Ægtepagt og særeje

Hvad er en ægtepagt, hvem kan få gavn af en, og hvad koster det?
Har du noget helt bestemt, du gerne vil kunne beholde, hvis du skulle blive skilt? Eller har du eller din ægtefælle en betydelig gæld? Så kan en ægtepagt om særeje være løsningen.

Med en ægtepagt kan du blandt andet sikre dig og din ægtefælle økonomisk. Du får mulighed for selv at bestemme, hvordan din formue skal fordeles i tilfælde af skilsmisse.

Læs videre, og få mere information om: Ægtepagt og særeje, hvornår det kan være en god idé, deling af pensioner, hvad der kan gøres til særeje og prisen på en ægtepagt.

ægtepagt

Få hjælp til din ægtepagt i dag
DKK 2.500
start nu

inkl. moms

Oprettelse af ægtepagt

Gør det nemt med NEMADVOKAT. Vi tager os af alt det praktiske, så du er sikret en juridisk korrekt ægtepagt. Du får:

 • Rådgivning
 • Udarbejdelse af ægtepagt
 • Tinglysning af ægtepagt
 • Afslutning af sagen

Pris: 2.500 kr.

Vores advokater hjælper dig igennem hele processen. Du får rådgivning om de forskellige typer særeje, og hvordan din ægtepagt udarbejdes optimalt ud fra dine behov og ønsker. Har du spørgsmål? Ring til os på tlf. 70 20 41 61. Vi besvarer dine spørgsmål gratis.

 

Hvad er en ægtepagt?

En ægtepagt regulerer den formueordning, der skal være gældende i ægteskabet. Hvis I ikke får lavet en ægtepagt, er der fælleseje i ægteskabet – også kaldet formuefællesskab.

Fælleseje omfatter alt, hvad I hver især ejer ved ægteskabets indgåelse, og senere hen erhverver jer. I råder hver især over jeres egen formue, og hæfter også for jeres egen gæld.

Ganske kort fortalt gør en ægtepagt om særeje det klart, hvem der ejer hvad i ægteskabet. Det vil sige, at I hver især bliver registrerede ejere af hver jeres formue og værdier.

Det er sjældent særligt indgribende at lave en ægtepagt. I kan betragte det som et redskab til at undgå kontroverser og i værste tilfælde skifteretssager, hvis I bliver skilt.

 

Hvad er særeje?

Særeje er en formueordning i et ægteskab, der giver begge ægtefæller mulighed for at sikre sig retten til en bestemt ting eller en bestemt del af sin formue i tilfælde af skilsmisse.

Der er flere måder at oprette særeje på. Du kan eksempelvis oprette særeje på bestemte aktiver såsom fast ejendom, en bil, en båd, arvestykker eller på en bestemt opsparing.

Vi rådgiver dig om den mest optimale type særeje, der egner sig bedst til dine behov. Det kan eksempelvis være fuldstændigt særeje, skilsmissesæreje eller kombinationssæreje.

 

Hvad kan gøres til særeje?

Man kan gøre rigtig meget til særeje. Der er dog visse undtagelser, hvorfor det anbefales at få professionel rådgivning. Her er nogle overordnede eksempler på særeje:

 • Alt hvad I hver især ejer, og erhverver jer i fremtiden
 • Alt det I hver især ejede, inden I indtrådte i et ægteskab
 • Bestemte ejendele og beløb fx en bil eller indskud til et hus
 • Gæld fx studiegæld eller en gæld til en specifik kreditor

 

Hvorfor lave en ægtepagt?

En ægtepagt kan være relevant, hvis:

 • Der er stor forskel i jeres formuer
 • Hvis den ene er virksomhedsejer
 • Hvis den ene arver et større beløb
 • Hvis I vil dele pensionsopsparinger

Tryk på ‘læs mere’ for et uddybende afsnit om hvert punkt

Ægtepagt om deling af pensioner

Har I indbetalt til jeres fælles pension i den enes navn? Siden 2007 har det nemlig været nødvendigt med en ægtepagt, hvis jeres pensioner skal deles mellem jer ved skilsmisse.

Ægtefæller deler ikke pensioner ved skilsmisse. Ratepensioner og kapitalpensioner er nemlig ikke fælleseje, og tilhører kun personen, i hvis navn opsparingen er foretaget.

Hvis I ønsker at jeres pensionsopsparing skal deles mellem jer i tilfælde af skilsmisse, er det som udgangspunkt nødvendigt at få lavet en ægtepagt om pensionsdeling.

Dette kan især være relevant, hvis I begge indbetaler til pension i den enes navn, eller hvis I ikke ønsker, at den ene skal være ringere stillet end den anden ved skilsmisse.

ægtepagt

Få hjælp til din ægtepagt i dag
DKK 2.500
start nu

inkl. moms

Tinglysning af ægtepagt

Det er vigtigt, at du kender til tinglysning. Ægtepagt og tinglysning går nemlig hånd i hånd, da ægtepagten først er gyldig, når den er tinglyst i tinglysningssystemet.

Vores advokater hjælper dig med at udarbejde din ægtepagt. Tinglysning sørger vi også for. I den forbindelse vil Tinglysningsretten opkræve et tinglysningsgebyr på 1.660 kr.

En sådan tinglysningsafgift opkræves, uanset hvordan du vælger at tinglyse ægtepagten. Det tager typisk 2 uger, før tinglysningen er færdigbehandlet hos Tinglysningsretten.

 

Ægtepagt eksempel

Tryk på ‘læs mere’, og se 3 eksempler på særeje.

 

Ægtepagt pris

Hvad koster en ægtepagt? Vores pris på ægtepagt om særeje starter fra 2.500 kr. inkl. moms. Vi kan ikke give en endegyldig pris for ægtepagt, da omfang og behov varierer.

Ring gratis ind til os i dag på tlf. 70 20 41 61, så vi kan få afklaret eventuelle spørgsmål. Vi vil forsøge at komme med et konkret tilbud og pris, når vi kender dine behov og ønsker.

Bemærk venligst, at der i tillæg til vores honorar må påregnes et tinglysningsgebyr til Tinglysningsretten på 1.660 kr. Tinglysning er nødvendigt for en ægtepagt.

Du bør være bekendt med de risici, der følger med at få lavet en ægtepagt gratis. På nettet findes der et hav af udbydere, der reklamerer med ting som ”ægtepagt gratis skabelon”, ”ægtepagt formular gratis” og ”ægtepagt særeje skabelon”.

Disse eksempler kan være gode til inspiration, men vær opmærksom på, at man skal være påpasselig med at udfylde dem og derefter tro, at de sikrer dig og din formue på bedst vis.

 

Ophævelse af ægtepagt

Hvordan ophæver man en ægtepagt? Hvis I har ombestemt jer, og I gerne vil have, at der gælder formuefællesskab i jeres ægteskab, kan det sagtens lade sig gøre.

Det gøres ved at oprette en ny ægtepagt om formuefællesskab. Dette gælder både for en ægtepagt med fuldstændigt særeje og en ægtepagt med kombinationssæreje.

Både du og din ægtefælle skal være enige herom, uanset om ægtepagten kun giver rettigheder eller forpligtelser til én af ægtefællerne. Den nye ægtepagt skal også tinglyses.

 

Lad NEMADVOKAT hjælpe dig

Få hjælp fra en kompetent og erfaren advokat. Ægtepagt og særeje er et indviklet emne inden for jura, hvorfor det anbefales at få professionel rådgivning. Vores kompetente advokater har stor erfaring med udarbejdelse af ægtepagt og særeje.

