Skal du stifte et IVS eller ApS?

Er du i tvivl, om du skal stifte et iværksætterselskab eller et anpartsselskab? Så læs med her. Du får et overblik over forskellene på de to selskabsformer, som kan hjælpe dig på rette vej i din beslutning.

 

Forskellen på et IVS og et ApS

Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad forskellen på de forskellige selskabsformer er. Rent driftsmæssigt er der ikke den store forskel på et ApS og et IVS, og begge selskabsformer er underlagt årsregnskabsloven og selskabsskatteloven.

Den væsentligste forskel på et iværksætterselskab og et anpartsselskab er kravet til startkapitalen.

Hvis du ønsker at stifte et ApS, skal du skyde 50.000 kr. ind i selskabet. Denne startkapital sikrer dine investorer og leverandører en vis sikkerhed, men samtidig kan det være svært og tidskrævende at anskaffe sig et sådant beløb som iværksætter.

Hvis du derimod ønsker at stifte et IVS, kan du gøre det med kun 1 kr. Hertil skal det nævnes, at du er forpligtet til at spare 25% af selskabets årlige overskud op, indtil en kapital på 50.000 kr. er nået – ligesom ved et anpartsselskab. Dette kan være en hurtigere og nemmere løsning for en iværksætter, der ikke har adgang til 50.000 kr. til et ApS her og nu. Stifter du først et IVS, kan du senere omdanne det til et ApS, så snart kapitalkravet om 50.000 kr. er opnået.  

Læs mere om IVS og ApS HER

 

Hvilken selskabsform skal du vælge?

Når du står over for at vælge mellem at skulle stifte et IVS og et ApS, er der en række overvejelser, du bør gøre dig. Du bør vurdere markedet og dets forventninger til dit selskab, herunder kundernes, forretningspartneres, leverandørers og investorers syn på dit selskab.

Hvis du vurderer, at de forskellige interessenter har store forventninger til dit selskab, og hvordan det fremstår, kan du overveje at stifte et ApS. Det skyldes, at et anpartsselskab skal stiftes med en startkapital på mindst 50.000 kr., som giver selskabets interessenter en tryghed og sikkerhed i tilfælde af misligholdte gældsforpligtelser.

Hvis du derimod har vurderet, at selskabets interessenter ikke stiller store krav til, hvordan selskabet skal fremstå udadtil, kan du overveje at stifte et IVS. Det skyldes selskabsformens lave krav til startkapitalen, som kan være mellem 1 kr. og 49.999 kr.

Derudover bør du overveje, hvor risikofyldt branchen er. Jo større risiko – jo større sandsynlighed for, at fremtidige samarbejdspartnere vil sætte krav til selskabsformen og kapitalen. Det betyder, at du kan komme ud for, at en samarbejdspartner eksempelvis kun vil indgå et samarbejde med anpartsselskaber, der har en kapital på minimum 80.000 kr.

Som en sidste bemærkning kan du ved at stifte et ApS signalere, at du selv er villig til at løbe en finansiel risiko for dit selskab, og samtidig brænder for at få succes. Det kan være med til at overbevise fremtidige samarbejdspartnere om at indgå et samarbejde med dig.