X Covid-19: Vi holder åben som normalt, og ser frem til at hjælpe dig.
Artikel af NEMADVOKATArtikel af NEMADVOKAT

Skal du købe virksomhed?

Ved køb af virksomhed bør du foretage en grundig research af den virksomhed, som du er interesseret i at købe. Denne proces er omfattende, og der er adskillelige forhold, som du skal være opmærksom på. Derfor kan det være en god idé at søge professionel rådgivning hos eksempelvis en erhvervsadvokat. Dermed sikrer du, at alle vigtige forhold er gennemgået, så du kan sikre dig den bedst mulige handel.     

 

Fordele ved køb af virksomhed

Ved at købe en eksisterende virksomhed kan du med det samme have adgang til eksempelvis kunder, værdifulde medarbejdere og leverandører – alt sammen mens du har indtjening fra start af. Herefter kan du have mulighed for at ændre på forskellige procedure og fremgangsmåder i virksomheden, som kan være med til at øge indtjeningen og positionere virksomheden bedre i markedet.

 

Inden du køber

Det kan være en rigtig god idé at søge professionel rådgivning i forbindelse med køb af virksomhed. En selskabsadvokat kan eksempelvis gennemgå due diligence, som er en række undersøgelser af forskellige aspekter af virksomheden, såsom virksomhedens regnskaber og samarbejdsaftaler. Derudfra kan det vurderes, hvor godt virksomheden er skruet sammen.   

 

Hensigtserklæring

Køber og sælger underskriver normalt en hensigtserklæring, som ikke er juridisk bindende, men den fungerer som en midlertidig købsaftale. Her har du som køber mulighed for at undersøge virksomheden i en due diligence. Dermed kan du som køber få et overblik over virksomhedens forhold, og hvordan den er skruet sammen.

 

Overdragelsesformer

Ved køb af virksomhed, bør du overveje, hvilken overdragelsesform der skal anvendes. Man kan enten få overdraget en virksomhed via aktivoverdragelse eller aktieoverdragelse.

Hvis aktivoverdragelse benyttes, køber du virksomhedens aktiver, såsom driftsmidler, varelager, fast ejendom og goodwill. Hvis du derimod benytter aktieoverdragelse, så køber du virksomhedens kapitalandele, som oftest er anparter eller aktier.

Det kan være en god idé at søge advokathjælp til køb af virksomhed, da begge metoder er omfattet af forskellige juridiske såvel som skattemæssige forhold.

 

Overdragelsesaftale

Når I har forhandlet aftalen på plads, er næste trin at få udfærdiget en overdragelsesaftale. Afhængig af overdragelsesformen, kan en kontrakt eksempelvis indeholde:

  • De aktiver og passiver, som indgår i handlen
  • Købesummens størrelse, betalingsfrister og betalingsplan
  • Sikring af betaling til sælger
  • Garantier, forbehold og fraskrivelser
  • Aftaler, ansættelsesvilkår og overenskomster for virksomhedens ansatte
  • Plan for informering af samarbejdspartnere

 

Bemærk at det ikke er usædvanligt, at der står angivet flere eller andre punkter i kontrakten.

 

Lad NEMADVOKAT hjælpe dig

NEMADVOKATs selskabsadvokater har megen erfaring inden for køb og salg af virksomheder. Vores erfarne og kompetente erhvervsadvokater sikrer dig de bedst mulige forhold. Samtidig får du rådgivning om alle aspekter inden for køb af virksomhed, så du er sikret på bedste vis. Køb af virksomhed er en omfattende proces, hvor der skal være styr på en række forskellige forhold. Kontakt os i dag på tlf. 70 20 41 61, og få en uforpligtende samtale om dine muligheder, Du kan også blive ringet op når det passer dig. du skal blot udfylde formularen HER  Husk! Det koster ikke noget at spørge

Vi glæder og til at hjælpe dig!