5. september 2024

Lukning af virksomhed

Insolvent

At være insolvent betyder, at din virksomhed ikke har tilstrækkelige midler til at betale sine kreditorer. Dette kan føre til alvorlige økonomiske udfordringer og i sidste ende en potentiel konkurs. Hvis din virksomhed erklæres insolvent, kan det give en midlertidig pause fra krav om betaling, hvilket giver dig tid til at få styr på økonomien.

Indhold

Mads Lykke Hansen

Mads Lykke Hansen

Advokat, Afdelingsansvarlig for Erhverv

Lukning af virksomhed

Hvad betyder det at være insolvent?

Når en virksomhed er insolvent, betyder det, at den ikke har nok midler til at betale sine gældsforpligtelser. Hvis du som virksomhedsejer oplever vanskeligheder med at betale dine regninger, kan du anmode fogedretten om at blive erklæret insolvent. Hvis fogedretten vurderer, at din virksomhed ikke har tilstrækkelige aktiver, kan den udstede en insolvenserklæring. Denne erklæring beskytter dig midlertidigt mod krav fra kreditorerne i op til seks måneder.

Teknisk insolvens vs. egentlig insolvens

Der findes to former for insolvens: teknisk insolvens og egentlig insolvens. Teknisk insolvens opstår, når en virksomhed teoretisk set ikke kan dække alle sine forpligtelser, hvis de skulle indfries med det samme, men den kan stadig betale sin gæld løbende. Egentlig insolvens betyder derimod, at virksomheden ikke har midler nok til at dække sine gældsforpligtelser, hvilket kan føre til konkurs.

Hvordan bliver man erklæret insolvent?

For at blive erklæret insolvent, kan du som virksomhedsejer ansøge fogedretten, som vil vurdere, om din økonomiske situation berettiger en insolvenserklæring. Hvis du erklæres insolvent, vil du få en midlertidig beskyttelse mod krav fra kreditorer i en periode på seks måneder. Dette kan give dig mulighed for at få styr på din økonomi uden konstant pres fra kreditorerne.

Hvad sker der i fogedretten?

I fogedretten vurderes det, om din virksomhed er insolvent. Hvis fogedretten finder, at du ikke har tilstrækkelige midler til at betale dine kreditorer, udstedes en insolvenserklæring. Formålet med mødet i fogedretten er at finde en løsning på, hvordan gælden kan afdrages. Selve mødet er ofte kortvarigt og varer typisk 5-10 minutter.

Hvad sker der efter mødet?

Efter en insolvenserklæring er udstedt, kan dine kreditorer ikke kræve betaling fra dig i en periode på seks måneder. Dette giver dig en midlertidig pause til at få styr på din økonomi. Hvis din økonomiske situation forbedres i denne periode, skal du bruge de nye midler til at betale dine kreditorer.

Særlige regler ved gæld til det offentlige

Hvis din virksomhed skylder penge til det offentlige, gælder der særlige regler. Det offentlige bruger SKATs inddrivelsescenter, og du kan derfor blive indkaldt af SKAT, selvom du er erklæret insolvent af fogedretten. Det er vigtigt at være opmærksom på, at en insolvenserklæring ikke nødvendigvis beskytter dig mod krav fra det offentlige.

Mads Lykke Hansen

Tag en snak med Mads

Hurtigt svar
Gratis formøde
Personlig rådgivning