X Vores telefoner er lukket fra den 28. marts til og med d. 1 april. Vi besvarer nye henvendelser på e-mail. God påske.
Købermægler

Købermægler

En købermægler er en rådgiver, der hjælper dig, når du skal købe bolig. Ejendomsmægleren er sælgers mand, hvorfor du som køber gør klogt i at rådgive dig med en købermægler. Læs her, hvad købermægleren kan hjælpe med, samt hvad du skal forvente, det vil koste.

 

 

Et boligkøb er formentlig den største investering, du kommer til at foretage dig. Det er samtidig en kompliceret proces, der kan være uoverskuelig, hvis du ikke har den nødvendige viden på området.

Ejendomsmægleren varetager udelukkende sælgers interesser, og vedkommende er ikke forpligtet til at give dig alle oplysninger omkring boligen – det er udelukkende sælgers ansvar. Det er derfor en god idé at hyre en købermægler, som kan hjælpe dig med at sikre dig på bedst mulig vis i handlen.

Købermægleren er oftest en uddannet ejendomsmægler, der har et indgående kendskab til boligmarkedet og kan hjælpe dig med med eksempelvis korrespondance med sælgers ejendomsmægler og bank. Dertil kan han eller hun hjælpe dig med at forhandle et afslag i boligens pris.

 

Hvad er en købermægler?

De seneste år er flere og flere boligkøbere begyndt at hyre en købermægler, når de skal købe nyt hus. Begrebet købermægler eller køberrådgiver dækker over den rådgivningsydelse, som køber kan vælge at benytte sig af i forbindelse med køb af bolig.

Købermægler er købers fagmand, der sikrer køberen de bedste betingelser for handlen. Mange mæglerkæder tilbyder køberrådgivning, men her er det værd at huske på, at kæderne som udgangspunkt har erfaring i forbindelse med salg af ejendomme.

Derfor vælger mange at hyre en uvildig købermægler, der ikke er tilknyttet en egentlig ejendomsmægler. Oftest er købermægleren en uddannet ejendomsmægler, men vedkommende kan også være en boligadvokat med indgående kendskab til boligmarkedet.

Det er ikke tilladt, at den samme mægler varetager både køber og sælgers interesser, ligesom det var tilfældet før i tiden. Dette kaldes for en “separat partsrepræsentation”. Når du køber en bolig, bør du derfor altid hyre en købermægler, der som minimum gennemgår købsaftalen og de relaterede dokumenter, så du er sikker på, at du opnår en så fornuftig handel som muligt.

Få køberrådgivning af kompetente boligadvokater
DKK 6.000
Læs mere

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

 

Hvilke opgaver varetager købermægler?

Din købermægler kan hjælpe dig med stort set alle juridiske aspekter af din bolighandel. Det er forskelligt fra boligkøber til boligkøber, hvor meget hjælp vedkommende ønsker i forbindelse med handlen. Købermægleren kan blandt andet hjælpe dig med:

  • At finde den rigtige bolig
  • At besigtige og vurdere huset
  • At forhandle et afslag i prisen eller vilkår i handlen
  • At gennemgå købsaftalen og de relaterede dokumenter
  • At stå for det juridiske arbejde i form af eksempelvis tinglysning af skødet
  • At stå for rådgivning omkring ejerskifteforsikring
  • At varetage al korrespondance med bank og ejendomsmægler

 

Der er forskel på, om du vælger en købermæglere med eller uden juridisk baggrund. Vælger du en købermægler, som ikke er boligadvokat, vil vedkommende typisk have en fast samarbejdsaftale med advokater og andre relevante fagpersoner.

Generelt bør du købe rådgivning via en uvildig købermægler, så du er sikker på, at vedkommende udelukkende varetager dine interesser.

 

Hvorfor bør du hyre en købermægler?

Som almindelig boligkøber er det sjældent, du har den nødvendige viden inden for de mange fagkompetencer, der relaterer sig til en bolighandel. En købermæglere kan hjælpe dig med at undgå faldgruber i forbindelse med boligkøbet, ligesom han eller hun kender til boligmarkedet.

Samtidig kan din købermægler stå for at forhandle prisen på din bolig ned, hvilket ofte er en fordel, da vedkommende ikke har følelser i spil. En købermægler kender branchen, hvorfor han eller hun vil være bedre rustet til at forhandle sig til et afslag i prisen hos ejendomsmægleren.

En købermægler vil kunne rådgive dig, når du skal vælge forsikringer. Det er en god idé at involvere en købermægler så tidligt som muligt i processen, så du er sikret de absolut bedste forudsætninger for at gøre en god handel.

 

Hvad koster en købermægler?

Det er vanskeligt at give en fast pris på, hvad en købermægler koster, da denne fastsættes på baggrund af en lang række forskellige faktorer. Når prisen fastsættes, tages der højde for sagens kompleksitet og dine individuelle behov.

