5. september 2024

Lukning af virksomhed

Rekonstruktion

En rekonstruktion har til formål at redde et økonomisk presset selskab fra konkurs ved at genetablere dets økonomiske sundhed. Dette sker i samarbejde med skifteretten og kreditorerne, hvor der ofte forhandles om udsættelse eller nedsættelse af gæld, eller der sælges dele af virksomheden for at frigøre midler.

Indhold

Mads Lykke Hansen

Mads Lykke Hansen

Advokat, Afdelingsansvarlig for Erhverv

Lukning af virksomhed

Hvad er en rekonstruktion?

En rekonstruktion, tidligere kendt som betalingsstandsning, er en proces, hvor et insolvent selskab forsøges genoprettet, så det igen kan blive solvent. En rekonstruktion kan iværksættes af enten selskabet selv eller af en kreditor, og processen styres af en advokat (rekonstruktør) og en revisor (regnskabskyndig tillidsmand), som udpeges af skifteretten.

Hvordan foregår en rekonstruktion?

Når skifteretten beslutter at igangsætte en rekonstruktion, udpeges en rekonstruktør og en regnskabskyndig tillidsmand. Herefter afholdes et planmøde med kreditorerne, hvor en overordnet plan for rekonstruktionen fremlægges og stemmes om. Vedtages planen, arbejdes der videre på at redde selskabet. Hvis ikke planen godkendes, vil selskabet typisk blive erklæret konkurs.

Hvordan anmoder man om rekonstruktion?

For at anmode om en rekonstruktion skal du sende en skriftlig anmodning til skifteretten i den retskreds, hvor selskabet hører til. Anmodningen skal indeholde oplysninger om selskabet, årsagen til rekonstruktionsanmodningen, samt forslag til rekonstruktør og tillidsmand. Hvis selskabet selv anmoder om rekonstruktion, skal der vedlægges en oversigt over kreditorer og selskabets økonomi.

Kan et selskab under rekonstruktion erklæres konkurs?

Mens et selskab er under rekonstruktion, kan det ikke samtidig erklæres konkurs. Dog er det muligt at indgive både konkurs- og rekonstruktionsbegæring samtidig. I sådanne tilfælde vil konkursbegæringen først blive behandlet, når rekonstruktionen afsluttes. Hvis rekonstruktionsplanen vedtages og godkendes af skifteretten, bortfalder konkursbegæringen.

Hvad sker der hvis en rekonstruktion afvises?

Hvis skifteretten eller kreditorerne afviser en rekonstruktionsplan, og selskabet selv har anmodet om rekonstruktionen, vil der automatisk blive indledt en konkursbehandling. Hvis det derimod er en kreditor, der har anmodet om rekonstruktionen, og denne afvises, vil sagen ikke automatisk overgå til konkurs, medmindre der også er indgivet en konkursbegæring samtidig.

Mads Lykke Hansen

Tag en snak med Mads

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning