrekt, tager det længere tid, da du skal igennem de forskellige trin én gang til.

Opret firma med NEMADVOKAT
Nemt, hurtigt og sikkert
Se priser

 

Har du i forvejen en PMV?

Hvis du har en personligt ejet mindre virksomhed (PMV) i forvejen, skal du omdanne den, såfremt du ønsker at stifte en enkeltmandsvirksomhed i stedet. Du kan ikke have både en personlig ejet mindre virksomhed og en enkeltmandsvirksomhed på samme tid.

Når du skal omdanne din personligt ejet mindre virksomhed til en enkeltmandsvirksomhed, foregår det via Erhvervsstyrelsens hjemmeside. Din virksomhed beholder det samme CVR-nummer, og det er værd at være opmærksom på, at du ikke skal betale moms af den omsætning, der har været forud for omdannelsen.

 

Hvilke andre virksomhedsformer kan jeg oprette?

Du bør ikke oprette et firma, før du har overvejet grundigt, hvilken virksomhedsform der er den korrekte. Selvom det er nemt at oprette en enkeltmandsvirksomhed, er det ikke nødvendigvis den bedste løsning i dit tilfælde.

Det er derfor vigtigt, at du tager stilling til, hvilken type virksomhed der er mest fordelagtig i forhold til den virksomhed, du vil stifte. Der findes mange forskellige virksomhedsformer, og der er fordele og ulemper forbundet med alle sammen. De mest populære virksomhedstyper i Danmark er disse:

 

Personlige virksomheder

 

Kapitalselskaber

Når du vælger virksomhedstype, er det essentielt, at du er bekendt med de faktorer, der definerer de forskellige typer. Sæt dig grundigt ind i tingene, før du opretter dit firma, hvis du vil sikre, at du kommer godt fra start.

Nogle af de forhold, der varierer, er eksempelvis følgende:

  • Risiko og hæftelse
  • Forpligtelser og ansvar
  • Regnskabsregler
  • Juridiske dokumenter
  • Indskudskapital

Læs mere om de forskellige virksomhedstyper og selskabsformer her.

 

Hvilken virksomhedsform skal jeg vælge?

Når du vælger at oprette et firma, er det fordi, du ønsker at købe og sælge varer eller ydelser. Det er ikke alle brancher, der er lige risikobetonede, men i nogle brancher, vil der være større sandsynlighed for, at du ender i gæld.

Hvis du planlægger at bevæge dig ind i en branche, hvor du har en fornemmelse af, at du kan risikere, at gælden overstiger overskuddet, bør du ikke stifte en personlig virksomhed som eksempelvis enkeltmandsvirksomheden.

I stedet bør du vælge et kapitalselskab, hvor der er begrænset hæftelse. Når du vælger denne form for virksomhed, skal du indskyde en startkapital, som du hæfter med – du hæfter altså ikke med din personlige formue. Startkapitalen i kapitalselskaber er følgende:

  • Anpartsselskab (ApS): 40.000 kr.
  • Aktieselskab (A/S): 400.000 kr.

Du har mulighed for at indskyde værdier i form af aktiver, hvorfor startkapitalen ikke nødvendigvis skal udgøres af kontanter. Hvis det er tilfældet, bør du sørge for at få en revisor til at hjælpe med at godkende indskuddet.

Det er nødvendigt med en revisors godkendelse, da du skal være sikker på, at værdien af aktiverne stemmer overens med virkeligheden.

Opret ApS, her.

Opret firma med NEMADVOKAT
Nemt, hurtigt og sikkert
Se priser

 

Er det nødvendigt at oprette et firma?

Hvis du har intentioner om at omsætte for mere end 50.000 kr. i løbet af 12 måneder, er det nødvendigt, at du opretter et firma og lader dig momsregistrere. Det skyldes, at alle virksomheder, der sælger for mere end 50.000 kr. er momspligtige.

Såfremt du ikke planlægger at omsætte for mere end 50.000 kr., kan du i princippet godt lade være med at oprette et firma og i stedet angive dine indtægter som en B-indkomst. Dog skal du være opmærksom på, at du skal registrere et firma og lade dig momsregistrere, hvis du omsætter for mere.

Herudover bør du overveje, hvilket signal det sender til dine kunder, hvis du ikke har dit eget CVR-nummer og er momsregistreret. Hvis du planlægger at sælge dine produkter eller ydelser til andre virksomheder, skal du være klar over, at de kan trække momsen fra. Det bliver altså ikke dyrere for dem, selvom du har oprettet et firma, der er momsregistreret.

 

Ejere og ledelse i en enkeltmandsvirksomhed

Hvis du stifter en enkeltmandsvirksomhed, bør du være klar over, at der kun kan være én ejer. Det er altså ikke denne virksomhedsform, der er mest fordelagtig, hvis du planlægger at stifte en virksomhed sammen med én eller flere partnere.

I stedet kan du overveje at stifte et kapitalselskab eller et interessentskab. Et interessentskab minder på mange måder om en enkeltmandsvirksomhed bortset fra, at der minimum skal være to ejere.

Der kan godt ansættes medarbejdere i en enkeltmandsvirksomhed på samme måde, som det er tilfældet med et kapitalselskab eller et interessentskab. Hvis medarbejderen skal handle på vegne af virksomheden, er det dog nødvendigt, at der udarbejdes en fuldmagt.

 

Skal jeg bruge en advokat, når jeg opretter virksomhed?

Der er ingen krav til, at du bruger en advokat, når du opretter en virksomhed. I mange tilfælde kan du oprette en personlig virksomhed selv, hvis du føler dig tryg ved det. Dog kan det alligevel være en god idé at hyre en advokat til at stå for at oprette virksomheden, hvis du vil være sikker på, at alle informationer udfyldes korrekt.

Dette gør sig i særdeleshed gældende, hvis du planlægger at stifte et kapitalselskab. Her stilles der krav til forskellige juridiske dokumenter, der skal vedhæftes i forbindelse med oprettelsen af dit firma. Hvis ikke disse er udfyldt korrekt, vil din ansøgning blive afvist.

 

Skal vi hjælpe dig med at oprette firma?

Hos NEMADVOKAT har vi hjulpet mere end 18.000 danske virksomheder med at komme godt fra start. Vi står klar til at rådgive dig gennem hele processen, uanset hvor langt du er i beslutningen omkring virksomhedsform.

Få rådgivning i forhold til at vælge den rigtige virksomhedsform, så du kan koncentrere dig om at drive din virksomhed. Vi står for alt det praktiske i forbindelse med at oprette firmaet og indsende de korrekte oplysninger og juridiske dokumenter.

Opret firma med NEMADVOKAT
Nemt, hurtigt og sikkert
Se priser
Læs også