Artikel af NEMADVOKAT

Retshjælpsforsikring

En retssag kan ende med at blive en dyr affære, og det er derfor vigtigt at tage stilling til økonomien samt risikoen, der er forbundet med dette. Hertil hjælper retshjælpsforsikringen, der dækker udgifter i forbindelse med visse retssager om private forhold.

Du kan ikke tegne en special retshjælpsforsikring – denne får du tværtimod automatisk med via anden forsikring som eksempel:

  • Indboforsikring
  • Kaskoforsikring for et motorkøretøj eller båd
  • Villa- eller fritidshusdækning

 

I hvilke typer sager kan der fås retshjælp?

Retshjælpsforsikringen dækker lige meget, om du er sagsøger en anden part eller bliver sagsøgt (stævnet).
Sagsomkostninger ved flere forskellige private tvister kan dækkes af forsikringen.

Det er eksempelvis inden for områder som erstatningssager, lejeretssager og køb og salg af fast ejendom, at du kan søge retshjælpsdækning.

Dog skal du være opmærksom på, at du ikke får betalt advokatudgifterne til en given retssag, før dit forsikringsselskab har givet accept om, at retshjælpsforsikringen dækker i dit specifikke tilfælde.

 

Hvilke sager dækker retshjælpsforsikringen ikke?

Det er ikke alle typer af sager, som forsikringen dækker. Nogle af de sager, der ikke kan fås økonomisk hjælp fra retshjælpsforsikringen er ved:

  • Skattesager
  • Skilsmissesager
  • Inkassosager
  • Straffesager mod dig selv
  • Sager som arv og dødsbobehandling
  • Sager, der har forbindelse til dit erhverv
  • Sager vedrørende tvister mod offentlige myndigheder

Sagsøger du eller bliver du sagsøgt, hvor kravet er under 50.000 kr. (småsager) dækker forsikringen heller ikke, og det er ikke muligt at få økonomisk støtte via retshjælpsforsikringen.

 

Maksimum og selvrisiko

Selve betingelserne for retshjælpsforsikringen er de samme i alle forsikringsselskaber. Forskellen ligger dog i dækningsgraden samt selvrisikoen, der varierer fra forsikringsselskab til forsikringsselskab.

Eksempelvis er nogle forsikringer tegnet med et dækningsmaksimum på eksempelvis 175.000 kr. Sker det, at udgifterne i forbindelse med sagen overstiger dette, skal du selv betale det resterende beløb. Selvrisikoen er ligeledes forskellig men ligger ofte på 10% af de samlede omkostninger, dog med et minimum på 2.500 kr.

Er du i tvivl om, hvad dækningsgraden og selvrisikoen er hos din forsikring, kan du altid få et eksemplar af din forsikringspolice ved at kontakte dit forsikringsselskab.

 

Kontakt os og få professionel hjælp og rådgivning

Har du brug for vejledning til at søge retshjælp via din forsikring eller hjælp til andre aspekter indenfor retshjælpsbehandling, er NEMADVOKAT der for dig. Vores advokater er erfarne på området, og søger du kompetent rådgivning, er du mere end velkommen til at kontakte os her.

Læs også