Forældrekøb

Forældrekøb – En god investering for dig og dit barn

 

Når man er ung, og ikke har så meget luft i budgettet, kan det være en noget nær umulig opgave at finde en bolig – især hvis man drømmer om at bo centralt eller tæt på studiet. Med et forældrekøb kan du sikre dit barn en bolig, samtidig med at du opnår skattemæssige fordele.

Det stigende antal studerende lægger et massivt pres på boligmarkedet, hvilket gør det svært for mange at finde studieboliger. Ofte skal de unge stå på lange ventelister til at få et kollegieværelse, eller deltage i den store kamp om at finde en lejelejlighed eller få mulighed for at leje et værelse, som ofte presser de unges økonomi yderligere. I nogle tilfælde kan et forældrekøb derfor være den bedste løsning for både barn og forældre.

 

Forældrekøb regler

Et forældrekøb handler i bund og grund om, at du som forælder køber en bolig, som du derefter lejer ud til dit barn. Det betyder, at du som forælder står for at betale ydelserne på dit boliglån, og dit barn betaler husleje til dig som forælder, hvorved dit barn fungerer som en reel lejer. Det betyder samtidig, at dit barn har mulighed for at modtage boligsikring på lige fod med andre lejere. Derudover kan du som udlejer vælge at leje et værelse ud til andre lejere, hvorved dit barn kan dele huslejen med en eller flere roomies.   

 

Forældrekøb fordele og ulemper

Fordele ved forældrekøb:

  • Du sikrer dit barn et sted at bo
  • Du har mulighed for at fastsætte huslejen attraktivt for dit barn
  • Du kan leje et værelse ud, således dit barn deler huslejen med en roomie
  • Dit barn har mulighed for at få boligsikring
  • Der er mulighed for at sælge boligen med profit, hvis boligpriserne stiger

 

Mulige ulemper ved forældrekøb:

  • Du er forpligtet til at lave et årligt regnskab
  • Evt. udgifter forbundet til rådgivning om valg af beskatningsform
  • Der er risiko for at boligpriserne falder, og boligen sælges med tab
  • Der sættes forskellige krav til forældrenes friværdi og likviditet

 

Førstegangskøber – hvad skal du være opmærksom på?

Må du leje boligen ud?

Det første du bør undersøge, er, om foreningen godtager udlejning. Dette kan du gøre ved at læse foreningens vedtægter, hvoraf det fremgår, om det er tilladt at leje boligen ud. Dette skal du især være opmærksom på, hvis det er en andelsbolig, som du har i kikkerten. Det skyldes, at det ofte ikke er tilladt at leje boligen ud i andelsforeninger.     

 

Er foreningens økonomi sund?

Det næste trin er at undersøge, er foreningens økonomi. Du bør især kigge efter, om der eksempelvis er store renoveringsprojekter på vej eller andre større investeringer. Det kunne eksempelvis være at foreningen skal have lavet nyt tag, frisket opgangen op eller ordnet facaden. Sådanne initiativer kan føre til forhøjet husleje.

 

Er du tilfreds med boligen og dens muligheder?

Endeligt bør du overveje, om boligen rummer de muligheder, som du har brug for i fremtiden. Det kunne eksempelvis være om der er plads nok i boligen til eventuelle børn, kæreste eller roomie. Derudover bør du overveje boligens beliggenhed, og om den eksempelvis ligger optimalt i forhold til studie, arbejde og transportmuligheder. Sådanne aspekter er også med til at øge muligheden for, at du i fremtiden kan sælge boligen med profit.

 

Hvorfor er forældrekøb blevet en populær løsning?

Som oftest har unge studerende en relativt lav indkomst. Dette kan gøre det svært at få godkendt et lån i banken, da bankerne typisk vil have en vis sikkerhed for, at låntager kan tilbagebetale pengene. Som oftest har den studerendes forældre en højere indkomst, som gør det nemmere at låne penge i banken. Det skyldes, at der typisk er større sikkerhed for, at de er i stand til at betale lånet tilbage.

 

Læs mere om forældrekøb og de skattemæssige fordele her.