Typisk vil du skulle betalte mellem 5.000 kr. og 15.000 kr. for en købermægler, afhængigt af hvor meget assistance du har behov for. Denne udgift bør altid blive set i forhold til den samlede købesum på boligen samt hvad køberrådgivningen indeholder.

 

Hvordan vælger jeg købermægler?

Det er en relativt ny tendens, at køber allierer sig med en købermægler. Det betyder, at der er mange mindre aktører på markedet, der ellers primært bliver domineret af større aktører. Det er ikke ensbetydende med, at en mindre købermægler ikke er kompetent, men du bør altid tjekke vedkommendes uddannelses- og erhvervsmæssige baggrund, før du vælger vedkommende.

Herudover er det en god idé at undersøge, hvor lang tid den enkelte aktør har været på markedet. Hvis der er tale om en forholdsvist ny virksomhed, risikerer du at være blandt de første kunder i butikken, hvorfor du bør forholde dig kritisk.

Tjek anmeldelser af den enkelte købermægler igennem, før du vælger vedkommende. Trustpilot, Google og Facebook er gode steder at tjekke efter anmeldelser, så du er sikker på, at den potentielle købermægler har et godt omdømme blandt tidligere kunder.

Generelt kan købermæglere inddeles i to kategorier:

  • Uafhængige købermæglere, som ikke er en del af en ejendomsmæglerkæde.
  • Købermæglere, som er en del af en ejendomsmæglerkæde.

Det er en god idé at være opmærksom på, hvilken type købermægler der er tale om. Ejendomsmæglerkædernes hovedfokus er typisk at varetage sælgers interesser, hvorfor det ikke altid er her, du er bedst stillet som køber.

 

Kan jeg klage over købermægler?

Hvis den rådgivning, du får af din købermægler, viser sig at være mangelfuld, har du mulighed for at indgive en klage over vedkommende – præcis på samme måde, som det er tilfældet med ejendomsmægleren.

Din klage skal indgives til Klagenævnet for Ejendomsformidling, der er et uvildigt nævn, hvis formål er at behandle klager over både ejendomsmæglere og købermæglere. Dette bør dog være den sidste udvej, da du først bør se, om du kan løse sagen på egen hånd, så du undgår en kompliceret sagsbehandling, der risikerer at trække i langdrag.

 

Sørg for at få indskrevet et forbehold i købsaftalen

Hvis du ikke har haft en købermægler med på sidelinjen gennem hele boligsøgningen, er det en god idé at få indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen. På den måde vil det være muligt at annullere boligkøbet, hvis ikke din købermægler, boligadvokat eller boligrådgiver accepterer handlen.

Skriver du under, uden du har fået indskrevet et forbehold i købsaftalen, har du kun mulighed for at annullere aftalen, såfremt du betaler en godtgørelse til sælger på 1 % af den samlede købesum. Det kan du altså undgå, hvis du får indskrevet et forbehold, der sikrer dig, at aftalen udelukkende er juridisk bindende, når din rådgiver har godkendt og underskrevet denne.

 

Få køberrådgivning hos NEMADVOKAT

Hos NEMADVOKAT tilbyder vi uvildig og kompetent boligrådgivning, så du er så godt stillet i handlen som muligt. Vi sørger for, at du bliver sat ind i alle aspekter af bolighandlen, så du er opmærksom på eventuelle faldgruber, du bør navigere udenom.

Vi gennemgår købsaftalen og de fremsendte dokumenter – herunder tilstandsrapport, lokalplaner, servitutter, berigtigelsen, tinglysning af skøde og refusionsopgørelse. Vi sikrer, at du er bekendt med alle aspekter af købsaftalen, ligesom vi kan varetage al korrespondance mellem din bank og ejendomsmægleren.

Ligegyldigt, om du planlægger at købe en villa, en andelsbolig, en ejerlejlighed, en landejendom eller et sommerhus, tilbyder vi kompetent køberrådgivning. Hvis du har nogle spørgsmål i forbindelse med vores ydelser, er du altid velkommen til at kontakte os.

Med NEMADVOKATS køberrådgivning sikrer du dig bl.a. at;

  • Vi sikrer handelsvilkårene i købsaftalen.
  • Vi giver dig kompetent køberrådgivning.
  • Vi gennemgår de fremsendte dokumenter til købsaftalen.
  • Vi laver en rådgivningsskrivelse til dig som køber.
  • Vi tager os af korrespondancen med bank og mægler.
  • Vi udarbejder en godkendelsesskrivelse til sælgers repræsentant om evt. forbehold.
  • Vi sikrer, at handlen bliver godkendt og forbehold bliver opfyldt.
  • Vi gennemgår skødet og refusionsopgørelsen, samt sørger for godkendelse heraf.
  • Vi sikrer, at alt er på plads til din overtagelse af boligen.
  • Vi sørger for, at sagen afsluttes endeligt.
Få køberrådgivning af kompetente boligadvokater
DKK 6.000
Læs mere

inkl. moms ekskl. tinglysningsafgift

Læs også