Vi rådgiver dig om din ægtepagt online, og sørger for at rådgive efter dine ønsker og behov,  så du kan træffe det mest optimale valg af særeje. Ring til os lige nu tlf. 70 20 41 61, og hør mere. Husk – det koster ikke noget at spørge.

 

11 typiske spørgsmål

Hvordan deles pensionsopsparinger?
Det kan du ved at oprette en ægtepagt. Pension er nemlig ikke fælleseje, selvom man har formuefællesskab. Derfor kræves det, at du får oprettet en pensionsægtepagt, hvis du ønsker deling af pension ved skilsmisse.

Bortfalder ægtepagt ved skilsmisse?
Når alle betingelserne i ægtepagten er opfyldt, har ægtepagten ikke længere nogen effekt. Hvis du skal giftes med en ny person, og gerne vil have en ægtepagt, skal du få lavet en ny. En ægtepagt gælder nemlig udelukkende for de to ægtefæller, der har skrevet under på den.

Hvor tinglyses ægtepagt?
En ægtepagt skal tinglyses før den er gyldig. Tinglysning sker via Tinglysningsretten, og vi sørger selvfølgelig for at hjælpe dig med tinglysning af din ægtepagt.

Hvordan laver man ægtepagt?
Det anbefales at søge hjælp hos en professionel rådgiver, som kan rådgive dig om, hvilken type særeje, der egner sig bedst til dine ønsker og behov. Derefter udformes aftalen, som skal underskrives af begge ægtefælle. Endeligt skal ægtepagten tinglyses, således den er gyldig.

Hvornår er ægtepagt gyldig?
Det er den ved tinglysning. Ægtepagt om særeje skal nemlig tinglyses, før den er juridisk gyldig. Derudover skal begge ægtefæller skrive under på ægtepagten. Vi hjælper dig selvfølgelig med tinglysning af ægtepagt.

Hvad koster ægtepagt?
Det er meget forskelligt, hvad en ægtepagt koster. Prisen på ægtepagten afhænger af omfanget og dine ønsker. Ring ind til os på tlf. 70 20 41 61, så vi kan give et estimat på din ægtepagt. Pris og kompetence hænger tit sammen, og det kan være en rigtig god idé at få hjælp til ægtepagt. Gratis eksempler på ægtepagt kan være risikofyldte at følge, da de ikke er skræddersyet til lige netop din situation og behov.

Hvorfor lave en ægtepagt?
Der er mange forskellige grunde til at lave en ægtepagt. Hvis man gerne vil sikre hele eller dele af sin formue eller nogle af sine værdier, kan en ægtepagt være en mulig løsning.

Hvordan slettes ægtepagt?
Du kan ikke slette en ægtepagt, men du kan omgå den ved at oprette en ny ægtepagt om formuefællesskab. Dette kan gøres med alle typer særeje. Det kræver dog at begge ægtefæller er enige om denne beslutning, og den nye ægtepagt bliver tinglyst og registreret i personbogen.

Hvad indeholder en ægtepagt?
En ægtepagt indeholder typisk en form for særeje f.eks. delvist særeje, fuldstændigt særeje, kombinationssæreje, skilsmissesæreje osv. Ægtepagten indeholder kort sagt en beskrivelse af, hvem der ejer hvad, som særeje ved ægteskab.

Er ægtepagter offentlige?
Nej, en ægtepagt er ikke offentlig tilgængelig.

Ophæves ægtepagt ved skilsmisse? / Ophævelse af ægtepagt
Når alle betingelserne i ægtepagten er opfyldt, har ægtepagten ikke længere nogen effekt. Hvis du skal giftes med en ny person, og gerne vil have en ægtepagt, skal du få lavet en ny. En ægtepagt gælder nemlig udelukkende for de to ægtefæller, der har skrevet under på den.

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? Ring til 70 20 41 61 nu – så hjælper vi dig. Husk – det koster ikke noget at spørge!

Få hjælp til din ægtepagt i dag
DKK 2.500
start nu

inkl. moms