5. september 2024

Lukning af virksomhed

Konkursbegæring

En konkursbegæring er en skriftlig anmodning til skifteretten om at erklære en insolvent virksomhed konkurs. Begæringen kan indgives af virksomheden selv eller af en kreditor, der skal stille sikkerhed for omkostningerne. Efter konkursbehandlingen fordeles virksomhedens aktiver mellem kreditorerne.

Indhold

Mads Lykke Hansen

Mads Lykke Hansen

Advokat, Afdelingsansvarlig for Erhverv

Lukning af virksomhed

Hvad er en konkursbegæring?

En konkursbegæring er en skriftlig anmodning om at få en virksomhed erklæret konkurs. Dette sker ved at indlevere en begæring til skifteretten, som derefter vurderer, om virksomheden skal tages under konkursbehandling. Når en virksomhed erklæres konkurs, mister den retten til at disponere over sine aktiver, som i stedet fordeles mellem kreditorerne.

Krav om insolvens

For at en virksomhed kan erklæres konkurs, skal den være insolvent. Insolvens betyder, at virksomhedens gæld overstiger dens aktiver, og at den ikke er i stand til at betale sine kreditorer. Er virksomheden derimod solvent, men ønskes opløst, sker dette gennem enten opløsning ved betalingserklæring eller likvidation, afhængigt af om der er gæld.

Hvem kan indgive en konkursbegæring?

Konkursbegæringen kan indgives af både skyldneren selv (egenbegæring) eller af en kreditor (kreditorbegæring). Hvis det er en kreditor, der indgiver begæringen, kræver det, at kreditor kan stille sikkerhed for omkostningerne ved konkursbehandlingen.

Egenbegæring

En egenbegæring er, når virksomheden selv indgiver konkursbegæringen. Dette kan ske, hvis virksomheden efter en betalingsstandsning ikke har været i stand til at skaffe den nødvendige kapital for at fortsætte driften. Når egenbegæringen er indgivet, afholdes et retsmøde, hvor virksomhedens økonomiske situation bliver gennemgået.

Kreditorbegæring

Når en kreditor indgiver en konkursbegæring, skal vedkommende kunne dokumentere sit krav og stille sikkerhed for omkostningerne ved konkursbehandlingen. Efter indgivelsen af en kreditorbegæring indkalder skifteretten til et retsmøde, hvor det besluttes, om skyldneren skal erklæres konkurs.

Fordeling af konkursbo

Efter konkursbegæringen er behandlet, fordeles virksomhedens aktiver mellem kreditorerne. Skifteretten afgør, hvordan denne fordeling skal foregå. Hvis aktiverne ikke dækker alle kreditorernes krav, vil gælden fortsat eksistere efter konkursen.

Hvad koster en konkursbegæring?

En konkursbegæring indgivet af virksomheden selv koster typisk 500 DKK i retsafgift. Hvis det er en kreditor, der indgiver begæringen, er afgiften 750 DKK. Derudover kan der komme udgifter til advokat og revisor.

Mads Lykke Hansen

Tag en snak med Mads

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning